KLAR TIL Å TRYKKE: – Vi var klare til å gjøre det, sa Putin i en dokumentarfilm som ble vist på en statlig russisk TV-kanal søndag. Foto:Sergei Karpukhin,Reuters

BBC: Putin var klar til å aktivere atomvåpen

Russisk tv-kanal: Putins «forsvinning» skyldes forkjølelse

President Vladimir Putin skal ha sagt at han var klar til å sette Russlands atomvåpen i kampberedskap under Ukraina-konflikten.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi var klare til å gjøre det, sa Putin i en dokumentarfilm som ble vist på en statlig russisk TV-kanal søndag, ifølge BBC.

Han gjorde det fordi han mente russere på Krim-halvøya og at ekspresident Viktor Janukovitsj var i fare – før Russland annekterte den.

Bakgrunn: Dette må du vite om Krim-konflikten

– Historisk sett er Krim russisk. Russiske folk bor der. De var i fare. Vi kunne ikke forlate dem, sa Putin.

Det ble lagt en plan om å frakte Janukovitsj til sikkerhet i Russland.

Se overvåkningsvideoen som angivelig viser Janukovitsj' ville flukt her.

I et tidlig utgitt klipp fra dokumentarfilmen sa Putin at han beordret anneksjonen uker før folkeavstemningen ble holdt. Han sa han brukte en form for lukket meningsmåling av befolkningen, og fant ut at 75 prosent ønsket å bli russisk.

I dagene som fulgte, tok russiske styrker seg inn på den ukrainske Krim-halvøya. Under en måned senere, var annekteringen et faktum.

Ifølge FN har 6000 mennesker mistet livet i konflikten.

Siste: Kloster brenner i Moskva. Følg utviklingen i VG Direkte.

Rykteflom

Samtidig som dokumentaren ble vist på russisk TV, stiller stadig flere russere seg spørsmålet om hvor landets president har tatt veien.

Kreml har hele tiden forsikret alle om at alt er bra med presidenten og at han snart kommer til å dukke opp i offentligheten igjen. Da en Reuters-reporter spurte før helgen, eksploderte Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov:

– Ja, vi har allerede sagt det hundre ganger. Det er ikke moro lenger, uttalte Peskov ifølge Reuters.

Putin har ikke vist seg for russisk TV på lang tid, noe han er kjent for å gjøre daglig. Det er nå 10 dager siden han sist viste seg til mediene, skriver den engelske avisen The Guardian.

Det har blitt spekulert i alt fra at Putin skal være død, at det foregår en palassrevolusjon i Kreml til at han befinner seg i Sveits hvor hans kjæreste føder.

The Guardian melder nå at årsaken til medie-stillheten skal være at presidenten er forkjølet.

(NTB / VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder