UD: Nordmenn i Tyrkia ikke gjort rede for etter jordskjelvet
OSLO / ANTAKYA (VG) En mindre gruppe norske borgere i Tyrkia er fremdeles ikke gjort rede for etter det massive jordskjelvet.
Det skriver Utenriksdepartementet (UD) i en pressemelding tirsdag ettermiddag.
Pressevakt i UD, Mathias Rongved, opplyser til VG at det er snakk om under ti norske borgere.
– Dette er basert på bekymringsmeldinger fra pårørende. Dette er usikre tall og vi ønsker derfor ikke å være mer spesifikke, sier Rongved.
Rongved forteller at situasjonen i området er svært utfordrende og uoversiktlig.
– UD forsøker å komme i kontakt med personene det gjelder på telefon, e-post, sosiale medier, samt lokale myndigheter og hjelpeorganisasjoner på stedet. Dette er et krevende arbeid, skriver han til VG tirsdag.
I tillegg er utenrikstjenesten i kontakt med et mindre antall norske borgere i Tyrkia med behov for konsulær bistand, opplyser pressevakt Mathias Rongved i UD.
Lik etter lik løftes ut
VG er tirsdag i byen Antakya i sør-Tyrkia, hvor det er enorme ødeleggelser.
Boligblokker i hele nabolag har kollapset som korthus, mens andre er skjeve og ustabile, med dype sprekker i betongmuren.
Lik etter lik løftes ut av de sammenraste husene, mens sørgende familiemedlemmer står rundt bygningene og venter på livstegn.
Byen er blant stedene som er verst rammet i jordskjelvet, og redningsarbeidet er bare så vidt kommet igang.
Men det er mangel på utstyr og personell, så sivile og familiemedlemmer har startet arbeidet, og løfter bort betong og vridd armeringsjern
– Trodde jeg kom til å bli løpt ned
VG fortalte i går om norske Tanya Khadijah Lopez-Vidal, som lå og sov sammen med familien i storbyen Gaziantep da jordskjelvet rammet.
Tirsdag forteller hun at de gjennom natten har søkt tilflukt i en moské og fått sove der.
Etterskjelv fortsetter å skremme den kriserammede befolkningen i området. Også i natt kunne etterskjelv merkes.
– Det var skummelt da etterskjelvet ristet bygningen, nesten alle lå og sov mens jeg satt og ammet. Plutselig ristet bygningen og alle våknet øyeblikkelig, noen begynte å løpe med en gang. Jeg tenkte at nå kom jeg til å bli løpt ned, men det varte heldigvis bare sekunder, sier hun til VG over telefon.
Dødstallene ventes å stige
Over 7800 er så langt bekreftet døde etter det kraftige jordskjelvet om rammet Sør-Tyrkia og Syria spesielt hardt.
Tusenvis av bygninger har rast. Et ukjent antall mennesker fryktes å være fanget i ruinene. Flere steder sliter redningsmannskaper å lete i ruinene, og tiden begynner å renne ut for å redde dem som er fanget. Dødstallene ventes å stige.
Jordskjelvet natt til mandag traff hardest utenfor den tyrkiske byen Gaziantep i sør, som ligger i grenseområdet til Syria. Det hadde en styrke på 7,8.
Skjelvet kunne også merkes i Libanon, Kypros og Israel.
– Ut fra ødeleggelsene, er det kraftigste de siste 100 årene, sa seismolog Volker Oye til VG mandag.
Erklærer unntakstilstand
Ti byer i Tyrkia ligger i det som er definert som jordskjelvets katastrofeområde.
Tirsdag kunngjorde Erogan unntakstilstand i tre måneder i disse ti byene, ifølge Reuters.
Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu Agency dreier det seg om Kahramanmaraş, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay og Kilis.
I Syria har minst 1600 personer mistet livet, men også her ventes dødstallene å stige.
Myndighetene vil ta i bruk hoteller i den populære feriebyen Antalya til de jordskjelvrammede, opplyser presidenten.
Ifølge Yunus Sezer, leder for Tyrkias direktorat for krisehåndtering (AFAD), er bekreftet 6217 bygninger rast i landet – deriblant flere verneverdige bygg på Unescos verdensarvliste.
Hittil er 11.342 bygninger er rapportert kollapset.
15.384 personer er hittil rapportert skadet som følge av jordskjelvet.
Tyrkia erklærer unntakstilstand i tre måneder
Norske borgere som er rammet av jordskjelvet og vil komme i kontakt med utenrikstjenesten kan ta kontakt med nærmeste ambassade eller UDs operative senter, telefon 23 95 00 00 eller e-post: 247@mfa.no.
UD har ikke mottatt noen bekymringsmeldinger om norske borgere i Syria, og det er heller ikke kjent hvordan jordskjelvet har rammet nordmenn i interneringsleirer i Syria, ifølge NTB.