RASER PÅ TWITTER: Her er president Donald Trump fotografert fredag, da han besøkte en privatskole i Orlando i Florida. Foto: Nicholas Kamm AFP/NTB scanpix

Trump påstår at Obama avlyttet ham i valgkampen

Donald Trump raser mot tidligere president Barack Obama på Twitter.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

På Twitter hevder USAs president Donald Trump at Obamas administrasjon har avlyttet telefonen hans på hans kontor i New York like før han vant presidentvalget i høst.

«Fryktelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er McCarthyisme!», skriver president Donald Trump på Twitter lørdag formiddag norsk tid.

Begrepet mccarthyisme brukes om tilhengere av den amerikanske senatoren Joseph McCarthys linje under den kalde krigen. Han forfulgte kommunister og personer mistenkt for å ha kommunistiske sympatier.

Obama ble også anklaget i 2013: Tysk avis hevder Obama godkjente avlytting av Merkel

Det er uklart hva som er bakgrunnen for anklagene mot Obama, og påstandene er ikke bekreftet. Den tidligere presidenten har ennå ikke kommentert Trumps utspill.

Tidligere rådgiver og taleskriver for Obama, Ben Rhodes, avviser imidlertid anklagene.

«Ingen president kan beordre en telefonavlytting. Disse restriksjonene kom på plass for å beskytte innbyggere mot folk som deg,» skriver Rhodes på Twitter som et svar til Trumps anklager.

Trump på sin side stiller spørsmål ved lovligheten av en telefonavlytting.

«Er det lovlig for en sittende president å avlytte en valgkamp? Som har blitt avvist av retten tidligere. Et nytt lavmål!», skriver han.

Fått med deg denne? Pence skal ha brukt privat epostkonto da han var guvernør – ble hacket

Trump antyder at han skal ta avlyttingsanklagene til retten.

«Jeg tipper at en advokat ville hatt en god sak utifra det faktum at president Obama avlyttet telefonene mine i oktober, rett før valget!», skriver Trump på Twitter.

Trump sammenligner den påståtte avlyttingen med Watergate-skandalen i 1974, hvor president Nixon beordret et innbrudd hos Demokratenes partihovedkvarter. Det førte til at president Richard Nixon gikk av.

«En ond (eller syk) fyr», skriver Trump om Obama.

Washington Post skriver at det kan hende at Trump henviser til et konservativt radioprogram som ble sendt fredag, som hevdet at Obama og hans administrasjon brukte «politistat»-taktikk for å overvåke Trump og hans medarbeidere i fjor.

Det var grytidlig morgen på østkysten av USA da Trump sendte ut Twitter-meldingen. Ifølge Washington Post sendte han meldingene fra sitt private feriehus i Florida.

Les også: New York Times: Obama-administrasjonen spredte informasjon om Russland-hacking

PRESIDENTER: Barack Obama takket av som president 20. januar, da Donald Trump overtok. Her er de to fotografert under innsettelsen i Det Hvite Hus. Foto: Jim Watson AFP

Russisk ambassadør

På to timer skrev Trump flere Twitter-meldinger hvor han kritiserer Obama.

I den første Twitter-meldingen skriver Trump at det var Obama-administrasjonen som arrangerte det omstridte møtet som justisministeren Jeff Sessions hadde med den russiske ambassadøren under valgkampen i fjor.

Trump hevder også at den russiske ambassadøren besøkte Obama i Det hvite hus 22 ganger, og at fire av de besøkene fant sted i fjor.

Les også: Russiske Sergej (66) er mannen bak Trump-skandalene

Justisminsteren har vært i hardt vær denne uken, etter at Washington Post meldte at Sessions to ganger i løpet av 2016 møtte Russlands ambassadør. Under en høring i Senatet før han ble innsatt, opplyste ikke Sessions om disse møtene.

På en pressekonferanse på torsdag hevdet Sessions at han aldri hadde møter med russere om Trump-kampanjen.

Samme dag uttalte Trump at han har «full tillit» til justisministeren sin. Trump mener at Sessions vitnesbyrd var sannferdig, selv om han unnlot å fortelle om Russland-kontakten.

Kritiserer Schwarzenegger

I siste del av Twitter-meldingene kritiserer presidenten Arnold Schwarzenegger, som i går kunngjorde at han trekker seg som programleder for «The Celebrity Apprentice». Trump har tidligere produsert og ledet reality-showet.

«Han fikk sparken av sine dårlige (patetiske) seertall, ikke av meg. Trist slutt på et fantastisk show», skriver presidenten.

NB! Hvis du vil ha siste nytt om Trump bør du abonnere på VG-appens Trumpvarslinger. Slik gjør du det!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder