NEI TIL BOMBING: Irans president Hassan Rouhani. Foto:AP,

Irans president: Stopp bombingen i Jemen!

Krever også umiddelbart sanksjonsstopp hvis atomavtalen skal undertegnes

Hassan Rouhani vil heller legge til rette for forhandlinger mellom opprørerne og myndighetene i Jemen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Irans president Hassan Rouhani ber Saudi-Arabia stanse luftangrepene mot Houthi-opprørerne i Jemen. Han sier landene i regionen bør jobbe for å få partene til forhandlingsbordet, skriver AP.

– En stor nasjon som Jemen vil ikke finne seg i bombing. La oss alle tenke på å stanse krigen. La oss forberede oss på å bringe jemenittene til forhandlingsbordet for å treffe beslutninger om deres framtid, sier Rouhani i en tv-sendt tale.

Saudi-Arabia og en koalisjon av fire andre arabiske stater har i to uker gjennomført luftangrep mot de Iran-allierte Houthi-opprørerne i Jemen, for å prøve å drive dem ut av den sørlige byen Aden.

Iran nekter for Saudi-Arabias og USAs anklager om at de har gitt våpen til opprørerne.

LES OGSÅ: - Borgerkrigen er i gang i Jemen

Sender skip

Samtidig som Rouhani oppfordrer til bombestopp i Jemen, har landet sendt to marinefartøy til Adenbukta utenfor kysten av Jemen. Skipene, en jager og et støttefartøy, er kun ment å beskytte iranske handelsskip fra pirater, sier kommandør Habibollah Sayyari i en uttalelse ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Saudi-Arabia og flere arabiske land har innført en luft- og marineblokade av Jemen som ledd i en offensiv mot Houthi-opprørerne. De sjiamuslimske opprørerne har tatt kontroll over store deler av landet og tvunget president Abd-Rabbu Mansour Hadi til å flykte til Riyadh.

De iranske marinefartøyene vil patruljere i Adenbukta utenfor Jemens sørkyst og i Rødehavet, opplyser Sayyari. Området er en av verdens viktigste skipsruter.

BAKGRUNN: Iran godtar å kutte atomkapasiteten

Vil ha umiddelbart sanksjonsstopp

Forhandlingsglade Rouhani kunne forrige uke smile etter at Iran ble enige med verdens stormakter om rammeverket for en avtale om landets atomprogram. Partene ble enige etter fire dagers tøffe forhandlinger i sveitstiske Lausanne, og forrige torsdag kunne forhandlingslederne forteller at man var enige om at Irans anlegg for anrikinge av uran skal nedskaleres med to tredjedeler og at landets atomprogram og atomanlegg skal overvåkes i ti år.

Men torsdag kom Rouhani med uttalelser som kan skape problemer for utforming av den endelige avtalen, som etter planen skal undertegnes før 30. juni. I samme TV-tale som Rouhani oppfordret til stopp av bombingen i Jemen, kom han også med krav til atomavtalen, skriver Reuters.

- Vi vil kun undertegne avtale hvis alle atomrelaterte sanksjoner mot Iran blir opphevet allerede samme dag som avtalen undertegnes, sier Rouhani, som beskriver dette som en vinn-vinn-situasjon for begge parter.

Dette er ikke i tråd med USAs oppfattelse av rammeavtalen fra Lausanne. Landet uttalte mandag at sanksjonene vil bli gradvis utfaset, ikke fjernet umiddelbart.

- Vår største seier under forhandlingene var at USAs president Barack Obama anerkjenner at Iran ikke gir etter for sanksjoner og trusler. Det er en seier for Iran at den største militærmakten i verden innrømmer at Iran ikke lar seg presse, sier Rouhani.

I sin tale etter at rammeavtalen var på plass sa Barack Obama at han mente avtalen var et bedre alternativ enn å starte en ny krig i Midt-Østen.

Hverken ja eller nei fra Khamenei

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei sier han verken støtter eller avviser rammeavtalen seks stormakter har inngått med Iran om landets atomprogram.

Khamenei sier videre at han krever at alle sanksjoner mot landet oppheves umiddelbart etter at en endelig avtale er inngått. Uttalelsen ble gitt i en TV-sendt tale torsdag.

– Jeg verken støtter eller motsetter meg den, sa han om rammeavtalen.

Detaljene i avtalen vil være avgjørende, sier Khamenei, som mener at publiseringen av et amerikansk faktaark om vilkårene i avtalen viser «djevelske» amerikanske intensjoner. Han mener faktaarket er i strid med det iranske synet på avtalen.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder