Styrker landets sikkerhet med 10.000 tjenestemenn

Frankrikes statsminister: – Terrorist hadde utvilsomt medhjelpere

ETTERSØKT: Hayat Boumeddiene er mistenkt for å ha hjulpet sin samboer og kjæreste Amedy Coulibaly, som drepte fire gisler i et terrorangrep i Paris. Bildet er hentet fra Le Monde, men har ukjent opphav. Foto:,

**AFP: Terrormistenkte Boumeddiene er i Syria
**Telegraph: Sporet mobiltelefon til IS-område: Ante ingenting om datterens terrortilknytning

Hun er Frankrikes mest ettersøkte, og mistenkes for medvirkning i terroranslaget i Paris – hvor fire ble drept.

 • Emil Mogård
 • Shazia Sarwar

Artikkelen er over fem år gammel

Hayat Boumeddiene (26) er også mistenkt for politidrapet i Paris-bydelen Montrouge-Maleklof, torsdag forrige uke.

**SISTE: Tyrkias utenriksminister uttaler mandag at Hayat Boumeddiene (26) krysset grensen fra Tyrkia til Syria 8. januar, ifølge AP. Tyrkisk sikkerhetstjeneste skal ha sporet Boumeddienes mobiltelefon på grenseområdet til et IS-kontrollert territorium, skriver The Telegraph.

Boumeddienes far visste angivelig ingenting om hennes tilknytning til terrordramaet, og skal ha blitt sjokkert og sønderknust da bilde av datteren rullet over franske TV-skjermer, ifølge Daily Mail.

Han meldte seg til politiet kort tid etter og fortalte at det var hans datter som nå er ettersøkt av fransk politi og FBI.

Boumeddiene mistenkes for å ha hjulpet samboer og kjæreste til Amedy Coulibaly, som drepte fire gisler i et terroranslag i Paris.

– Låst seg inne i leiligheten

Far Boumeddiene skal ifølge naboer ha slått av telefonen, låst seg inne i leiligheten og blitt hørt gråtende de siste dagene.

En venn av faren, som går i samme moské, skal ha uttalt at Boumeddiene ikke har blitt sett i moskeen siden terrorangrepet.

Hans 26 år gamle terrormistenkte datter vokste opp i et fosterhjem ettersom han ikke var i stand til å ta vare henne og hennes seks søsken. De to skal derimot ha blitt gjenforent nylig. Hennes mor døde da hun var seks år gammel.

Saken fortsetter under bildet.

ETTERLYST: Hayat Boumeddiene (26) og hennes avdøde kjæreste Amedy Coulibaly (32). Foto:,

Reist til Syria

Det har versert flere teorier om den myteomspunne Boumeddiene, og det er fortsatt uavklart hvilken rolle hun skal ha hatt i terrordramaet. Klappjakten på Boumeddiene fortsetter, og mandag meldte Tyrkias utenriksminister at 26-åringen hadde krysset grensen fra Tyrkia til Syria torsdag 8. januar.

Ifølge franske etterretningstjeneste skal en kvinne med store likhetstrekk med Hayat Boumeddiene ha forlatt Frankrike sammen med en mann, hvis bror skal ha vært kjent for den franske etterretningstjeneste tidligere denne måneden.

FLYKTET: Teoriene rundt Frankrikets mest ettersøkte kvinne er mange, og nå tyder mye på at kvinnen har rømt landet. Hun skal visstnok ha oppholdt seg en periode i Tyrkia, men skal angivelig ha rømt til Syria. Foto:,

En kilde i den tyrkiske sikkerhetstjenesten har tidligere uttalt til AFP at Boumeddine kom til Tyrkia 2. januar, men at hun muligens reiste videre til Syria. Tyrkerne klarte ikke å pågripe henne fordi Frankrike ikke delte sine etterretningsopplysninger, sier kilden.

Hayat Boumeddiene og Amedy Coulibaly inngikk ekteskap i en muslimsk seremoni i 2010, men ifølge fransk lov vil ikke det være å regne for et lovlig inngått ekteskap.

Sjokkert kone

Konen til Cherif Kouachi, Izzana Hamyd, ble innbrakt av det franske politiet til avhør, og ble anholdt i 72 timer i kjølvannet av terrorangrepet mot Charlie Hebdo. Cherif står, sammen med sin bror Said, bak det brutale terroranslaget som drepte tolv mennesker onsdag forrige uke.

Under avhørene uttrykket hun «indignasjon og fordømmelse av vold», sier hennes advokat Christian Saint-Palais, ifølge Sky News.

– Hennes reaksjon til terrorangrepet var lik reaksjonen til hele nasjonen. Hun var lamslått av angrepet, sier advokaten.

Saint-Palais understreket under markeringen i Paris i går at hans klient aldri fikk noen indikasjoner på at Cherif Kouachi og hans bror Said planla terrorangrepet.

– Terrorist hadde utvilsomt medhjelpere

Frankrikes statsminister Manuel Valls sier til TV-kanalen iTele at minst en av terroristene som sto bak angrepene i Frankrike i forrige uke hadde medhjelpere. Valls sier at jakten på de andre involverte fortsetter.

Franske myndigheter setter nå inn 10.000 ekstra tjenestemenn for å styrke landets sikkerhet, hvor 5000 av disse vil beskytte de 717 jødiske skolene i landet, ifølge BBC.

President François Hollande leder mandag et møte i den franske regjeringen, hvor det skal diskuteres hvorfor terroristene ikke ble fanget opp av landets etterretnings- og sikkerhetstjenester, ifølge NTB.

SIKKERHETSMØTE: Frankrikes president Francois Hollande skal mandag i møte angående landets sikkerhet, og diskutere hvorfor terroristene ikke ble plukket opp av landets etteretnigns- og sikkerhetstjeneste. Foto:Philippe Wojazer,Reuters

De tre mennene som utførte angrepene, Amedy Coulibaly (32) og brødrene Said (34) og Cherif Kouachi (32), var kjente ekstremister som tidligere hadde vært i myndighetenes søkelys.

Kouachi-brødrene hadde lenge stått på USAs terrorliste.

Den eldste av Koucahi-brødrene, Said, hadde blant annet oppholdt seg i Jemen 2011, hvor han mottok våpenopplæring av al-Qaida. Den internasjonale terrororganisasjonen er den mest aktive når det kommer til terror i vestlige land.

Coulibaly er tidligere straffedømt, deriblant for ekstremistiske islamistiske aktiviteter.

Les også

 1. Terrorforsker: Mye peker mot Al-Qaida i Jemen

  Al-Qaida er på offensiven i et Jemen som kan kollapse, samtidig som mye peker på at de står bak terrorangrepet…
 2. Stormer mot politiet - så blir terroristen skutt

  En video viser hvordan gisseltageren Amedy Coulibaly (32) kom stormende mot politistyrkene som gikk til aksjon mot…
 3. Erna og Merkel klemte til mot terror

  PARIS (VG) Statsminister Erna Solberg (H) brukte søndagens minnemarkering både til å minnes ofrene og diskutere hvordan…
 4. Obamas fravær i Paris skaper reaksjoner i USA

  Verken USAs president Barack Obama eller noen høytstående administrasjonsmedlemmer deltok på marsjen i Paris.
 5. Slik vurderer ekspertene terrortrusselen

  PARIS / OSLO (VG) – Jeg har aldri sett et terrorangrep som har blitt annonsert på internett først, sier forsker og…

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Sky News: Her er Frankrikes mest ettersøkte kvinne i passkontrollen

 2. Opp til seks kan være på frifot: Franskmann pågrepet - knyttes til Paris-terroren

 3. Spesialsoldater til fransk avis: Skjøt mer enn 40 skudd mot terroristen

 4. Fransk politi søker utenfor Europa: Klappjakten etter den siste terroristen

 5. IS-magasin: Enken til Paris-terrorist er i Syria

 6. Paris-terrorist skal ha filmet drapene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder