Norsk regissør bak «heltevideo fra Syria»

En film som tilsynelatende viser en ung syrisk gutt som redder ei lita jente fra snikskyttere, har blitt sett millioner av ganger på YouTube. Nå sier en gruppe norske filmskapere at den står bak.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Gruppen med 34 år gamle Lars Klevberg i spissen sier at de med vilje har presentert filmen som ekte for å skape oppmerksomhet om forholdene for barn i krig. Klevberg skrev manuset etter å ha sett nyhetsreportasjer om krigen i Syria.

– Filmen er sluppet på internett som et tilsynelatende autentisk video- eller telefonopptak. Men egentlig er dette en kort fiksjonsfilm som ble laget med en humanistisk målsetting om å fokusere på uskyldige barn som lever og vokser opp i en krigssone, skriver gruppen i en pressemelding.

Mye omtalt

Filmskaperne beskriver spredningen på internett som «massiv» de siste dagene.

De britiske avisene The Telegraph , Daily Mail og The Independent er blant dem som har omtalt filmen. Også VG publiserte videoen 12. november med forbehold om at den ikke var ekte.

Videoen viser en ung gutt som tilsynelatende blir truffet av en snikskytter, men reiser seg igjen og drar ei lita jente i sikkerhet. Videoen kan du se i toppen av artikkelen.

– Filmen viser et lite øyeblikks magi i en brutal krigssituasjon, skriver gruppa, som sier at barna som overlever mot alle odds skal gi en ledetråd om at dette er en fiktiv fortelling.

– Hvis vi kunne lage en film og late som den var ekte, ville folk dele den og reagere med håp, sier han til BBC.

Filmet på Malta

Filmen er laget på Malta tidligere i år, på et filmsett som tidligere har vært brukt i berømte filmer som «Troja» og «Gladiator».

– Den lille gutten og den lille jenta er profesjonelle skuespillere fra Malta, og stemmene i bakgrunnen tilhører syriske flyktninger som bor på øya, sier Klevberg.

Filmen ble laget med støtte fra Norsk filminstitutt (NFI) og Norsk kulturråd, og også i samarbeid med Norsk-Syrisk Senter.

– Det er viktig for oss å presisere at alle vi som har laget denne filmen ikke tar noen part i noen krigskonflikt, skriver gruppen videre.

Diskuterte etikk

Filmskaperne gjorde det klart i søknadene at filmen skulle lastes opp på nett uten at det ble sagt om den var ekte eller ikke. Produsent John Einar Hagen sier til BBC at gruppen diskuterte de etiske sidene av saken med bidragsyterne.

Foruten Hagen og Klevberg har produsent Petter O. Løkke og fotograf Audun Magnæs deltatt i prosjektet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder