SNART FRI: Om få dager kommer dagen hun har ventet på - dagen da Schapelle Corby kan spasere ut av Kerobokan-fengselet på Bali. Foto: REUTERS

Australsk kvinne sluppet fri etter ni års fengsel på Bali

Ni år har gått siden Schapelle Corby (36) ble tatt med 4,1 kilo marihuana i kofferten. Mandag slapp hun ut av fengselet i Indonesia, men nektes å dra hjem til Australia.

Artikkelen er over seks år gammel

36-åringens skjebne, og tårer i fengselet og rettssalen, har engasjert det australske folk helt siden 2004. Denne uken tok saken en ny vending, da det ble klart at hun nå skal løslates.

Mandag slapp Corby ut av det fryktede Kerobokan-fengselet på den populære paradisøya Bali, etter å ha sonet ni år av en narkodom på 20 år.

BAKGRUNN: 20 års fengsel for narkotikasmugling

Marihuana i kofferten

Pressen hadde allerede i helgen tatt oppstilling utenfor fengselet for å få de første bildene av Corby som en fri kvinne. Helt fri er hun imidlertid ikke. 36-åringen får ikke returnere til hjembyen Gold Coast utenfor Brisbane før 13 år etter dommen, i juli 2017.

Frem til da må hun melde seg for indonesiske myndigheter én gang i måneden.

FRI: Schapelle Corby (36) avbildet etter løslatelsen mandag. Foto: AP/ NTB Scanpix


Det var den 8. oktober 2004 at den da 27 år gamle skjønnhetspleieren landet på flyplassen i Bali sammen med sin bror og to venner.

Reisen hadde gått fra hjembyen Brisbane via Sydney. Da tollerne gjennomsøkte kofferten hennes fant de 4,1 kilo marihuana - det største beslaget som noen sinne er gjort på Bali.

LES OGSÅ: Dødsstraff for narkoprodusenter i Indonesia

Mareritt

Det var starten på et sammenhengende mareritt for den australske kvinnen, som hele tiden har hevdet sin uskyld. I mai 2005 fikk hun sin dom: 20 års fengsel.

I 2006 skrev hun selvbiografien «My Story», og det er også laget en TV-dokumentar om henne - «Ganja-dronningen». Her beskrives svært tøffe forhold i Kerobokan-fengselet. Overfylte celler med rotter, samt sykdommer og infeksjoner som en del av hverdagen er noe av det som beskrives.

Ved flere tilfeller har 36-åringen vært rammet av store depresjoner.

Avslørte narkonettverk

I kjølvannet av saken mot Corby på Bali, avslørte den australske avisen Sydney Morning Herald at hun fløy fra Sydney samme dag som et stort parti kokain ble sendt ut fra samme flyplass. Ifølge avisen var det et nettverk av blant annet korrupte bagasjestuere.

Året etter ble flere personer arrestert for å ha smuglet narkotika gjennom flyplassen i Sydney.

Da Corbys sak ble gjenopptatt ønsket hennes forsvarer at all bagasjen hennes skulle veies, for å sjekke om det var et avvik fra vekten som ble sjekket inn på flyplassen i Brisbane.

Dette ønsket ble avvist av retten.

STOR OPPMERKSOMHET: Pressen har tatt oppstilling utenfor Kerobokan-fengselet på Bali i påvente av at Schapelle Corby løslates. Her er sjefen for fengselet, Farid Junaedi, avbildet. Foto: REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder