- RO DERE NED: Etter en uke med harde angrep fra republikanere på Obama, ber McCain tilhengerne om å roe seg ned. Foto: AFP

McCain prøver å vri fokus bort fra finanskrisen

Mens John McCain prøver å skape tvil om Barack Obamas karakter, presser Obama på for å avdekke McCains økonomiske politikk.

Artikkelen er over 11 år gammel

Etter hvert som finanskrisen har undergravd velgernes tillit ikke bare til Bush-administrasjonen, men også til republikanere generelt og til McCain, har McCain fått akutt behov for å vri søkelyset bort fra økonomien.

Finanskrisen som utvikler seg fra vondt til verre nesten hver eneste dag, var det siste McCain trengte. Hans egne rådgivere har sagt at de ønsker at debatten om valget skal dreie seg om andre ting enn økonomien.

Målingene viser at velgerne i økende grad stoler mer på Obama enn McCain når det gjelder økonomisk politikk. Det gjør at Obamas ledelse blir umulig å rokke ved om finanskrisen fortsetter og andre ting, som en internasjonal krise, ikke kommer i fokus og undergraver tilliten til Obama.

Les også:- Valgkampen blir bare verre og verre

TETT PÅ NETT:NUPI-forsker og USA-ekspert Halvard Leira svarer onsdag kl.11.00 på lesernes spørsmål om debatten og presidentvalgkampen.Still spørsmål her!

Siste sjanse

For McCain representerer derfor den andre TV-debatten med Obama i Nashville tirsdag kveld en av hans siste sjanser til å skape nytt liv i valgkampen og stanse Obamas framgang på meningsmålingene når finanskrisen nå har tatt styringen over valgkampens forløp.

- McCain har to sjanser som han kan kontrollere, til å endre valgkampens kurs, og det er de to debattene, sier en republikansk rådgiver Todd Harris. Den siste debatten finner sted i New York neste uke.

Målingene tyder på at Obama vant den første debatten. Men det mer uformelle formatet under den andre debatten favoriserer McCain, som har deltatt i hundrevis av slike debatter og er mer vant til å snakke direkte til velgerne.

DISKUTÉR:- Hva er det med republikanerne og skittkasting?

Personangrep

For å vri fokus vekk fra økonomien har McCain og hans visepresidentkandidat Sarah Palin de siste dagene i økende grad siktet seg inn på Obamas personlighet.

- Hva har denne mannen egentlig noensinne oppnådd som folkevalgt, spurte McCain sine tilhengere på et valgmøte mandag.

- Hva har han for planer for USA? Kort sagt, hvem er Barack Obama? Mine venner, dere kan spørre, men alt dere får til svar er en sur flodbølge av fornærmelser, sa han videre.

Obama på sin side svarte at McCain prøver å ignorere den akutte globale finanskrisen og vri oppmerksomheten bort fra sine egne lyssky operasjoner, spesielt en bank- og lobbyistskandale han var involvert i for 20 år siden.

- Hvis McCain vil ha en debatt om personligheter, er vi mer enn villige. McCains meritter viser nemlig at han har gjort seg avhengig av lobbyister for oljeselskaper og andre store selskaper, trass i at han kaller seg rebell, sier Obama.

Les også:Presidentkandidatene har kastet silkehanskene

Skitne tricks

Han hevdet at hans valgkamp aldri vil være den første til å bruke skitne tricks, men at de ikke vil unnlate å svare med egne anklager om de blir angrepet.

Mange mener John Kerry tapte valget i 2004 fordi han ville heve seg over den skitne valgkampen og ikke svarte på beskyldningene om at han ikke hadde vært så heroisk under Vietnamkrigen som han sa, den såkalte swift boat-affæren.

Det var Sarah Palin som for alvor åpnet ballet for skitne tricks da hun trakk fram en tilfeldig forbindelse mellom Obama og en professor som var tilknyttet en hemmelig terrorgruppe under Vietnamkrigen, Bill Ayers.

- Jeg er så redd for at Obama ikke ser på USA som du og jeg gjør, som en kraft for det gode i verden, sa hun på et valgmøte i Florida mandag.

BLOGG:Anders Giævers «Amerikanske tilstander»

Styrker ledelsen

Obama har styrket sin ledelse de siste ukene med en jevn og trutt framgang på noen promillepoeng hver dag. På de fleste meningsmålingene ligger han 5-8 prosentpoeng foran McCain.

Viktigst er det at han har tatt en klar ledelse i de fleste av de avgjørende vippestatene, i tillegg til alle statene som Kerry vant i 2004. Nye målinger tirsdag viser at han leder klart i New Hampshire, Ohio og Wisconsin, og at han ligger likt med McCain i den republikanske sørstaten North Carolina.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder