NYTT HJEM: Med 35 plussgrader i skyggen, er det for varmt å oppholde seg lenge av gangen ute i bakgården hos Sjømannskirken i Dubai. Området er grønt og velstelt, med sandkasse, lekeapparater, badebasseng og et eget fareskilt for elg. (Foto: MATTIS SANDBLAD)

Marte (24) i Dubai: - Nå skal jeg ta fri og skru av mobilen

DUBAI (VG) Det har vært fullt kjør rundt Marte Deborah Dalelv (24) etter at hun sto frem som dømt i Dubai. Nå skal hun unne seg et øyeblikk fri fra verden rundt, før hun går ankesaken i møte.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over seks år gammel

Inne på rommet ved Den norske sjømannskirken i Dubai sitter Marte Deborah Dalelv (24) og venninnen Silje Solum Korbøl (25) ved kjøkkenbordet. Airconditionen står på full guffe og markisene stenger den sterke sola ute.

De siste dagene har Martes mobil kokt over av henvendelser. Etter at hun fortalte historien om hvordan hun anmeldte en kollega for voldtekt i Dubai og selv ble dømt til 16 måneder i fengsel, og fikk sparken fra Al Mana Interiors, har støtteerklæringene på Facebook rent inn.

VGTV: - Jeg våknet opp av at jeg ble voldtatt

Får støtte

Mailinnboksen er også full av henvendelser fra ideelle organisasjoner som ønsker å bistå henne og fra journalister som vil formidle hennes historie.

Blant dem er medier fra hele Norge, men også Danmark, Tyskland, Australia og USA. Det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) er på plass i Dubai og ønsker å møte den norske 24-åringen. Organisasjonen Amnesty International har henvendt seg til Marte med tilbud om en hjelpende hånd.

- Jeg har også fått mailer fra flere privatpersoner i USA, blant annet en hel familie i Nashville, Tennessee. De skriver at de kjenner noen ved Sjømannskirken og hva de synes om hele saken min. Det er veldig støttende, sier Marte.

ENORM RESPONS: Marte går i gjennom alle henvendelsene hun har fått og prøver å svare alle. Her på kjøkkenet på rommet hun bor på ved Sjømannskirken i Dubai. (Foto: MATTIS SANDBLAD)

Hun forteller at hun har fått respons fra norske kvinner som har blitt utsatt for voldtekt og vært i dialog med noen av dem.
- Det hjelper å prate med dem, forteller Marte.

Den politiske gruppen Stopp Voldtekt i Oslo har bedt 24-åringen om å si ifra hvis det er noe de kan gjøre for henne.

Fredag kveld ble Facebook-siden til Martes tidligere arbeidsgiver fjernet på grunn av klagestorm. Firmaet blir kritisert for ikke å ha kontaktet Martes famiile da hun var i fengsel i Dubai og for å ha sparket henne på grunn av «ufin oppførsel».

Snakket med utenriksministeren

Fredag formiddag ringte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) Marte personlig.

- Han sa at han ville at jeg skulle vite at han personlig vet om saken og at han jobber med den. Han kunne ikke love at det skulle gå bra, men jeg skulle vite at mange tenker på meg og at han gjør det han kan, forteller Marte etter telefonsamtalen.

Ifølge Marte skal utenriksministeren fortalt at han har vært i dialog med myndighetene i Dubai.

24-åringen sier til VG at hun er svært takknemlig for at Eide tok seg fem minutter for å ringe henne og at hun ikke hadde forventet dette.

Eide har tidligere uttalt at han tar avstand fra dommen mot Marte.

Skrur av mobilen

Fasttelefonen ved Den norske sjømannskirken i Dubai ringer også i ett kjør. Ingen tar den. I dag er det fredag, noe som betyr fridag i Dubai, der arbeidsuken går fra søndag til torsdag.

Fredag kveld skrur Marte av mobilen for første gang siden saken hennes ble offentlig kjent over hele verden på onsdag. Nå vil hun hygge seg med venninnen og prate fritt uten penn eller mikrofon til stede.

PÅ ANDRE TANKER: Marte har fått besøk av en studievenninne i Sjømannskirken i Dubai. Nå skal hun ta fri og prøve å prate fritt med venninnen. (Foto: MATTIS SANDBLAD)

Venninnen Silje fra Grue i Finnskogen fløy inn fra naboemiratet Qatar torsdag kveld og blir hos Marte ut lørdag. Silje har besøkt Marte jevnlig etter at hun slapp ut fra varetektsfengsling i mars og var til stede under den første høringen i saken. Venninnene ble kjent da de studerte sammen på den ettårige dekoratørlinjen ved Idefagskolen i Tønsberg og har siden september 2011 jobbet sammen hos møbelkjeden The One i Doha, hovedstaden i Qatar.

- Nå skal jeg ta fri og slå av mobilen slik at vi kan bare være oss to en stund, sier Marte.

Planene for helgen er hverken store eller spikret, men venninnen ønsker å gjøre noe som får humøret opp.

- Da blir det vel litt shopping, tipper Silje.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Marte innkalt til statsadvokaten

 2. Eide: Emiren i Dubai fikk Marte benådet

 3. Marte Dalelv har fått utreisevisum

 4. Espen Barth Eide ringte Marte i Dubai

 5. Marte benådet i Dubai: - For godt til å være sant!

Fra andre aviser

 1. Marte Dalelv er benådet

  Aftenposten
 2. Dubai-saken går verden rundt

  Bergens Tidende
 3. Dalelv har fått utreisevisum

  Bergens Tidende
 4. «Middelaldersk menneskesyn, norske myndigheter bør reagere tydeligere»

  Aftenposten
 5. Marte Dalelv (24) får fri rettshjelp

  Fædrelandsvennen
 6. Marte Dalelv reiser til Norge i natt

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder