Moren døde under rakettangrepet

Ble reddet ut fra mors mage etter en time

Denne lille palestinske jenta overlevde fredagens rakettangrep i Gaza mot alle odds. Hun har fått navnet Shayma Shiekh al-Eid og ligger nå i kuvøse. Legene er usikker på om hun vil overleve. Foto:Ibraheem Abu Mustafa,Reuters

Dette er «mirakelet i Gaza»

Få dager etter hennes dramatiske ankomst til verden går historien om mirakelet i Gaza verden rundt.

 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over seks år gammel

Familien har gitt den nyfødte jenta navnet Shayma, etter hennes mor som hun aldri kommer til å få møte. Legene ved sykehuset har gitt henne ennå et navn: « Mirakelet i Gaza».

Det var under et rakettangrep i Gaza By fredag at 23 år gamle Shayma al-Sheikh Qanan ble drept. Shayma, som var gravid i åttende måned, ble fraktet til sykehuset en time etter rakettangrepet, men livet hennes sto ikke til å redde.

- Vi forsøkte å gjenopplive henne, men hun døde på veien til sykehuset, sier Fadi al-Kharti, lege ved sykehuset, til AFP.

Men mot alle odds overlevde hennes ufødte datter. Da hadde moren ligget en time i ruinene før hun ble funnet og fraktet til sykehuset.

- Vi la merke til bevegelser i magen hennes, og anslo at hun var om lag 36 uker på vei, fortsetter han.

- Hadde gledet seg

Den fire dager gamle jenta kom til verden ved hjelp av keisersnitt. Hendelsen har gjort uslettelig inntrykk på legene som reddet henne.

- Jeg er sint og lei meg. Det føles ut som om det er mitt barn, sier Fadi al Khorty, legen som tok i mot den lille jenta, til BBC.

FORTVILELSE: Sørgende på Shifa-sykehuset etter at minst syv barn ble drept av en rakett da de lekte i flyktningleiren Shati ved stranda i Gaza by. Kort tid etter at dette bildet ble tatt ble også Shaif-sykehuset truffet av en rakett. Hvor denne raketten stammer fra er foreløpig uvisst. Ingen ble drept i angrepet på sykehuset. Foto:Mahmud Hams,Afp

- Hun gledet seg virkelig til å bli mor. Hun var bare en ung kone som kun hadde vært gift ett år, sier Mirfat Qanan om hennes 23 år gamle datter.

Legene er usikre på om det lille mirakelet vil overleve, hun ligger for tiden i respirator på sykehuset. Til tross for at hun kun er noen dager gammel har hennes utrolige historie allerede gått verden rundt.

Også faren til den fire dager gamle jenta ble skadet i angrepet.

Dramatiske uker

De sist ukene har det vært dramatisk i Gaza. Senest mandag ble minst ni barn drept i et rakettangrep i byen, på en lekeplass i flyktningleiren Shati. Kort tid etter ble Shifa-sykehuset, hvor den norske legen Mads Gilbert har jobbet, også rammet.

Raketten skal ha truffet en bygning inne på selve sykehusområdet, opplyser Sami Abu Salem, VGs tolk som fortsatt befinner seg i Gaza, til VGs fotograf Harald Henden. Bygningen brukes til vanlig til dagpasienter, men skal ikke ha vært i bruk nå på grunn av krigssituasjonen.

Det er foreløpig usikkert hvor rakettene stammer fra. Det ble først meldt at sykehuset ble truffet av en israelsk rakett, det israelske forsvaret (IDF) nekter imidlertid for at å stå bak angrepet og hevder det er «Gaza-terrorister» som står bak. IDF har tidligere uttalt at Shifa-sykehuset kan være et mål fordi medlemmer av Hamas skjuler seg der.

De siste tre ukene har det vært en rekke tap og skader både på begge sider. Minst 1.050 palestinere er drept, mens 43 soldater er drept på israelsk side. De fleste drepte på palestinsk side er sivile, mens tre sivile var drept i Israel før mandagens angrep.

Les også

 1. Krisemøte i Sikkerhetsrådet om Gaza-krigen

  FNs sikkerhetsråd ber om umiddelbar våpenhvile mellom Hamas og Israel av humanitære årsaker.
 2. Rakett traff Gaza-sykehus: Israel og Hamas skylder på hverandre

  Minst ni barn ble mandag drept i et rakettangrep på Gaza. Kort tid etter rammet en ny rakett hovedsykehuset i byen.
 3. Unicef: 226 barn drept på 20 dager

  Unicef sier dødstallene vil stige de nærmeste dagene.
 4. Hamas avviser Israels våpenhvileforslag

  Israel forlenger den humanitære våpenhvilen i Gaza i 24 timer fram til søndag kveld.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Rakett traff Gaza-sykehus: Israel og Hamas skylder på hverandre

 2. Slik hevder Israel at Hamas traff sine egne

 3. Pluss content

  Bombet sykehusdirektørens hus

 4. Israel bombet sykehusdirektørens hus

 5. Basil (13) mistet halve familien i bombeangrep

Fra andre aviser

 1. Israel varsler langvarig offensiv på Gazastripen

  Bergens Tidende
 2. Israel varsler langvarig offensiv på Gazastripen

  Bergens Tidende
 3. Shaima så moren og broren dø

  Aftenposten
 4. Over 1.300 palestinere drept på Gazastripen

  Aftenposten
 5. Tre sykehus på Gazastripen angrepet på tre dager

  Aftenposten
 6. 18 drept i natt - Gazakrigen kan bli langvarig

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no