UNESCO-kommisjonen: – Det føles håpløst

IS-terrorister har tatt verdensarvby - UNESCO fortviler

Terrorgruppen kontrollerer nå over 50 prosent av syrisk territorium, ifølge en eksilgruppe.

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag brøt det ut harde kamper mellom opprørerne i terrorgruppen og syriske regjeringsstyrker ved Palmyra, før IS-terroristene til slutt maktet å innta oltidsbyen Palmyra.

Mer enn 100 soldater fra den syriske hæren ble drept i kampene mot IS-opprørerne i og rundt byen natt til torsdag.

IS-opprørere har inntatt alle deler av Tadmur, inkludert byens arkeologiske områder, sier leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) Rami Abdulrahman, som bruker det arabiske navnet på Palmyra.

Visste du?Slik fungerer IS' straffesystem

Med erobringen av byen kontrollerer ekstremistgruppen nå mer enn 50 prosent av syrisk territorium, ifølge SOHR.

På verdensarvliste

IS-opprørere har gått inn i de historiske områdene, som står på UNESCOs verdensarvliste, men foreløpig er det ikke meldt om de har startet å ødelegge de eldgamle kulturminnene.

Dette blir isåfall ikke første gangen IS gyver løs på eldgamle og uerstattelige kulturminner.

IS-kronikk: Total ydmykelse av ofre

Det har lenge vært fryktet at oldtidsminnene i byen vil bli ødelagt hvis IS overtar kontrollen, som tidligere har vist stor vilje til å redusere uerstattelige oldtidsminner i Syria og Irak.

Les deg opp: Dette er IS' største seire

HARDE KAMPER: De syriske regjeringsstyrkene har de siste dagene vært i harde kamper mot IS-opprørerne i og rundt oltidsbyen Palmyra. Foto:,AFP

– En katastrofe for verdensarven

– Dette er ikke overraskende, vi har jo lenge vært vitne til at ødeleggelse av kulturarven er et mål for IS. Det er helt forferdelig, sier kommisjonsleder i UNESCO-kommisjonen, Tora Aasland.

UNESCO gjør alt de kan for å berge kulturminnene, men det er begrenset hva de kan gjøre.

– Vi jobber internasjonalt for å forhindre at IS kan få en omsetning på dette dersom de stjeler oldtidsminner. Det er selvfølgelig begrenset hva vi kan gjøre i en slik situasjon, det føles håpløst. Det gir en veldig vond følelse å se at dette skjer, sier hun.

Aasland slår fast at angrepet er en katastrofe for verdensarven.

– Det er i slike byer kulturen har sin vugge, og den er viktig for vår hukommelse. Ord kan ikke beskrive hvordan disse handlingene oppleves. Det er til å gråte av, mener hun.

Hundrevis av antikke statuer har blitt flyttet ut av den syriske byen for å hindre at de bli ødelagt av ekstremistgruppen.

Se: Her sprenger IS oltidsby

– Situasjonen er svært ille nå

Ifølge sjefen for Syrias fortidsminner, Maamoun Abdulkarim, er statuene flyttet til et sikkert sted. Den antikke ruinbyen har også søyleganger, teatre og templer som har blitt bevart gjennom nesten 2000 år.

– Situasjonen er svært ille nå. Dersom bare fem IS-opprørere går inn i de gamle bygningene, så vil de ødelegge alt, sier han.

Abdulkarim ber den syriske hæren, den syriske opposisjonen og det internasjonale samfunn nå gå sammen for å hindre at IS ødelegger oldtidsminnene i byen.

Dette er Palmyra

Palmyra regnes som en av de største arkeologiske juvelene i Midtøsten, og IS-krigerne skal befinne seg bare meter unna de historiske ruinene, skriver CNN.

På verdensarvlisten er Palmyra beskrevet som en oase i den syriske ørkenen. Her finnes ruiner fra en stor by som en gang var et viktig kultursenter.

Fra det 1. til det 2. århundret sto kunsten og arkitekturen i Palmyra som et krysningspunkt mellom ulike sivilisasjoner, og bandt sammen gresk-romerske teknikker og persiske strømninger med lokale tradisjoner.

– De ønsker å utrydde den ikke-islamske fortiden i området. Det er snakk om avgudsbilder, og spesielt de avbildningene av det de mener er falske guder, må ødelegges, sa Midtøsten-ekspert og professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen da.

Flere kulturskatter har allerede gått tapt

I februar i år ødela ekstremistgruppen uerstattelige antikke kunst- og kulturskatter i et museum i byen Mosul i Irak. Se video nederst i saken.

Måneden etter gikk IS til angrep på nok en irakisk by, Nimrud, og tunge kjøretøy skal ha ødelagt den historiske byen.

– Jeg må bare beklage at dette ikke er uventet. Planen deres er å utslette den irakiske arven, ett sted av gangen, uttalte da den irakiske arkeologen Abdulamir Hamdani ved Stony Brook University.

Nimrud vokste frem på 1200-tallet f.Kr. og var med sin beliggenhet ved bredden av Tigris en stor og viktig by i oldtidens Assyria.

Byen skal være en av de viktigste arkeologiske funnene i det 20. århundret, og det meste av kulturskatter som ble funnet var allerede flyttet til museer før ødeleggelsene.

Store statuer sto imidlertid igjen, og disse ble hugget løs på av IS-gruppen.

TAPTE KULTURMINNER: Her ødelegger en IS-kriger en statue av en okse i byen Mosul. Foto: AP,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder