FARLIGE: Sjimpanser er mye sterkere enn mennesker. Her et par eksemplar av arten fra Taronga Park Zoo i Sydney. Foto: EPA

Aper bryr seg om fair play

- og tilgir venner

(VG Nett) Nok et tegn på likheten mellom mennesker og sjimpanser. Vi reagerer likt når vi blir urettferdig behandlet.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Vi fant variasjon i reaksjonen fra sjimpanser som var basert på den sosiale gruppen de var i, sier Sarah Brosnan, en forsker ved Yerkes National Primate Research Center i Emory University i Atlanta.

- Det er interessant fordi sosial-psykologer har funnet ut at mennesker har disse variasjonene i reaksjoner basert på kvaliteten på sosiale forbindelser, sier hun ifølge Reuters.

Forskerne studerte reaksjonen fra sjimpansene i urettferdige situasjoner. De observerte hvordan to aper i par reagerte når den ene fikk mat som premie for å ha gjort den samme innsatsen som den andre.

Sjimpanser som var i et tett forhold hadde en tendens til å ignorere urettferdigheten. Men de som ikke kjente hverandre så godt nektet å samarbeide etter at de hadde blitt lurt, en reaksjon som også er vanlig blant mennesker.

- Sjimpanser som hadde levd sammen hele livet - viste ingen reaksjon på urettferdigheten i forhold til de som ble satt sammen som voksne, sier Brosnan.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder