SØPPELHAV: Søppelet som flyter i Stillehavet skal strekke seg fra kysten av California og helt bort til Japan. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Stillehavet rommer verdens største søppelfelt

(VG Nett) Et søppelfelt som er dobbelt så stort som USA er oppdaget i Stillehavet, og forskere advarer nå mot de alvorlige konsekvensene det kan få for miljøet.

Gunnhild Baade
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Søppelet består av alt fra fotballer og kajakker til legoklosser og bæreposer, og blir holdt samlet av havstrømmene.

Det enorme søppelfeltet strekker seg fra kysten av California, forbi Haiwaii og nesten helt bort til Japan. Siden søppelet er nærmest gjennomsiktig og ligger tett under havoverflaten, er det ikke synlig på satelittbilder.

Nå advarer forskere om at søppelet igjen kan dobles i størrelse i løpet av det neste tiåret hvis menneskene ikke skjerper seg, og kutter ned forbruket av blant annet plastikk.

Forsøpler vi for mye? Si din mening i bunnen av denne artikkelen!

Det var den amerikanske havforskeren Charles Moore som oppdaget søppelfeltet helt tilfeldig da han tok en snarvei hjem fra et båtrace i 1997.

- Hver gang jeg kom opp på dekk fløt det søppel forbi meg. Hvordan kan vi ha forurenset et så stort område? Hvordan er det mulig at det var slik i en hel uke? sa Moore den gang om oppdagelsen sin, ifølge Daily Mail.

- Ender opp på middagstallerkenen din

Mer enn en million sjøfugler og nærmere 100 000 sjødyr skal ha dødd hvert år som følge av det flytende søppelet. Alt fra sprøyter til lightere og tannbørster er funnet i magen til døde sjøfugler og søppelet kan også vise seg å være farlig for mennesker hvis giftstoffer fra søppelet kommer inn i vår matkjede.

- Det som kommer i havet ender opp i dyrene, og til slutt på din tallerken. Det er så enkelt, sier forskeren Dr Marcus Eriksen ifølge avisen.

Det er beregnet at omtrent en femtedel av søppelet blir kastet av skip og oljeplattformer, mens resten av søppelet skal komme fra land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder