Flyktninger stormer tog på stasjonen: VGs reporter i Budapest:  – Det verste kaoset jeg har sett

BUDAPEST/OSLO (VG) Det er fullt kaos på togstasjonen i Budapest etter at desperate flyktninger har stormet tog for å komme seg videre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG er på stasjonen, midt i kaoset: Her er det fullstendig kaos. Det er rop, skrik, gråt og kamp for å komme ombord i togene. Flyktningene klatrer inn gjennom vinduer, noen opp på taket av vognene, for å komme seg avgårde.

På informasjonstavlen i avgangshallen vises kun avganger til ungarske byer. Nederst står det på engelsk at alle internasjonale togavganger er kansellert.

KJEMPER FOR PLASS: Foreldre med barn på armen kjemper seg ombord i tog de ikke vet hvor skal. Alle internasjonale avganger fra Keleti-stasjonen er innstilt. Foto: Roy Freddy Andersen ,

Flyktningene vet ikke hvor togene går. De bare kaster seg på der det er mulig for å komme seg videre.

Bildene som går verden rundt: Gutt (3) skylt i land etter fluktforsøk

Tusenvis av flyktninger som i natt utenfor togstasjonen. Da politiet ved 09-tiden hevet sperringen ved Keleti-stasjonen, stormet flyktningene togene og forsøkte å presse seg gjennom dører og vinduer.

Schengen-landet Ungarn og jernbanestasjonen i hovedstaden Budapest er første mål for flyktningene som nå strømmer mot Europa fra Syria. Derfra drar de videre inn i Europa. De siste dagene har det hersket fullt kaos om hvordan flyktningestrømmen skal håndteres. Da ungarske myndigheter sperret av jernbanestasjonen og nektet flyktningene å reise videre, ble sitausjonen svært vanskelig.

VG ankom togstasjonen Keleti i Budapest med toget fra fra Wien onsdag kveld. Vi ble møtt av et syn som Europa neppe har sett før:

Rundt togstasjonen har ungarsk politi slått en jernring for å hindre de mange flyktningene i å reise videre til Østerrike og Tyskland.

Ingen vet hva som skjer, bare at de ikke får reise videre og at de ikke får hjelp.

– Mange er skuffet og aggressive. De er sultne og fortvilet. Det er en farlig situasjon. Mange har vært her i dagevis, de begynner å bli desperate. Mange har ikke fått mat eller vann. Jeg er bekymret for at situasjonen kan komme ut av kontroll, sier asylsøker Suma Hamad (45) til VG.

Fullstendig kaos

Nå har hele området, midt i hjertet av den ungarske hovedstaden, i realiteten blitt en gigantisk flyktningeleir.

Små barn og gamle mennesker sover ute, noen i telt, andre i soveposer eller under pledd.

PÅ VEI: En liten gutt holder opp en plakat med påskriften «vi skal til Tyskland» utenfor jernbanestasjonen i Budapest. Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Noen steder er det så tett med mennesker at folk sover oppå hverandre. Det er mangel på mat og toaletter til så mange mennesker.

Les også: Slik har Middelhavet blitt dødehavet

Det er ingen hjelpemannskaper å se, men ungarske privatpersoner var onsdag kveld på stasjonen for å dele ut mat og vann.

Ungarske myndigheter, bortsett fra politiet, virker fraværende, midt i den humanitære krisen som nå utspiller seg midt i hjertet av landet.

– Hva er det Europa og Ungarn vil? Hvorfor blir vi stoppet her? Hvorfor er det ingen hjelp å få? Vi har ikke penger og ingen mat. Vi forstår ikke, folk begynner å bli veldig sinte her nå, forteller Saman Hassan (45) fra Damaskus, som har flyktet fra krigen i hjemlandet Syria med kone, tre barn og sin syke far på 77 år.

Artikkelen fortsetter under bildet

JERNRING: For andre natten på rad holder politiet natt til onsdag vakt rundt togstasjonen i Budapest mens flyktninger sover utenfor. Foto: Foto: Roy Freddy Andersen , VG

EU-stormakter vil endre asylreglene

I flere dager har stadig flere asylsøkere kommet hit til Budapest fra sin fluktrute gjennom Balkan og inn i Ungarn.

Bare siden juni har nær 50.000 flyktinger reist denne veien, til tross for at landet nylig satte opp et stort piggtrådgjerde på grensen til Serbia for å holde flyktningene ute. Til ingen nytte.

OVERSIKT: Slik reiser flyktningene til Europa

Nå vokser flyktningkrisen i Budapest for hver time, og situasjonen har trolig oppstått fordi det de siste dagene har hersket full forvirring om hvilke asylregler som gjelder i Europa.

Foto: ,

Flyktningkrisen har lagt et stort press på Dublin-avtalen, som sier at alle asylsøknader skal behandles i medlemslandet som asylsøkeren først ankom. Det innebærer at Ungarn må registrere flyktningene før de kan reise videre.

Myndighetene i Tyskland insisterer på at avtalen fortsatt gjelder, selv om de inntil videre har sluttet å sende syriske flyktninger tilbake til Sør-Europa.

Samtidig har både Tyskland, Italia og Frankrike undertegnet et dokument hvor det tas til orde for en revurdering av EUs asylregler.

Landene mener dagens regelverk har begrensninger og mangler, opplyser det italienske utenriksdepartementet.

– Skammelig

Les også: En vanlig dag på dødens strender

Men mange fra ungarsk media som VG snakket med på Keleti natt til torsdag, mente imidlertid hele krisen var iscenesatt av ungarske myndigheter for å gjøre EU og Tyskland til svarteper i et skittent spill om flyktningkrisen i Europa.

– Dette er fryktelig, det er skammelig, sier en ungarer som står og ser ut over folkemengdene, utenfor hovedinngangen der politiet står oppstilt på rekke med hjelmer.

En av dem som ligger i veikanten er Malik (28).

– Jeg har vært her i ti dager. Jeg har sovet her på gaten sammen med familien, men jeg har gått tom for penger og kommer meg ikke videre. Og politiet stopper meg og krever pass for at jeg skal kunne reise videre. Men jeg har ikke pass. Hvorfor gjør de dette mot oss? spør Malik, som har reist helt fra Bangladesh.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder