LIKLETING: Frivillige fra Islamic Defender Front (FPI) hjelper onsdag politifolk å grave frem døde fra ruinene av hus som ble ødelagt av jordskjelv og flodbølge 26. desember i fjor. Det antas at det vil ta en måned til før alle døde er gravd frem fra ruinene i Aceh-provinsen på Sumatra. Dødstallene i Indonesia antas å passere 150.000. Foto: AFP

Dødstallene stiger etter dødsbølgene

PHUKET (VG Nett) Snart fire uker etter flodbølgekatastrofen finner letemannskapene stadig flere døde. Totalt kan mer enn 225.000 være døde.

Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Ifølge de nye tallene er 166.320 mennesker omkommet bare i Indonesia. Dødstallet på Sri Lanka nærmer seg 40.000. Totalt er det samlede tallet for omkomne over 225.000 mennesker.

Åtte nordmenn bekreftet døde

Åtte nordmenn er bekreftet døde og 80 er savnet etter jordskjelvet og flodbølgen i Sørøst-Asia 2. juledag.

Frem til de nye dødstallene ble offentliggjort onsdag, er det funnet 89.832 lik i Aceh siden flodbølgen rammet Indonesia.

Frem til onsdag ettermiddag var mer enn 115.000 omkomne Indonesias offisielle dødstall, men tallet var forventet å stige fordi det fortsatt finnes døde begravd i ruinene etter skjelvet og flodbølgen.

To tredeler av befolkningen borte

I deler av Indonesia er to tredeler av befolkningen borte. Alle husene er ødelagt.

- I Calang døde 6550 av befolkningen på 7300, sier Kevin Kennedy som arbeider ved United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) i New York.

Visegeneralsekretær Jan Egeland er sjef for humanitære saker i FN.

Mens oppryddingen og gjenreisningen av turistområdene i Thailands turistperle Phuket er i full gang, er det langt frem for befolkningen i Aceh på Sumatra på den andre siden av Andamanhavet. Enorme boligbehov og enorm nød i en befolkning som i forveien var plaget av kamper mellom opprørere og regjeringshæren, gjør situasjonen dramatisk.

Tross en enorm internasjonal tilstedeværelse av hjelpeorganisasjoner med forskjelllig ekspertise og forskjellig målsetting, er det langt frem til situasjonen normaliserer seg i Aceh-provinsen.

Med 80 hjelpesendinger om dagen med amerikanske helikoptre ut fra Banda Aceh til de berørte områdene, er det ikke lenger like dramatisk på bakken når nødhjelpen kommer. Kampen om vann og mat er ikke like stor som før, men behovet for å starte gjenreisningen av boliger er skrikende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder