FRARÅDER BRUK: En person røyker en e-sigarett.

FRARÅDER BRUK: En person røyker en e-sigarett. Foto: Erik Nylander/TT / NTB scanpix

Danske helsemyndigheter fraråder bruk av e-sigaretter

Den danske Sundhedsstyrelsen går offentlig ut og fraråder folk å bruke e-sigaretter med begrunnelse i ny kunnskap om skadevirkningene.

NTB-Ritzau

I et intervju med den danske avisen Politiken onsdag, sier avdelingsdirektør Niels Sandø at synet på e-sigaretter er skjerpet etter at de har vært på markedet i ti år.

– Ingen bør røyke e-sigaretter. Derfor fraråder vi nå klart alle barn, unge, gravide og ammende å røyke e-sigaretter. Det er den samlede kunnskapen om skadevirkningene som er årsaken til dette, sier Sandø.

Han følger opp med å si at man ennå ikke kjenner langtidsvirkningene av bruk av e-sigaretter, men at det ikke er tvil om at det er skadelig.

– Framtiden vil vise hvor skadelige de er, men det er også derfor vi er bekymret, sier Sandø.

les også

Studie: E-sigaretter god hjelp ved røykeslutt

Tobakksbransjen stiller seg bak helsemyndighetenes vurdering om at ikke barn, unge og gravide eller ammende skal bruke e-sigaretter, men kaller det «ergerlig» at Sundhedsstyrelsen også fraråder bruken overfor dem som røyker vanlige sigaretter. Bransjen mener at i valget mellom vanlige sigaretter og e-sigaretter, så er det siste potensielt mindre skadelig.

– Det er usunt produkt, men et vesentlig mindre helseskadelig enn vanlige sigaretter, sier direktør Tine Marie Andersen hos interesseorganisasjonen Tobaksproducentene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder