Stort missilangrep i Ukraina – timer etter mystiske eksplosjoner i Russland

Luftvernsirenene har gått over hele det ukrainske fastlandet mandag ettermiddag. Russland hevder på sin side at Ukraina står bak angrep mot luftbaser.

Publisert:

President Vlodomyr Zelenskyj opplyser mandag ettermiddag at de har klart å skyte ned mesteparten av de russiske missilene, skriver BBC og The Guardian.

Ukraina har skutt ned 60 av de over 70 russiske missilene, melder landets luftforsvar ifølge Reuters.

Russlands forsvarsdepartement hevder på sin side at de traff sytten av sine mål i Ukraina, ifølge Reuters.

Tidligere meldte flere medier, deriblant Reuters og The Guardian, om et stort russisk missilangrep mandag. Sistnevnte erfarte at over hundre russiske missiler skal være skutt opp, deriblant kryssermissiler.

1 / 3
SØKER DEKNING: Innbyggerne over hele Ukraina bes om å søke dekning i de såkalte «uovervinnelighetsrommene».

Ukrainske myndigheter opplyste at luftvernsirenene gikk over hele fastlandet.

Overvåkningssiden Ukraine Siren Alerts advarte om «ekstrem fare» i Tsjerkasy-oblasten midt i landet, og ba innbyggerne om å søke dekning umiddelbart.

– Missiler er allerede blitt skutt opp, sier talsperson Yuriy Ihnat for det ukrainske luftforsvaret, ifølge Reuters.

Energianlegg i tre ukrainske regioner ble rammet av angrepet, melder Ukrainas statsminister Denys Shmygal på sin Telegram-konto ifølge Reuters.

Samtidig sier han at det landsomfattende kraftsystemet fortsatt er fungerende

Avis: Eksplosjoner flere steder

Kyiv Independent meldte rundt kl. 13.00 norsk tid om eksplosjoner i fem forskjellige oblaster etter luftvernsirenene: Kharkiv, Donetsk, Dnepropetrovsk, Zaporizjzja og Poltava.

Kyrylo Tymoshenko i det ukrainske regjeringsapparatet hevder at minst to personer er døde etter at en bygning i Zaporizjzja ble truffet, skriver Reuters.

Det er foreløpig uklart hvilke av eksplosjonene som skyldes at missilene er skutt ned, eller hvilke som kommer av at missilene har truffet mål.

Det ukrainske presidentkontoret opplyser ifølge Reuters at russiske missiler har ødelagt flere private hus i den sørlige delen av Zaporizjzja-oblasten, som også huser Europas største kjernekraftverk.

Kyiv-guvernør Oleksij Kuleba meldte på Telegram at luftforsvaret fungerer i fylket rundt hovedstaden.

Eksplosjoner ved russiske flybaser

Missilene sendt mot Ukraina kommer timer etter at det ble meldt om mystiske eksplosjoner i ved to russiske flybaser natt til mandag.

Videoer i sosiale medier skal vise eksplosjonene, blant annet ved byen Engels, 50 mil fra Ukrainas grense.

Faktisk Verifiserbar har stedsverifisert en av videoene til et boligkompleks i Engels, som ligger i underkant av fire kilometer fra flybasen. Videoen er filmet av et overvåkningskamera, og den viser et stort lysglimt mellom blokkene i retning flybasen.

Mandag kveld hevder Russlands forsvarsdepartement at Ukraina har forsøkt å treffe luftbaser i de russiske regionene Ryazan og Saratov, skriver Reuters.

Tre russiske tjenestemenn skal være drept i angrepene, hevder Russland.

Til New York Times bekrefter en høytstående ukrainsk tjenestemann at Ukraina mandag gjennomførte flere angrep med droner mot russiske flybaser.

Putin informert

The New York Times skriver at en av flybasene, ifølge ukrainske myndigheter, er brukt i angrepene på det ukrainske strømnettet den siste tiden. Massive missilangrep har siden oktober ødelagt kritisk infrastruktur i Ukraina, og både ført til strøm- og vannmangel.

Vladimir Putin skal være informert om eksplosjonene natt til mandag.

– Selvsagt. Presidenten får jevnlig informasjon fra alle relevante tjenester om alt som skjer, uttalte Kreml-talsmann Dmitry Peskov til journalister, ifølge det russiske statseide nyhetsbyrået TASS.

Guvernør i Saratov-regionen, Roman Busargin, opplyser på sin Telegram-konto mandag morgen at det ikke var noen grunn til bekymring og at ingen sivil infrastruktur var skadet. Han skriver videre at politiet undersøker hendelsene.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no