Går av som historiens mest upopulære president: - Historien kan gi president Bush en mildere dom

WASHINGTON/OSLO (VG Nett) - Vi skal være forsiktige med å konkludere med at Bush forblir tidenes mest upopulære president, mener USA-eksperter.

 • Stian Eisenträger
 • Mads A. Andersen

Artikkelen er over 11 år gammel

VG Nett har mandag gått i gatene i Washington D.C. og spurt folk hva de syns om at George W. Bush nå er ferdig som USAs president. Flere svarer med regelrett jubel, og det er langt mellom de som uttaler seg positivt om avtroppende president Bush.

Og det er naturlig nok, for Bush går av som historiens mest upopulære president, ifølge meningsmålinger.

Hele seks av ti amerikanere mener innsettelsen av Obama vil være en feiring av demokratiet. Bare fire av ti følte det samme da Bush ble innsatt, ifølge CNN.

PROTOKOLL:Skriv din hilsen til USA snye president, Barack Obama HER

VG NETT I USA:Frykter Obama lider JFKs dødsskjebne

LES OGSÅ:Slik skal politiet hindre Obama-attentat

- Sittende president får skylda

USA-ekspertene Jan Aril Snoen og Alf Tomas Tønnessen mener det er et mer åpent spørsmål hvordan folk vil se på George W. Bush om noen år.

- Det er riktig at han er tidenes mest upopulære nå som han går av, og det skyldes de to store problemene hans: Irak-krigen og finanskrisen, sier Jan Arild Snoen, skribent i det liberale tidsskriftet Minerva, til VG Nett.

- Det er gjerne slik at den sittende presidenten får skylda uansett hvor mye som egentlig kan tilbakeføres til hans politikk. Clinton, for eksempel, dro fordel av det, og gikk av like før IT-bobla sprakk. Han fikk jo ikke skylden for den, sier Snoen til VG Nett.

VGTV:Slik vil vi huske president George W. Bush

Obama:- Har alltid syntes at Bush er en bra kar

Alf Tomas Tønnessen, som har doktorgrad i amerikansk politikk fra Universitetet i Oslo, sier at selv om Bush har mislykkes med Irak, har han gjort en del riktig i forhold til Kina og India, og trekker blant annet fram ikkespredningsavtalen.

REFSER ERNA: Jan Arild Snoen, Minerva. Foto: Minerva

- Han har også gjort en kraftig opptrapping av bistanden til Afrika, så det er et blandet inntrykk man sitter igjen med, sier Tønnessen til VG Nett.

LES OGSÅ:Slik blir Obamas drømmedag

SAMLESIDE:Les alt om president Barack Obama

Lister opp kritikken

USA-professor Ole Moen lister opp momentene som gjør at George W. Bush nå går av som historiens minst populære president:

KRITISK: Professor Ole Moen mener det er flere grunner til at Bush er upopulær. Foto: SCANPIX

- Bush har dramatisk svekket USAs anseelse gjennom alenegang internasjonalt og mangel av respekt for verdenssamfunnet. Han har svekket USAs troverdighet i spørsmål om grunnleggende menneskerettigheter og respekt for internasjonal rett, sier professor Moen til VG Nett.

Han mener også Bush har svekket FN og andre internasjonale organer ved ikke å slutte seg til internasjonale avtaler, og ved aktivt å undergrave internasjonale organers autoritet, for eksempel den internasjonale straffedomstolen.

- Bush har fraveket USAs tradisjonelle rolle som fredsmegler i Midtøsten, og han har forsuret forholdet til NATO.

Men også hjemme mener professoren Bush har gjort kritikkverdige ting:

- Han har bidratt til å splitte det amerikanske folket gjennom sitt program. Han har også undergravd grunnloven på flere områder, blant annet ved å bryte maktfordelingsprinsippet gjennom den hyppige bruken av «signing statements», hvor han går inn og gjør fortolkninger av lovene. Han har også brutt grunnloven ved å svekke rettssikkerheten hjemme og ute gjennom sine direktiver og lovforslag.

Bush:- Jeg har brukt samvittigheten min

LES OGSÅ:Lettet Bush sa takk for seg

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOR PÅGANG: USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen svarte leserne direkte gjennom hele valgnatten da Barack Obama ble valgt. Foto: STIAN EISENTRÄGER

Enorme forventninger til Obama

Snoen tror ikke Bush kommer til bli sett på som den aller verste presidenten i amerikansk historie. Men han kommer heller ikke til å bli mer enn en gjennomsnittlig populær president.

- Det som kommer til å påvirke dette er hvordan Obama kommer til å gjøre det nå. Det Bush har gjort blir stilt opp mot forhåpningene til Obama. Hva som skjer utenrikspolitisk de kommende årene kan gi utslag for Bush. Det kan for eksempel hende Irak-krigen vil bli sett på en ny måte om noen år, understreker Snoen.

Han mener Bush sitt sterkeste kort er at det ikke har vært noe angrep på amerikansk jord under hans presidentskap etter 11. september. Alf Tomas Tønnessen påpeker at baksiden av sikkerhetstiltakene er økt overvåkning og økt presidentmakt.

- Det er mange som mener verden har blitt farligere som følge av Bush sin politikk, men det har jeg ikke grunnlag for å bedømme, sier professor Ole Moen til VG Nett.

LYDBILDESERIE:Obamas lange vei til Det hvite hus

BILDESPESIAL:Se stjernelaget som sang for Obama

Historien kan dømme annerledes

- Dersom det skulle skje angrep under Obama, vil det kunne sette Bush i et mer gunstig lys, spår Snoen og trekker fram at historien kan dømme annerledes enn samtiden.

Heller ikke Moen ser bort fra at George W. Bush vil få et bedre renommé om noen år.

- Bush senior gikk ut med en popularitetsrate på 30, mens han nå har 60. Carter gikk også ut lavt og ligger nå oppunder 70, sier Moen.

Snoen trekker også fram Harry truman, som ble ansett som en veldig dårlig president da han gikk av.

- Men nå blir han vurdert som en av de beste. Dét er noe å minne om når folk vil felle en rask dom over Bush, sier Snoen til VG Nett.

Les også

 1. Obama: - Alt er mulig i Amerika

  To millioner mennesker er ventet å trosse kulden og møte opp for å se den historiske innsettelsen av Barack Obama foran…
 2. Nervøs Obama: - Jeg kommer til å ha problemer med å sove

  (VG Nett) Barack Obama legger ikke skjul på at han har prestasjonsangst før han blir verdens mektigste mann.
 3. Obama tok toget til Washington

  Barack Obama har kommet fram til Washington for å innsettes som president, etter en togtur i Abraham Lincolns spor fra…
 4. Dette er ikke Obama!

  (VG Nett) Hvis du trodde denne mannen ville befinne seg i Washington DC på tirsdag, tar du feil.
 5. Yo-bama! Stjernespekket Obama-fest

  (VG Nett) Samtidig med at Obama inntar Washington DC vrimler det av stjerner som vil markere den store dagen da USA får…
 6. Obama vil følge i Lincolns fotspor

  (VG Nett) «Signingsferden» til USAs president vil følge i fotsporene til USAs historiske president Abraham Lincoln.
 7. Obama: - Har alltid synes at Bush er en bra kar

  (VG Nett) Etter å ha kritisert president George W. Bush i den to år lange valgkampen, sier påtroppende president Barack…
 8. Obamas nye Cadillac: Sikreste presidentbil noensinne

  (VG Nett) Det fleste spesifikasjonene er hemmelige, men Obamas nye «panservogn» skal være den sikreste presidentbilen…
 9. Obama flytter inn i representasjonsboligen

  Påtroppende president Barack Obama flyttet torsdag inn i representasjonsboligen Blair House, over gata fra Det hvite hus.
 10. Bush: - Jeg har brukt samvittigheten min

  (VG Nett) Torsdag brukte George W. Bush sin avskjedstale til å forklare det amerikanske folket at han alltid gjorde «det…
 11. Irakisk skokaster søker asyl i Sveits

  Den irakiske journalisten som kastet skoene sine mot president George W.

Mer om

 1. Barack Obama
 2. George W. Bush

Flere artikler

 1. Gir Obama terningkast fem for de første 100 dagene

 2. Norske eksperter om Obamas nye rolle: - For oss utenfor USA vil han ikke bety så mye

 3. Dette er problemene som står i veien for Hillary

 4. Følg innsettelsen av Obama LIVE på VG Nett

 5. Obama på besøk da Bush ble hyllet i Texas

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder