HØYT SPILL: Lederne i Sveriges tre største partier, Socialdemokraternas leder Stefan Löfven, fungerende leder i Sverigedemokraterna Mattias Karlsson, og parlamentarisk leder i Moderaterna Anna Kinberg Batra, skal kjempe om makten i nyvalget i mars. Foto: Scanpix,

Svenske eksperter: – Risikabelt spill av Sverigedemokraterna

Den borgerlige alliansen vil trolig tape mest på nyvalg,
mens for Sverigedemokraterna kan det politiske kaoset slå begge veier.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det mener den svenske professoren i statsvitenskap Olof Ruin, som er en av de meste siterte i svenske medier om den politiske krisen landet er blitt kastet ut i etter at regjeringens budsjettforslag ble nedstemt.

– Sverigedemokraterna har vist at de har fått makt, men de har brukt makten til å skape politisk kaos. Det kan medføre lavere valgdeltagelse og mindre tro på det politiske systemet. Det kan de vinne på, men det kan også føre til mye sinne mot. De har tatt en stor risiko, sier Ruin til VG.

Mot innvandring

Han mener uttalelsen om at det kommende nyvalget bør være «en folkeavstemning for eller imot økt innvandring til Sverige» også kan slå begge veier.

– Motstand mot innvandring var ikke den eneste saken de vant velgere på. De vant også på at de andre partiene glemte noen av sine velgergrupper, som de eldre. Kanskje de etablerte partiene vil bruke mer energi på disse gruppene fram mot nyvalget, sier Ruin.

EKSPERT: Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin. Foto:Urban Andersson,AFTONBLADET

Politisk kommentator i Sveriges største avis Aftonbladet, Lena Mellin, tror

Sverigedemokraterna vil vinne på nyvalget.

– Dette er nøyaktig det de ville, nemlig å vise at de kan slå til mot de etablerte blokkene, sier Mellin.

«Høyt spill»

Men også hun er enig i at det er et «høyt spill», selv om hun tror risikoen er større for Socialdemokraterna og statsminister Stefan Löfven.

– Jeg sliter med å forstå hva han har tenkt. Han må ha trodd at dette kom til å ordne seg helt på tampen, men det var jo klart på valgnatten at de ikke hadde flertall. Foreløpig har det ikke kommet kritikk mot at han har skrevet ut nyvalg, men den kritikken tror jeg vil komme, sier Mellin.

Ruin tror derimot Löfven kan komme styrket ut av det.

– Han har i hvert fall det klareste regjeringsalternativet å gå til nyvalg med. Alliansen er svekket siden det største partiet, Moderaterna, ikke har noen valgt partileder, og fordi de tapte mange velgere sist.

Her er Mellin enig: De borgerlige vil tape på nyvalg.

– Uten en klar leder, vil det være tøffest for Moderaterna, og dermed for Alliansen som helhet. Det var også dem som tapte flest velgere til Sverigedemokraterna i det ordinære valget, sier hun.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder