PROTEST: En person måtte hjelpe en av demonstrantene med å komme seg opp på beina igjen under nattens demonstrasjon i Beograd. Foto: MARKO DJURICA / X01390

Serbiske medier: Minst 19 skadet og 70 arrestert etter opptøyer

Opptøyer i Beograd natt til lørdag skal ha ført til at minst 19 personer ble skadet og flere enn 70 arrestert, ifølge de serbiske mediene RTV og RTS.

 • Eva Beate Strømsted

Artikkelen er over 31 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Store folkemengder har de siste dagene tatt til gatene i protest mot den planlagte nedstengningen av Serbias hovedstad, og hundrevis av demonstranter forsøkte fredag kveld å storme den serbiske nasjonalforsamlingen i Beograd, melder NTB.

Minst 19 personer ble skadet under opptøyene, blant de skadede skal det også vært flere journalister, ifølge de serbiske mediene RTV og RTS.

Misnøyen skyldes blant annet at den autoritære presidenten Aleksandar Vucic har festet et maktgrep i Balkans største land. Presidenten ønsket å innføre et portforbud i landet fra fredag til mandag morgen, og brukte den økende coronasmitten i landet som begrunnelse.

Han trakk imidlertid tilbake ordren om en tre dager lang nedstengning, men protestene har fortsatt likevel, ifølge NTB.

URO: Demonstranter kastet fakler mot politiet. Foto: MARKO DJURICA / X01390

En demonstrant knivstukket

Ifølge den serbiske avisen RTS, skal protesten ha startet fredelig fredag kveld. En gruppe demonstranter skal deretter ha startet å provosere opptøyene, som gjorde at situasjonen gikk ut av kontroll.

Rundt klokken 21.30 brøt en gruppe seg gjennom det beskyttende gjerdet foran nasjonalforsamlingen i Serbias hovedstad med en hensikt om å bryte seg inn, men ble forhindret av politiet.

Demonstranter skal ha forstyrret journalistene fra å gjøre jobben sin, de stjal mikrofonene, dyttet og slo reporterne og skadet utstyret.

En demonstrant ble knivstukket i beinet og en 47 år gammel mann ble arrestert for hendelsen, skriver RTS.

Flasker, steiner og forskjellige andre gjenstander ble kastet på politiet. Vinduer i parlamentsbygningen ble knust. Store mengder tåregass ble avfyrt.

Situasjonen roet seg like etter midnatt.

Minst 70 personer ble arrestert på grunn av opptøyene.

Noen opposisjonsledere sier at volden ble startet av folk som kontrolleres av myndighetene og har infiltrert protestene for å sette dem i et dårlig lys.

MISNØYE: Demonstrasjonen i Beograd startet tirsdag denne uken. Foto: Marko Drobnjakovic / AP

Coronasmitten ute av kontroll

President Aleksandar Vucic og hans regjering blir beskyldt for å ha latt coronakrisen spinne ut av kontroll ved å avholde et parlamentsvalg 21. juni.

Etter oppfordring fra lederen for opposisjonskoalisjonen Serbias union, Dragan Djilas, boikottet mange parlamentsvalget. Det endte med at presidenten og hans høyreorienterte SNS, «Serbias progressive parti», strammet grepet om makten ytterligere. Over 60 prosent av setene i parlamentet kontrolleres av presidentens parti.

les også

Valgboikott førte til knusende nederlag for den serbiske opposisjonen

Fredag denne uken kunngjorde den serbiske statsministeren Ana Brnabic at 18 mennesker ble rapportert døde av coronaviruset, det høyeste antallet landet i løpet av en dag siden starten av epidemien.

I et land med syv millioner mennesker har det i løpet av det siste døgnet blitt registrert 386 nye covid-tilfeller. Til sammen er 370 døde og 17.728 er registrert smittet, viser VGs oversikt.

Ifølge Reuters sa Brnabic at «sykehusene er fulle av syke mennesker», samtidig som har understreket at protestene utgjør en stor helserisiko.

Demonstrasjonene er de mest omfattende i Beograd siden den serbiske lederen Slobodan Milosevic ble styrtet i 2000, melder NTB.

Mer om

 1. Corona-dødsfall
 2. Coronaviruset
 3. Beograd
 4. Serbia
 5. Protest

Flere artikler

 1. Portforbudet i Serbia: – En maktdemonstrasjon fra presidenten

 2. Store demonstrasjoner i Serbia – stormet parlamentsbygningen

 3. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

 4. Demonstranter stormet departement i Beirut – blir støttet av USA

 5. CNNs hovedkontor angrepet

Fra andre aviser

 1. Prøvde å storme nasjonal­forsamlingen i Beograd

  Bergens Tidende
 2. Demonstrasjoner mot koronatiltak i Serbia: – Folket har skjønt at presidenten har misbrukt koronasituasjonen

  Aftenposten
 3. Tusener protesterte mot gjeninnføring av portforbud i Serbia

  Aftenposten
 4. Opposisjonen i Serbia boikotter valget – vil ikke legitimere Vucic

  Aftenposten
 5. Trump truet med nasjonalgarden – Twitter fjernet meldingen

  Aftenposten
 6. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder