Mistet alt

Slik skal «Tsunami-generasjonen» hjelpes

1,5 millioner barn er rammet av flodbølgekatastrofen. Mange har mistet både foreldre og nær familie.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

SØRGER OVER MOR: 35 mil fra Madras i India bor han på hjem for foreldreløse. Foto: EPA

Av HEGE ERVIKOLSEN og ANDREAS ARNSETH

UNICEF jobber nå med å registrere halvannen millioner barn i de tett befolkede flodbølgerammede områdene. Denne gruppen barn har fått navnet «tsunami-generasjonen» av organisasjonen.

- Disse barna er rammet i ulik grad. Noen er blitt foreldreløse, andre har mistet skolen sin eller hjemmet sitt. Livet har blitt snudd opp ned for dem, og de trenger hjelp, sier generalsekretær i UNICEF i Norge, Kjersti F. Gjestvang.

Mange foreldreløse

I tillegg anslår FN-organisasjonen at 50.000 barn er omkommet i katastrofen - en tredjedel av de totalt 150.000 dødsofrene.

I neste uke håper UNICEF å ha oversikt over hvor mange av barna som har blitt foreldreløse. Selv om registreringsarbeidet pågår nå, er det viktigste å sørge for at barna overlever gjennom å gi dem rent vann, helsetjenester og ernæring.

- Deretter må vi prøve å få gjenforent barna med foreldrene eller annen familie. Der det ikke finnes slektninger, vil vi prøve å gjenforene dem med venner i nabolaget. En tredje løsning er barnehjem, men det vil vi helst unngå. Den siste løsningen er adopsjon, sier Gjestvang.

FORELDRELØS: En indonesisk jente gråter etter at hun ikke fant informasjon om foreldrene sine. Foto: REUTERS

Redd Barna konsentrerer seg om hjelp på Sri Lanka og i Indonesia. Her finnes 1,3 millioner av barna som er rammet.

- Det primære for oss er å registrere alle barna og få til eventuelle gjenforeninger snarest mulig. For barna som har mistet foreldrene sine, er det viktig at de snarest mulig får trygge forhold og voksne personer å forholde seg til, sier assisterende generalsekretær i Redd Barna, Tove Romsaas Wang.

Lokale løsninger

Organisasjonen har hatt folk i områdene i mange år, og er godt kjent.

- Selv om barna har mistet både familiemedlemmer og hjemmet sitt, er det viktig å hjelpe dem der nede. Det beste er å finne løsninger i lokalmiljøet. Det kan skape en ekstra usikkerhet om barn flyttes, sier Wang.

Hun tror at med systematisk arbeid og voksenkontakt, vil barna finne tilbake til trygghetsfølelsen.

- Det er viktig å få i gang skolene så raskt som mulig for å skape normalitet i barnas liv, sier Gjestvang i UNICEF.

Det kan ta lang tid å få registrert de barna som er kommet bort fra foreldrene sine. Templer, skoler, offentlige bygninger og annet er tatt i bruk som midlertidige hjem for barn som har mistet eller er kommet bort fra sine foreldre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder