PROPAGANDA: 21-årige Reyaad Khan figurerte i 2014 i en rekrutteringsvideo for IS. Der tok han og flere andre til orde for at flere burde slutte seg til dem i det som later til å være Syria. Flere av mennene i videoen var bevæpnet. Foto: HANDOUT ,

Britiske IS-krigere drept i droneangrep

Storbritannia hevder å ha avverget seks terroraksjoner på britisk jord det siste året. Nå har flyvåpenet drept to britiske IS-krigere i et presisjonsangrep i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statsminister David Cameron bekreftet i dag at RAF (Det kongelige britiske luftforsvaret journ.anm.) har utført droneangrep mot britiske borgere som kjemper for IS i Syria.

Reyaad Khan (21) skal ifølge Cameron blitt drept i et droneangrep 21. august mot byen som fungerer som hovedstaden for IS, Raqqa. Han skal ha sittet i en bil med to andre IS-medlemmer, blant dem britiske Abdul Raquib Amin (26), også kjent som Ruhul Amin. Begge som satt i bilen med Khan mistet livet.

Ifølge den britiske avisen The Guardian var Khan svært aktiv i sosiale medier opptil sin død, hvor han ofte fortalte om drapene han hadde utført:

«I dag henrettet jeg mange fanger», skal han ha skrevet i en av dem.

Frykter barbariske angrep

Cameron omtalte i dag Khan som «en direkte trussel mot det britiske folk». Khan skal, ifølge britiske myndigheter, ha planlagt «barbariske angrep» på britisk jord.

Ifølge BBC skal Reyaad Khan ha dukket opp i en propagandavideo sammen med en annen IS-kriger fra Cardiff i fjor, der han skal ha oppfordret andre til å verve seg til terrororganisasjonen. Dødsfallet ble bekreftet av Khans familie under fredagsbønnen i Jalalia-moskeen i Riverside i Cardiff.

Familien har tidligere uttalt at sønnen hadde blitt hjernevasket av IS-propaganda. I oppveksten skal Khan har vært en flink elev på skolen. Han var aktiv i lokalpolitikken, og ifølge The Guardian skal han drømt om å bli Storbritannias første asiatiske statsminister, og skrevet om dette på Facebook.

TIL ANGREP: Statsminister David Cameron mener britene hadde loven på sin side da de i et presisjonsangrep tok livet av to briter. Foto: Fredrik Solstad , VG

Khan skal ha reist til Syria i 2013. Han skal ha vært svært aktiv på sosiale medier – og postet flere grafiske bilder og groteske meldinger på sine profiler. Én av dem kom etter halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley: «Broren som henrettet Hames Foley burde bli den nye Batman», skrev Khan.

Bombet IS-hacker

Amin, som ble født i Bangladesh i 1989, vokste opp og gikk på skole i Aberdeen, skriver The Guardian.

I den samme talen til parlamentet i London, bekjentgjorde Cameron at en annen brite, Junaid Hussain (21), ble drept i et amerikansk luftangrep 24. august. Også han ble drept i Raqqa. Amerikanske spesialstyrker har gjennomført bakkeoperasjoner mot IS de siste månedene.

Hussain skal ha reist til Syria i 2013, hvor han skal ha vært en del av en hacker-gruppe som jobbet for å lekke passord til amerikanske etaters Twitter- og Youtube-kontoer.

Avverget terror

Statsminister uttalte i dag at droneangrepet mot egne landsmenn i Syria var fullstendig i henhold til loven:

– Vi gjorde dette fordi det ikke var noe alternativ, sa han i Parlamentet mandag og la til at mennene hadde vært i gang med å planlegge angrep mot Storbritannia.

Cameron sa videre at britiske myndigheter har avverget seks planlagte terrorangrep mot landet det siste året.

– De ville drepe britiske borgere, sa han til forsamlingen.

Vil stoppe planer

– Dersom det finnes en direkte trussel mot det britiske folk, og vi har en mulighet for å stoppe det gjennom å aksjonere, så vil jeg som statsminister gjøre det, sa Cameron – og viste til at Storbritannia har en rett til å forsvare eget land.

– Det var klare beviser for at disse individene planla angrep på Storbritannia.

Storbritannia deltar jevnlig i bombetokt over Irak og bidrar med droneovervåkning over Syria, men deltar ikke i direkte militære aksjoner i landet fordi han ikke fikk støtte for det i Parlamentet i 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder