FORFØLGES: VG møtte NATO-offisere i Norge som lever i frykt for hva som kan skje med dem. De tør ikke stå frem med navn og bilde. Foto: Marie Von Krogh VG

Tyrkia kaller Norges ambassadør inn på teppet etter at fem offiserer fikk asyl i Norge

– Norge har med dette vist at de er et ledende land når kommer til menneskerettigheter, sier en av avhopperne til VG.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tyrkia kalte onsdag Norges ambassadør inn på teppet etter at advokaten deres bekreftet at fem tyrkiske offiserer har fått asyl i Norge etter kuppforsøket i fjor.

Det opplyser en talsperson for det tyrkiske utenriksdepartementet til Reuters.

– Det er trist og uakseptabelt at en alliert støtter forsøk fra personer som har blitt fratatt sine verv, i å benytte seg av politiske, sosiale og økonomiske ressurser der de bor, i stedet for å dra hjem til Tyrkia, sier talsmannen, og legger til at Tyrkia ikke er ferdig med saken.

I januar publiserte VG den første saken som bekreftet at tyrkiske NATO-offiserer og diplomater hadde hoppet av i Norge etter kuppforsøket.

– Om jeg drar tilbake, blir jeg umiddelbart pågrepet, og jeg risikerer tortur og å bli tvunget til å gi falske tilståelser. I tyrkiske fengsler dør folk av uforklarlige grunner, sa en av dem til VG den gangen.

KAOTISK: Tyrkiske soldater står på Taksim-torget i Istanbul under en protest mot militærkuppet den 15. juli i fjor sommer. Foto: Ozan Kose, AFP

Tyrkias visestatsminister raser nå mot Norge etter at det ble klart at de aktuelle tyrkerne har fått asyl i Norge etter kuppforsøket i fjor sommer.

– Det er ikke mulig å akseptere dette. Dette er feil, sier visestatsminister Numan Kurtulmus til nyhetsbyrået Anadolu agency, ifølge ABC Nyheter.

Kurtulmus påpeker at de fem tilhører FETÖ, en organisasjon som tyrkiske myndigheter mener sto bak kuppforsøket i landet i fjor sommer.

Ekspert om NATO-offiserene: – En forferdelig kinkig sak for Norge

– En umiddelbar utvisning av disse FETÖ-bandittene som har søkt asyl i europeiske land, er nødvendig for å beholde et vennskapelig forhold mellom Tyrkia og disse landene, sier Kurtulmus.

Offiserene VG har intervjuet benekter alle anklager, og sier myndighetene er etter dem fordi de mener Tyrkia må rette seg mot Europa og Vesten.

Offiserenes advokat Kjell M. Brygfjeld bekreftet overfor Klassekampen at de fem har fått asyl.

En de fem som har fått asyl sier til VG onsdag kveld:

– Norge har med dette vist at de er et ledende land når kommer til menneskerettigheter.

Han sier videre:

Nå føler jeg meg trygg. Jeg har håp for min families fremtid. I Tyrkia ville jeg ikke vært trygg.

En annen av NATO-offiserene sier til VG onsdag kveld at det er vanskelig å forstå at han er anklaget for å være terrorist:

– Jeg var en suksessrik offiser før kuppforsøket, så forandret alt seg og jeg ble anklaget for å være terrorist. Nå føler jeg meg trygg i Norge etter at jeg fikk asyl, sier han.

Alle de fem var stasjonert i Norge da en del av det tyrkiske militæret forsøkte å overta makten i Tyrkia 15. juli i fjor. Mange befant seg på ferie den 15. juli i fjor.

I januar sa de til VG at de hadde mistet jobben og fått beskjed om å reise tilbake til hjemlandet. Isteden valgte de altså å bli, og å søke asyl.

En av NATO-offiserene som jobbet i Norge valgte å reise hjem for å renvaske seg. Han skal nå være i fengsel.

Les også: Amnesty i Tyrkia: – Torturen er skremmende

Alle de fem lever nå på hemmelig adresse i Norge.

I januar opplyste president Recep Tayyip Erdogan at rundt 43.000 mennesker var blitt arrestert i løpet av de seks månedene som var gått siden kuppforsøket.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder