SKADET: En ung gutt får hjelp av en sikkerhetsvakt ved sykehuset. Foto:Mohammad Sajjad,Ap

**BBC: Minst 130 barn døde: AFP: Minst 141 drept i angrep på skole i Pakistan

Ti kraftige smell fra skolen ** Alle angriperne drept - angrepet betegnes som over

Skadede elever forteller om henrettelser av små barn i Peshawar nordvest i Pakistan. En skole ble angrepet av pakistanske Taliban, og 141 skal være døde ifølge AFP.

Publisert:

Alle Taliban-soldatene skal være drept og angrepet betegnes av politiet som over, opplyser det franske nyhetsbyrået AFP i 14.30-tiden norsk tid. I flere dramatiske timer ble lærere og elever regelrett henrettet - dødstallene fortsetter å stige.

**I 17.30-tiden melder BBC at 132 barn er drept i skoleangrepet, sammen med ni personer som jobbet på skolen. AFP melder på sin side at totalt 141 personer er død etter angrepet, som gjør det til det verste terrorangrepet i Pakistans historie.

Det er rundt 500 elever og lærere som har tilknytning til skolen.

– Væpnede menn gikk fra klasserom til klasserom og barn ble skutt én etter én, sier en elev som var på skolen, til lokale medier ifølge NBC News.

Elever forteller at terroristene gikk kledd i vanlige klær og ikke uniform mens de saumfarte skolebyggene. De leste selv opp den islamske trosbekjennelsen, men tvang også flere av barna til å gjøre det samme. Den skadede eleven Amir Mateen var også på skolen:

– Drepte en toåring

– Vi var inne i klasserommet vårt, og lukket og låste døren fra innsiden. Men tre angripere skjøt på den lukkede døren og gikk inn i klasserommet og skjøt på oss. De skjøt på alle elevene og drepte en toåring som var på besøk, sier han.

– Tilstanden til flere er kritisk, og de får behandling nå, sier talsperson Ejaz Khan på sykehuset, ifølge Reuters.

VGs kommentator Shazia Sarwar mener at det pakistanske folket snart ikke tåler mer, etter at Taliban i dag drepte det hun kallet «et titalls Malalaer».

Klokken 11.50 norsk tid rapporterte lokale journalister i Peshawar om at så mange som ti kraftige smell og geværskudd har blitt hørt i området rundt skolen. En rekke ambulanser var på vei inn i området etter at de to smellene ble hørt, rapporterer dawn.com.

Ifølge en høytstående offiser i den pakistanske hæren, Asim Bajwal, er alle terroristene som befant seg inne i bygningen nå drept. Den sjette terroristen ble drept etter at pakistansk politi hadde tvunget dem lenger og lenger inn i skolebygningen, og til slutt fått kontroll på alle.

Derfor angrep de

Det er en militær skole i Peshawar som er angrepet. Den pakistanske fraksjonen Tehreek-e-Taliban Pakistan tok på seg ansvaret for angrepet. Reuters melder at pakistansk Taliban har kommet med følgende beskjed: Vi angrep skolen fordi soldater angriper våre familier. Vi vil at de skal kjenne vår smerte.

Angrepet er et av de kraftigste av over 400 angrep mot skoler i grenseområdene de siste to årene, ifølge Røde Kors.

SKADET: En pakistansk mann tar seg av tre elever i skoleuniform etter angrepet mot skolen. Foto:Mohammad Sajjad,Ap

Sørgende far

– Vi stod utenfor skolen da skuddsalvene plutselig startet, og det var kaos overalt. Barn og lærere skrek, sier skolebussjåføren Jamshed Khan til Reuters.

En sørgende far forteller om det store sjokket til nyhetsbyrået Assoiciated Press:

– Min sønn hadde på seg uniform i dag tidlig. Nå ligger han i en kiste. Han var min drøm, nå har drømmen min blitt drept, sa den sørgende faren Tahir Ali da han skulle plukke opp liket av sin 14 år gamle sønn fra sykehuset.

Pakistanske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot skolen og forsøkte tirsdag morgen norsk tid å befri den fra de islamistiske gisseltagerne. Tirsdag ettermiddag var aksjonen over, og terroristene drept. Ifølge journalistene på stedet er skolebygningen veldig skadet etter skytingen og granatangrepene.

Flere internasjonale aktører har reagert på dagens angrep, blant annet fredsprisvinner Malala Yousafzai.

Journalist på stedet: - Legene gråter

Journalist Tauseef-ur-Rahman, som jobber for den lokale avisen The News International, er på sykehuset «Lady Reading Hospital Peshawar», og forteller om fullstendig kaos.

– Foreldre løper rundt i gangene og leter etter sine barn. Sykepleiere og leger står og gråter, det er en veldig dramatisk og grusom situasjon her, sier Rahman på telefon til VG tirsdag formiddag.

– Det er to andre sykehus her i Peshawar som skal være fulle av skadede, og vi får også inn meldingene om at over hundre barn skal være drept, sier han.

REDDES: Soldater eskorter skolebarn bort fra skolen som er under angrep. Foto:Khuram Parvez,Reuters

Peshawar ligger nær stammeområdene som grenser mot Afghanistan, og er sånn sett flere ganger blitt utsatt for terror fra Taliban. De siste månedene har hæren intensivert angrepene på terrorgruppen – men tydeligvis uten å klare å tvinge dem i kne.

Ghulam Ahmed Bilour fra det pakistanske partiet ANP mener den lokale regjeringen i området rundt Peshawar har «fullstendig feilet», og at Pakistans statsoverhoder må ta tak i området, ifølge dawn.com.

– Ordre om å skyte de eldste

En talsmann for en fraksjon av det pakistanske Taliban, sa at angriperne hadde fått ordre om å skyte eldre elever ved skolen. Ifølge samme mannen er det selvmordsangripere blant gisseltakerne.

– Våre folk har lykkes med å ta seg inn i militærskolen i Peshawar denne morgenen. Vi gir instrukser om ikke å skade mindreårige, sier talspersonen ifølge den pakistanske avisen The Express Tribune.

Kart over området det skolen som har blitt angrepet ligger. Foto: VG,

En annen talsperson sier de har instruksjoner om å ikke skade barna, men målet er militært personell.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder