Bilentusiaster sitter fast ved veikro: – Vi skriker etter hjelp

122 biler har gjennom natten vært innestengt ved en veikro ved Rostock i Tyskland. Fredag ettermiddag har de første bilene fått dra videre, men bakerst i køen sitter Broiler-Mikkel.

Tysk politi stoppet torsdag 122 sportsbiler på en rasteplass på Autobahn utenfor Rostock. Ifølge advokat Olav Sylte skal politiet ha mistanke om ulovlig billøp. Slike billøp skal være godkjent på forhånd.

LENGE PÅ VEIKRO: Vidar Øksendal og Steven Caswell i et av mange øyeblikk på veikroen utenfor Rostock. Foto: Privat

VG har snakket med Vidar Øksendal fra Flekkefjord, som er en av nordmennene. Han var med i en bil som var med for å filme turen. Det var på vei til den polske byen Szczecin at de ble stoppet på en rasteplass da de skulle ha en uoffisiell lunsj.

– Det opplevdes vel litt voldsomt med politi med automatvåpen og hjelmer. Og det så ut som de var flere enn oss på et tidspunkt. Men de hadde nok ikke forventet at vi oppførte oss så bra, sier han.

– Uholdbart

Mange overnattet på veikroen i stoler og sofaer, i påvente av beskjeder fra politiet om hva som skjer. Da VG snakket med politiet fredag formiddag var planen å slippe ut én og én bil fra klokken 13. Nå er planen endret, og det vil bli sluppet ut fire i timen.

Men frustrasjonen har spredt seg blant de tilstedeværende, sier Magnus Winther, som er «tolk» og den som har forhandlet med politiet det siste døgnet.

– Dette er helt uholdbart. Vi blir kollektivt avstraffet fordi noen har kjørt uaktsomt. Vi får ingen forpleining og vi står her låst ute fra bilene våre, og kastet ut av veikroen. Vi trenger hjelp fra norske myndigheter!

– Nordmennene ble stoppet fordi politiet hadde fått informasjon om et ulovlig billøp. Politiet stoppet dem fra å kjøre videre på grunn av dette, sier pressetalsperson Denise Maehne ved politiet i Rostock til VG fredag formiddag.

– Har noen blitt arrestert eller tiltalt?

– Nei, ingen har blitt arrestert.

– Hvordan har kommunikasjonen vært, har det vært noe dårlig oppførsel?

– Nei, alt har gått bra. De samarbeidet med politiet, fortalte Maehne.

STOPPET PÅ AUTOBAHN: 122 sportsbiler fra Norge ble stoppet utenfor Rostock, på vei til Praha. Foto: Bernd Wüstneck / dpa

Stemningen amper

Bileierne har fått et nummer i køen på når de skal kunne kjøre ut, men Winther sier dette er umulig å følge siden bilene står svært tett parkert og ikke i rekkefølgen politiet har bestemt. Med planen politiet har gitt vil mange måtte stå ute i natt, mener han.

– Måten å behandle oss på er helt forferdelig! Vi har oppført oss bra, men nå er stemningen amper. Jeg vil ikke ta ansvar for hva som kan skje her. Jeg har vært tolk i 24 timer, og har ikke fått noe igjen for det fra politiet. Nå skriker vi etter hjelp, sier Magnus Winther.

Advokat Christian Flemmen Johansen representerer flere av nordmennene som ble stoppet.

– Politiet har begynt å frigi biler. Flere og flere vil bli frigitt utover kvelden, sier han.

STENGT INNE: Vidar Øksendal og Richard Haugland på parkeringsplassen ved Rostock. Foto: Privat

– Vi har klar dokumentasjon på at alle som har deltatt på denne turen, har skrevet under på at de skal overholde fartsregler, noe som også er lagt til grunn at de gjør. Hvilke rettslige etterspill dette får i Tyskland er vi litt usikre på, sier advokaten

Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i Utenriksdepartementet sier til VG fredag at de har mottatt flere henvendelser fra norske borgere som skal ha vært involvert i en politiaksjon på autobahn i Tyskland.

– Ambassaden i Berlin har vært i kontakt med lokale myndigheter, og saken håndteres av tysk politi. For nærmere informasjon om aksjonen henviser vi til tyske politimyndigheter, sier hun.

BAKERST I KØEN: I 16-tiden har Broiler-Mikkel fortsatt ikke har fått tilbake nøklene. – De slipper av gårde fire bile i timen. Ekstremt kjedelig for oss som sitter bakerst. Foto: Mikkel Christiansen

– Slipper ut fire biler i timen

Mikkel Christiansen i Broiler var også blant nordmennene som ble stoppet torsdag. Han forteller at han ikke deltok i Eurorally, men at han og en kompis som var på vei til Alpene slo følge med noen venner som deltok i Eurorally på en del av strekket.

– Det er ekstremt kjedelig for oss som fulgte trafikkreglene og oppførte oss, men jeg kan forstå meg på tysk politi som vil sette et eksempel for dem som arrangerer disse type turer, sier han til VG natt til fredag.

Alle bilistene fikk inndratt bilnøklene for natten. I 16-tiden fredag har Christiansen fortsatt ikke fått tilbake nøklene.

– De slipper fire biler av gårde i timen, og vi har fått lov til å sette oss i bilen uten å ha nøkkel. De har visstnok ikke hjemmel til å anholde deltagerne, men kan holde bilene i tre døgn, som vil si at de har timet nøkkelslippet slik at det akkurat går opp med tiden de har lov til å anholde bilene. På den måten får de spredt gruppen og ødelegger for arrangementet mest mulig. Ganske effektivt, men ekstremt kjedelig for oss som sitter i den aller bakerste bilen.

STOPPET PÅ AUTOBAHN: 122 sportsbiler fra Norge ble stoppet utenfor Rostock, på vei til Praha. Foto: Bernd Wüstneck/dpa

Avviser kappløp

Vidar Øksendal avviser bestemt at det er et kappløp han er med på.

– Dette er en biltur for bilentusiaster, vi er ikke her for å kjøre fort, og det er ingen premiering for det. Vi kjører fint og ordentlig.

– Noen skal ha kjørt i 250 kilometer i timen?

– Jeg har ikke sett bevis for det, men nå er det altså fri fart på enkelte strekninger, så om det har skjedd er det ikke ulovlig.

VG har foreløpig ikke lykkes å få kontakt med Steffen Ersdal i Eurorally, som arrangerer det hele.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder