MARKERTE: 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. Hun ble pågrepet av moralpolitiet fordi hun ikke hadde tildekket håret tilstrekkelig. Her har tusenvis samlet seg utenfor hjembyen hennes 26. oktober for å markere at det er 40 dager siden hennes død.

Iran hevder moralpolitiet legges ned: − Kan være gjort for å roe ned demonstrasjonene

Irans påtalemyndighet opplyser at moralpolitiet legges ned, men rettsvesenet skal fortsette å overvåke folks oppførsel. Iran-ekspert sier det er første gang regimet i Iran har gitt etter for demonstrasjoner på denne måten.

Publisert:

Uttalelsen fra riksadvokat Mohamed Jafar Montazeri kom under en religiøs konferanse lørdag kveld, ifølge de iranske nyhetsbyråene Irna og ISNA.

Uttalelsen er gjengitt av nyhetsbyråene AP og AFP. Angivelig fikk Montazeri et spørsmål om nedleggelsen fra en person i salen.

– Moralpolitiet har ingenting med rettsvesenet å gjøre, hevdet lederen for den iranske påtalemyndigheten.

Montazeri kom ikke med flere konkrete detaljer om tidsperspektivet for avviklingen. Hvor store endringene blir for Irans befolkning, er foreløpig uklart.

TEHERAN: EN ung kvinne krysser gaten uten å bruke det påbudet hodesjalet.

– Rettsvesenet fortsetter å overvåke atferden på samfunnsnivå, sa riksadvokaten.

Moralpolitiet har blant annet hatt i oppgave å passe på at iranske kvinner følger strenge regler for hvordan de skal kle seg.

Fredag sa Montazeri at det iranske hijab-påbudet kan bli revurdert og at både rettsvesenet og nasjonalforsamlingen jobber med denne saken.

Iran-spesialist og professor i religionsvitenskap Marianne Hafnor Bøe ved Universitetet i Stavanger påpeker overfor VG at dette kan være et skritt i riktig retning.

FØRSTE GANG: - Det er første gang myndighetene har gitt etter på denne måten. Tidligere har de bare satt hardt mot hardt, sier Iran-ekspert Marianne Hafnor Bøe.

– Det vil innebære en større grad av frihet hvis det skjer. Men det kan også være gjort for å roe demonstrasjonene. Dette handler om mye mer enn bekledning. Det handler om grunnleggende demokratiske rettigheter. Det er første gang at regimet i Iran har gitt etter på denne måten. Det høres ut som det kan være en vilje til å gi etter for noen av kravene til demonstrantene. Men er det nok og kommer det tidsnok? spør hun, og legger til:

– Tidligere har de bare satt hardt mot hardt, sier Iran-eksperten.

Samtidig poengterer Hafnor Bøe at dette vil innebære å endre straffeloven hvor hijabpåbudet er nedfelt.

– Moralpolitiet er også av nyere dato som institusjon. Ikke opprinnelig fra 1979, sier hun.

Den norske stortingspresidenten Masud Gharahkhani, som selv er født i Iran, tror ikke dette betyr slutt på regimets brutalitet.

– I Irans gater blir unge mennesker som drømmer om den samme friheten og demokrati som oss, drept, slått og fengslet. Regimet har til og med dømt flere demonstranter til døden. Det spiller ingen rolle hva regimet kaller moralpolitiet, deres brutalitet og vold fortsetter, skriver Gharahkhani i en tekstmelding til Dagbladet.

I september ble Mahsa Amini (22) pågrepet av det iranske moralpolitiet. Dette på grunn av «feil bruk av hijab».

Amini døde kort tid etter arrestasjonen.

Denne saken var starten på en bølge av demonstrasjoner verden over mot Irans totalitære regime.

SE VIDEO – SKUESPILLEREN BLE PÅGREPET AV IRANSKE MYNDIGHETER:

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no