MARERITT: En av de innesperrede gruvearbeiderne blir hentet ut i live onsdag morgen. Foto: AP

Reddet ut etter 18 timer

205 er bekreftet omkommet ** Minister: Trolig Tyrkias største enkeltulykke

Seks overlevende gruvearbeidere ble i morges reddet ut etter gruvetragedien i Tyrkia.

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer hadde de seks arbeiderne vært fanget i gruven i rundt 18 timer etter eksplosjonen, før de endelig ble berget ut.

Hendelsen markerer ett av få lyspunkt i en ellers bekmørk situasjon:

Tyrkias energiminister Taner Yildiz sier ifølge NTB i morges at ulykken er i ferd med å bli den verste i Tyrkis historie. Den største enkeltulykken frem til i dag kostet 263 liv i 1992, og var også en gruveulykke.

- Problemene er større enn først antatt. Dette er i ferd med å utvikle seg til den største arbeidsulykken i Tyrkias historie. Vi er redd dødstallet kan komme til å stige, sier Yildiz.

Dør av forgiftning

Så langt er 205 arbeidere bekreftet døde. I tillegg er 85 av 93 som er reddet ut bekreftet skadet. Mange mistet livet av kullosforgiftning.

- Tiden er ikke på vår side. Vi frykter at tallene (antall døde journ. anm) stiger. Jeg føler at vår smerte og bekymringer kommer til å øke, sa Yildiz i natt.

BILDESPESIAL: Bæres ut av gruven

- Håpet vårt svinner hen, sier Yildiz.

Pårørende har stimlet sammen foran inngangen til gruven, men en passasje blir holdt ledig av en rad med vakter. I denne bæres det jevnlig ut gruvearbeidere på bårer. Noen har oksygensmasker, mens de fleste ser fullstendig livløse ut.

To kilometer under bakken

Desperate redningsarbeidere forsøker å hente ut de som er fanget om lag to kilometer under bakken, før mangelen på oksygen og gassforgiftning tar flere menneskeliv. Brannen etter eksplosjonen herjer fortsatt. Ambulanser kjører i skytteltrafikk mellom gruven og sykehuset i Soma.

- Redningsarbeidet har nådd et kritisk punkt, sier Yildiz.

Bekymrede slektninger har samlet seg i nærheten av det privateide minen i byen Soma i den vesttyrkiske provinsen Manisa.

En 30 år gammel mann som nyhetsbyrået Associated Press har snakket med, hastet til gruven da han forstod at hans bror var savnet. Da solen stod opp onsdag, var broren fortsatt ikke kommet til rette.

- Det finnes ikke noe håp, sier mannen.

Han forteller at han tok seg omkring 150 meter inn i gruven i et forsøk på å redde broren, men at han måtte trekke seg tilbake på grunn av gassene. Med tårer i øynene forteller mannen at det har gått for lang tid.

Strømstans

Flere pårørende står like ved i håp om gode nyheter. En av dem er Sina Isbiler som har ventet på stedet siden i går. Hun er moren til en av de savnede gruvearbeiderne. Da AFP snakket med henne, stod hun på en vedhaug i håp om å se hva redningsarbeiderne foretar seg.

REDDET: En skadet gruvearbeider blir båret til ambulansen etter å ha blitt hentet ut av kullgruven i Soma. En eksplosjon og påfølgende brann mandag kveld har ført til at hundrevis av mennesker er sperret inne i gruven som ligger i vestlige Tyrkia. Foto: REUTERS

- Jeg venter på sønnen min, men jeg har ikke hørt noe fra ham ennå.

Heisene ned i gruven fungerer ikke lenger, ettersom strømmen har gått. Arbeidet med å få ut de innesperrede har derfor vært utfordrende for redningsmannskapene.

Hvis ikke ventilasjonen i gruven fungerer, er risikoen for oksygenmangel og røykskader høy. Det blir nå pumpet luft ned i gruvene i håp om at det kan redde de mange som er fanget der.

Arbeidere fra andre gruver i området bidrar i redningsoperasjonen.

Rundt sykehuset i Soma har står politiet vakt rundt provisoriske gjerder for å holde de desperate pårørende unna. I mellomtiden jobbes det med å sette om midlertidige likhus for å oppbevare alle de døde kroppene.

Mister håpet

Eksplosjonen som forårsaket ulykken skal ha skjedd midt i skiftbyttet, noe som førte til at det var ekstra mange i gruven.

SAMMEN IGJEN: En gruvearbeider blir gjenforent med en av slektningene sine utenfor kullgruven i Soma. Fortsatt er mange fanget to kilometer under bakken. Foto: REUTERS

TV-bilder gjennom natten viste redningsmannskaper som hjelper arbeiderne ut av gruven. Ansiktene deres og hjelmene deres er dekket av sot. Mange gråter. Andre bæres ut på bårer og inn i ventende ambulanser.

Energiministeren er mindre optimistisk enn den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan var tirsdag kveld. På tyrkisk TV understreket han at redningsarbeidet ble igangsatt så fort ulykken ble kjent.

- Forhåpentlig vil vi få tydeligere og beroligende nytt i løpet av de neste timene, sa Erdogan ifølge tyrkiske medier.

Mange på sykehus

Ulykken skyldtes en eksplosjon som kan ha blitt forårsaket av en teknisk feil på det elektriske anlegget.

Kullgruva ble inspisert i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene, ifølge det tyrkiske arbeidsdepartementet. Alle arbeiderne er imidlertid ikke enige i denne vurderingen.

- Det er ingen sikkerhet i denne gruva, sier arbeideren Oktay Berrin til AFP.

Han betegner de lokale fagforeningene som nikkedukker og hevder at ledelsen i gruveselskapet Soma Komur bare bryr seg om penger.

Eieren av gruven, Soma Komur Isletmeleri, opplyser til BBC at de har satt i gang en etterforskning, men at eksplosjonen skjedde på tross av «høyest mulige sikkerhetstiltak og stadige kontroller.»

- Vår hovedprioritet er å få våre arbeidere ut så de kan bli gjenforent med sine kjære, sier han.

Soma-området er et av hovedområdene for gruvedrift i Tyrkia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder