Svenske tenåringsjenter dømt for Instagram-bilder

To svenske jenter på 15 og 16 år er dømt for grove ærekrenkelser etter at de publiserte krenkende bilder og tekster av andre ungdommer.

Artikkelen er over seks år gammel

16-åringen ble i Göteborg tingrett tirsdag dømt til 45 timer med samfunnstjeneste, mens 15-åringen er dømt til ungdomstilsyn. Erstatningsbeløpet ble satt til 570.000 svenske kroner, som de to venninnene må betale like mye av hver.

Jentene hadde lagt ut en rekke bilder med tilhørende tekster via bildedelingstjenesten Instagram i desember i fjor. Bildetekstene inneholdt rykter og sladder.

Hvem som faktisk skrev teksten og la ut bildene, er fortsatt ikke kjent, og de to jentene er kun dømt for å ha spredd innholdet, skriver Aftonbladet.

Om lag 200 navngitte ungdommer, både gutter og jenter, ble sjikanert. 45 ungdommer som var berørt, valgte til slutt å anmelde forholdet.

Uthengningen på det sosiale nettstedet vakte sterke reaksjoner og utløste store opptøyer ved to videregående skoler i Göteborg i fjor.

19. desember laget et hundretall ungdommer bråk ved den videregående skolen Plusgymnasiet. Ungdommene lagde også problemer på et kjøpesenter og gikk løs på biler i nærheten. 27 ungdommer ble pågrepet i opptøyene.

Protestene ble utløst av at en Facebook-side oppfordret ungdommer til «å ta» en 17-årig jente som ble utpekt som ansvarlig for uthegningen.

Rettssaken mot de to jentene startet i Göteborg i starten av juni og har fått stor oppmerksomhet i Sverige.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder