DØMT: Richard Lundgren (63) er dømt for drap, etter at han tok livet av sin ME-syke kone med morfin. Foto: ANDERSSON MATS / Aftonbladet / TT

Richard (63) dømt for drap - ga ME-syk kone morfindose

Richard Lundgren ga sin alvorlig syke ektefelle en dødelig morfinsprøyte. Nå er den svenske 63-åringen dømt til fengsel i ett år og seks måneder.

– Forsettlig å berøve en annen person livet er en forbrytelse, selv om det skjer med samtykke, sier dommer Lena Wahlgren i Ångermanlands tingsrätt.

Ifølge dommen handlet Richard etter hustruens ønske. Men det fritar ham ikke for ansvar, ifølge domstolen.

– Ingen hjelp og ingen lindring

Kvinnen beskrev sin tilværelse som å leve i et torturkammer, i en avskjedsfilm som ble vist retten da saken ble innledet.

– Det finnes ingen hjelp å få og ingen lindring i sikte, uttalte kvinnen om sine prøvelser gjennom nesten tyve år.

Ifølge Richard Lundgren levde hans sengeliggende kone med ME (myalgisk encefalomyelit), en kronisk trøtthetstilstand som kan lede til store smerter.

Les mer om historien på VG Pluss

les også

Mavis (80) frikjent for barmhjertighetsdrap

Siden forsøkte kvinnen å ta sitt liv. Da hun ikke lyktes, ga ektefellen Richard henne en dødelig injeksjon med morfin.

Retten fant formildende omstendigheter

Har har erkjent at han knuste tabletter som inneholdt morfin og oxikodon og injiserte blandingen i hustruen. Hun døde i løpet av 90 sekunder.

Drapet skjedde 6. mars i år i Hernösand i Nord-Sverige.

Lundgren er dømt for drap, men til en straff kortere enn minstetiden fordi retten mener det foreligger formildende omstendigheter.

– Det anser klart at hans handlinger alene ble foranlediget av omtanke og kjærlighet til (ektefellens navn), skriver domstolen.

Dommen blir anket

Advokat Thomas Bodström opplyser til Aftonbladet at dommen vil bli anket.

les også

Tre av fire nordmenn positive til aktiv dødshjelp

– Man må se dette som en nødssituasjon. Planen var at kvinnen skulle ta sitt liv, men når det ikke gikk, gjorde mannen dette av kjærlighet til sin hustru, fremholdt forsvareren ifølge Expressen under rettssaken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder