I SVERIGE: Patricio Galvez og barnebarna landet i Sverige onsdag. Foto: PRIVAT

Dette kan vente Skråmos syv barn i Sverige

GÖTEBORG (VG) Det skal være Göteborg som får ansvaret for de syv barna til den norsk-svenske IS-krigeren Michael Skråmo, som kom til landet onsdag. Byens sosialtjeneste sier de har god kompetanse på denne type saker.

Søskenflokken på syv, som ble hentet ut av den beryktede al-Hol-leiren i nordøstlige Syria tirsdag forrige uke, har den siste uken oppholdt seg på et hotell i den nordirakiske byen Erbil i påvente av reisedokumenter.

Her har de bodd sammen med morfaren Patricio Galvez, som har jobbet intenst med å få barnebarna ut av krigskaoset, etter at det tidligere i år ble kjent at både datteren Amanda og svigersønnen Michael Skråmo hadde blitt drept i kamper.

Onsdag morgen landet de på Landvetter lufthavn i Göteborg.

– Reisen har gått bra og barna har vært rolige. Vi skal nå gå ned til et sted der politiet skal hente oss. De skal ta oss med til sosialtjenesten og et sted hvor vi kan være i fred og ro, sier Galvez til SVT Nyheter.

Sveriges Radio har tidligere meldt at det er sosialtjenesten i Göteborg som får ansvaret for barna, som er i alderen ett til åtte år. Dette vil talsperson for sosialtjenesten, Ing-Marie Larsson, hverken bekrefte eller avkrefte overfor VG.

– Jeg har ikke den opplysningen, og ville uansett aldri ha uttalt meg om dette, da det dreier seg om taushetsbelagte opplysninger, sier hun.

INGEN KOMMENTAR: Talsperson Ing-Marie Larsson sier hun ikke kan bekrefte om det er sosialtjenesten i Göteborg som får ansvaret for de syv barna til IS-krigeren. Foto: Gisle Oddstad, VG

Utreder barnets behov

Skråmo, hans svenske kone og deres fire små barn bodde i Göteborg før de i 2014 dro til Syria. Der ble ytterligere tre barn født.

Det ligger to sosialkontor i Östre Göteborg. VG møter Larsson på kontoret i Kortedala, som er en av byens ti bydeler.

Larsson sier hun ikke kan kommentere saken om de syv foreldreløse barna konkret, men sier på generelt grunnlag at dersom barn kommer til landet uten foresatte, gjennomfører sosialtjenesten en utredning for å finne en passende verge – enten på midlertidig basis eller lang sikt.

Ifølge Larsson er det grensepolitiet som alltid er de første som tar imot barn som kommer til landet uten foresatte.

– Vi hadde for eksempel mange barn som kom til Göteborg etter tsunamien i Thailand, hvor de hadde mistet sine foresatte. Da hadde sosialtjenesten det største ansvaret for å utrede og finne passende verge. Sosialtjenesten kommer med et forslag, og så tar domstolen en endelig beslutning.

VERGE AVGJØRES HER: Tingretten i Göteborg. Foto: Gisle Oddstad, VG

Kan plasseres i fosterhjem

Det er tingretten i Göteborg som mottar disse sakene, ifølge dommer Lisa Leverström.

– I en situasjon der begge barnas foreldre eller døde, og i andre tilfeller, kan tingretten overlate omsorgen for barnet til en eller to utnevnte verger. Dette skjer vanligvis på bakgrunn av forslaget fra sosialnemnda, sier hun til VG.

– En slik verge må heller ikke være den som barna bor sammen med, men dette er ofte tilfellet, fortetter Leverström.

Det er sosialtjenesten som utreder og retten som bestemmer hvem som blir verge. Sammen med vergen blir det bestemt hvor foreldreløse barn skal bo.

– En verge representerer barnet i alle økonomiske og juridiske spørsmål. I Sverige har vi noe som kalles familiehjem (fosterhjem journ.anm.). Hvis vi mener det er riktig å plassere barnet i et familiehjem, og ikke hos vergen, er dette en beslutning sosialtjenesten tar helt og holdent selv, sier Larsson.

SOSIALKONTORET: Til å begynne med er det sosialtjenesten som utreder hvilket behov hvert enkelt barn har, og deretter blir andre nødvendige parter involvert. Foto: Gisle Oddstad, VG

– Er det slik at når det kommer flere søsken sammen, at dere jobber for å få dem i samme hjem?

– I utgangspunktet ja, men det er ikke alltid at dette lar seg gjøre. Hvis søsknene ikke havner i samme hjem, har sosialtjenesten et stort ansvar for å følge opp at de har kontakt med hverandre.

Larsson ønsker ikke å si hva hun tenker om Skråmo-saken, men sier at Göteborg kommune og sosialtjenesten har god kompetanse og høy beredskap for denne type saker og spørsmål.

– Dette er ikke første gang kommunen og sosialtjenester støtter og tar imot mennesker fra konfliktområder, eller mennesker som lider av traumer. Det har kommunen gjort i mange år.

KOMPETANSE: Larsson sier at Göteborg kommune og sosialtjenesten har god kompetanse på denne type saker. Foto: Gisle Oddstad, VG

– Har traumer

Skråmo er en norsk statsborger med norske foreldre, men er født og oppvokst i Göteborg. VG har vært i kontakt med moren til Skråmo, som ikke ønsker å uttale seg til mediene.

VG har fulgt morfaren til de syv barna gjennom en rekke artikler. Galvez bor i en leilighet i bydelen Majorna, som ligger en timinutters kjøretur fra sentrum. Leiligheten ligger i et tilsynelatende stille og rolig nabolag, med Karl Johanstorget, Aktivitetshuset og Karl Johansskolan like ved.

Kontrastene var derfor store da han for litt over en måned siden forlot det trygge nabolaget og reiste til Syria for å lete etter barnebarna. Forrige onsdag ble de endelig gjenforent, etter at svenske myndigheter tok med alle barna over grensen til Irak.

Les også: «Jeg er din morfar, lille gutt, og jeg har kommet for å hente deg»

Legen som undersøkte alle de syv på et svensk spesialsykehus i Erbil, sa til VG at barna i lang tid vil være preget av det de har vært igjennom.

– Jeg er veldig glad, endelig har barna kommet til meg. Det har vært så vanskelig for dem i Syria og al-Hol. Det er ikke noe sted for barn. Mens jeg er glad, er det samtidig slik at barna har ulike traumer. De savner foreldrene sine og sover ustabilt. Det har vært tøft, sa Galvez.

VG møtte Galvez i Irak tidligere i mai – se intervjuet under:

– Viktig med trygghet

Hanin Maie ved Røde Kors sitt behandlingssenter i Uppsala sier til VG at barn har gode forutsetninger for å komme seg fra posttraumatisk stress hvis de får rett støtte og hjelp.

– En forutsetning for å komme seg er at barn får sine grunnleggende behov tilfredsstilt, da først og fremst trygghet og stabilitet i hverdagen, sier hun.

Barn har også behov voksne som kan ta vare på dem, fortsetter Maie.

– Barn, spesielt i yngre alder, kan ikke gjennomgå behandling uten støtte og deltagelse fra en nærstående voksen. Jo yngre barnet er, jo større rolle får den nærstående voksne i behandlingen, da det legges større fokus på hvordan den voksne kan forstå og møte barnet og dets reaksjoner i hverdagen.

– Behandlingen er tilpasset barnets alder og spesielle behov, men er basert på de samme prinsippene, sier Maie.

– Forventer at Bufdir vil innhente erfaringer fra Sverige

Statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) i Barne- og familiedepartementet sier at de har gitt Bufdir i oppdrag å etablere en beredskap for oppfølging og veiledning av barnevernstjenestene, når det gjelder barn av fremmedkrigere.

– Dette er en oppgave de kommer til å løse på best mulig måte med den fagkunnskap og erfaring de har. Jeg forventer at Bufdir vil innhente erfaringer fra Sverige og eventuelt andre land.

For å ivareta disse barna, vil det være et særlig behov for samarbeid mellom barnevernstjenesten og andre offentlige myndigheter, som helse, skole og barnehage, sier Hallaråker.

– Barnevernet skal der det er relevant, ta initiativ til at også andre relevante tjenester utreder barnets behov for hjelp og tilrettelegging, slik at barnets helhetlige situasjon og behov for hjelp blir kartlagt.

En canadisk dokumentar fra 2016 viser operasjonen som sporer veien fra vestlige radikaliserte muslimer til IS:

Mormoren i Irak

Mandag denne uken meldte Expressen at også barnas mormor, kjent som «Umm Hamza», har vært i Erbil. Da Skråmo og kona først dro til Syria, var mormoren med på reisen. Hun hadde selv blitt omvendt til islam og radikalisert sammen med datteren.

«Mormor, mormor», ropte barna da hun ankom hotellet, ifølge Expressen.

Besøket hennes skal ha skapt kontrovers i den kurdiskdominerte byen – grunnet kvinnens bakgrunn, får VG opplyst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder