Siste: Justisministeren vil ha gransking av saken

New York-borgermester fordømmer vold

Politimann slipper tiltale etter kvelningsdødsfall: Forventer bråk i New York

Politiet i New York er forberedt på opptøyer etter at det ble kjent at politimannen som ble filmet mens han tok kvelertak på en mann, ikke blir tiltalt for drap.

  • Camilla Fredstad Huuse
  • Erik Samland
  • Nilas Johnsen
  • Eva-Therese Loo Grøttum

Artikkelen er over fem år gammel

Nå krever også justisminister Eric Holder full gransking av saken.

– Justisdepartementet vil følge opp med en føderal menneskerettighetsgransking av herr Garners død. Alle liv skal ha verdi – alle liv, sa han på en pressekonferanse natt til torsdag norsk tid.

En amerikansk storjury bestemte seg onsdag for ikke å ta ut tiltale mot Daniel Pantaleo (29), politimannen som ble filmet mens han angivelig tok kvelertak på Eric Garner. Seksbarnsfaren døde på sykehus én time senere. Hendelsen fant sted i juli i år.

Kort tid etter at storjuryens kjennelse ble kjent, la noen titalls demonstranter seg ned for å gjennomføre en stille protest i ankomsthallen i Grand Central Stations under morgenrushet.

Ble filmet

Garner har tidligere vært arrestert for salg av ulovlige sigaretter og marihuana. Politimannen ville arrestere Garner for å angivelig ha solgt sigaretter på det svarte markedet. En mobilvideo viser at Pantaleo legger armen rundt den fargede mannens hals og legger ham i bakken fordi han nekter å bli påsatt håndjern.

Videoen, som ble filmet av en tilfeldig forbipasserende, viser hvordan Garner rygger under politiet mens han sier: «Dette stopper her». Det er disse ordene New York-politiet frykter vil bli brukt av demonstrantene dersom nyheten mobiliserer til protester i storbyen.

Videre viser videoen hvordan Pantaleo får tak på Garner og tvinger han ned på bakken. Garner, som skal ha hatt astma, stønner: – Jeg får ikke puste.

Garner blir holdt nede til kroppen blir livløs. Han blir senere fraktet til sykehuset, hvor han blir erklært død en time senere. Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept ved at politiet la press på halsen og brystkassen hans.

– Det var aldri min intensjon å skade noen og jeg er svært lei meg over Garners dødsfall, sier Pantaleo i en kunngjøring, ifølge NTB.

Sjokkert over avgjørelsen

Garner-familiens bistandsadvokat er overrasket over avgjørelsen om å ikke ta ut tiltale, skriver The Guardian.

– Jeg er sjokkert, sier advokaten til nyhetsbyrået AP.

New York-politiet forbereder seg nå på kraftige reaksjoner etter avgjørelsen. Avgjørelsen om ikke å ta ut tiltale mot den hvite politimannen kommer etter flere måneder med raseopptøyer i USA.

Også president Barack Obama kommenterte avgjørelsen på en pressebrief i Det hvite hus onsdag.

– Vi skal ta konkrete steg for å bedre treningen og arbeidet med statlig og lokalt politi når det kommer til politiarbeid i samfunn med etniske minoriteter, sa han.

– Jeg er ikke interessert i prat, jeg er interessert i handling. Og jeg er fullstendig dedikert, som USAs president, til å sørge for at vi kan være sikre på at vi er et land der alle tror på kjerneprinsippet likhet for loven, sa Obama.

Lover bedring

Borgermester i New York, Bill de Blasio, tok saken opp på en pressekonferanse i kveld:

– Ingen familie skulle måtte gå gjennom det Eric Garners familie har gått gjennom. Men jeg vet at faren til Eric Garner har sagt at Eric ikke ville ønsket at det skulle bli noe vold som en følge av dette, sier borgermester Bill de Blasio.

Bill de Blasios kone er sort, og borgermesteren snakket derfor lenge om frykten for at hans egen sønn, Dante de Blasio, skulle bli utsatt for rasistisk motivert vold.

– Dessverre er vår historie slik at vi må si «svarte liv betyr noe». Det burde ikke være slik i 2014, men sånn er det.

De Blasio etterlyser endringer i samfunnet som helhet og sier politiet i New York allerede har endret sine rutiner med såkalt «stop-and-search».

– Men folk føler fortsatt at fargede oftere blir ransaket, og dette må vi ta på alvor, sier de Blasio.

Opptøyene sprer seg

Opptøyene har den siste tiden spredt seg som ild i tørt gress etter at politimannen som skjøt og drepte den amerikanske tenåringen Michael Brown i Ferguson, ikke ble tiltalt for drap.

Nå frykter politiet at avgjørelsen om ikke å ta ut tiltale mot Pantaleo vil fungere som bensin på et allerede brennende bål.

Tidligere i dag ble fire politimenn påkjørt under en Ferguson-demonstrasjon i byen Denver i USA. Etten hendelsen skrev avisen Denver Post at sykepleiere som jobbet på stedet var dekket i blod.

Alle politimennene ble fraktet til det lokale sykehuset. For en av dem er tilstanden kritisk. Det skriver Huffington Post.

Les også

Flere artikler

  1. Rasende demonstranter i New York roper Garners siste ord

  2. Politimann sparket fem år etter dødsfall: – Du har kanskje mistet jobben din, men jeg mistet en sønn

  3. Massive demonstrasjoner i flere amerikanske byer: Disse politivold-sakene får amerikanerne til å rase

  4. Politidrapene i New York: «Henrettet»

  5. Politidrapene i USA: Dette er politiets ofre det siste året

  6. Spiller døde i massiv politivold-protest

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder