BRENNER FLAGG: Sinte muslimer brenner amerikanske flagg i Islamabad i protest mot harseleringen med Muhammed. Fredag ventes det demonstrasjoner over hele den muslimske verden. Foto. Khuram Parvez / Reuters (NTB scanpix

Tretten drept i ny protestbølge

En bølge av protester fulgte fredagsbønnen i en rekke muslimske land. Mest omfattende var demonstrasjonene i Pakistan, der 13 mennesker mistet livet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Pakistanske myndigheter hadde erklært fredag for fridag for at titusenvis av mennesker skulle få delta i demonstrasjonene mot filmen «Innocence of Muslims» og Muhammed-karikaturene som et fransk satireblad publiserte denne uka.

Også i Oslo var det fredag demonstrasjoner mot filme n, som har vekket sterke reaksjoner.

Store menneskemengder møtte opp i flere pakistanske storbyer, og både i Peshawar og Karachi kom det til skuddvekslinger mellom demonstranter og politiet.

Til sammen er minst 13 mennesker drept og 195 såret i opptøyene som oppsto i forbindelse med demonstrasjonene fredag.

Vestlige ambassader, konsulater og andre institusjoner økte sikkerhetstiltakene i muslimske land og til dels stengte virksomheten på grunn av protestene.

- Et angrep på muslimer

- Et angrep på Den hellige profeten er et angrep på alle 1,5 milliarder muslimer. Derfor er dette uakseptabelt, sa Pakistans statsminister Raja Pervez Ashraf i en tale til politikere, religiøse ledere og andre.

Pakistans regjering stengte mobiltelefontjenester i over et dusin byer som ledd i sikkerhetsarrangementene for fredagen.

USAs ambassade har kjørt en kampanje med reklamefilmer på pakistansk TV der utenriksminister Hillary Clinton gjentar budskapet om at den omstridte filmen ikke er amerikanske myndigheters verk.

Frankrike forbød alle demonstrasjoner mot karikaturene fredag. Men sosiale medier var fulle av oppfordringer til franske muslimer om å trosse forbudet og demonstrere likevel i Paris, Marseille og andre byer.

Også i Tunisia har myndighetene lagt ned forbud mot alle demonstrasjoner etter fredagsbønnen etter å ha mottatt tips om at det forberedes voldelige protester.

Indonesia

USAs og Frankrikes ambassader i Indonesias hovedstad Jakarta var stengt fredag. Indonesia er det mest folkerike muslimske land i verden. Det kom til sammenstøt mellom demonstranter og politi ved USAs ambassade.

I Afghanistans hovedstad Kabul var flere ambassader stengt. Politiet opplyste at de hadde vært i kontakt med religiøse ledere for å forsøke å hindre voldsbruk.

Rundt 10.000 demonstrerte i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh etter fredagsbønnen. De ropte antiamerikanske og antifranske slagord og brente en dukke av USAs president Barack Obama.

Internett og mobilnettet ble delvis blokkert i indisk Khasmir for å redusere protester. Det kom likevel til sammenstøt mellom muslimske demonstranter og indisk politi flere steder. Skoler og høyskoler var stengt i delstaten Jammu og Kashmirs hovedstad Srinagar.

Rundt 100 iranere demonstrerte utenfor Frankrikes ambassade i Iran.

Avstå fra vold

I Egypt oppfordret landets øverste islamske juridiske myndighet muslimer til å følge Muhammeds eksempel og ikke la seg provosere til hevn.

Stormufti Ali Gomaa fordømmer de franske karikaturene og sier de viser hvor polarisert forholdet mellom Vesten og den muslimske verden er blitt. Men det trenger ikke føre til gjengjeldelse.

Men han legger til at fornærmelsene mot islam og drapene på fire amerikanere i Libya ikke kan sees isolert fra andre konflikter mellom Vesten og islam, som behandlingen av muslimer på Guantanamo-basen, USAs krig i Irak, droneangrep i Pakistan og Jemen og europeiske høyrepartiers demonisering av muslimer.

Bare noen få demonstranter hadde fredag samlet seg utenfor den franske ambassaden i Kairo fredag, melder den egyptiske avisen Ahram.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder