TROSSER FARE: Å protestere i Egypt anses som svært farlig og faren for langvarige fengselsdommer er stor. Nå trosser et ukjent antall demonstranter frykten. Foto: AMR ABDALLAH DALSH / X90179

Tilbake til Tahrir-torget: Svært sjeldne protester mot Egypts president

BEIRUT (VG) Flere hundretalls demonstranter tok fredag kveld og natt til gatene i Egypts hovedstad Kairo, i det som er svært sjeldne demonstrasjoner mot den autoritære presidenten Abdel Fattah al-Sisi.

Fredag kveld og natt er det demonstrasjoner i flere byer i Egypt, rettet mot landets president Abdel Fattah al-Sisi.

VG får dette bekreftet fra flere som befinner seg i Egypt. Likevel er størrelsen på demonstrasjonene, og om dette vil spre seg, så langt uklart. I tillegg meldes det om demonstrasjoner i kystbyen Alexandria, ved Suez ved Rødehavet og i mindre byer i Nil-deltaet.

BBCs arabiske nettside melder ved midnatt at politiet bruker tåregass på Tahrir-plassen, noen øyenvitner også bekrefter til VG.

KAIRO: Bilde tatt av Reuters på Tahrir-plassen i Kairo fredag kveld. Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Øyenvitne: Tåregass og slagord mot regimet

VG snakket med en egyptisk aktivist som ved 01-tiden befant seg ved Tahrir-torget.

– Det som skjer er merkelig. Mindre protester finner sted, men politiet bruker bare tåregass og arresterer folk uten å banke dem. Dette er uvanlig for det egyptiske politiet, sier hun.

Aktivisten mener at politiets mindre brutale fremferd kan være grunnet en intern kamp mellom militæretteretningen og politiets etteretningstjeneste.

– Jeg tror protestene vil fortsette fordi politiet ikke brukte vold i natt, sier hun videre.

Demonstrasjonene kommer samtidig som Sisi er på vei til New York for å delta i FNs generalforsamling.

Rundt 01.45 sier kvinnen videre til VG at en mindre folkemengde roper slagord mot militærstyret i landet.

MEKTIG: Egypts president Abdel Fattah al-Sisi tok makten i et militærkupp i 2013. Foto: Carlos Barria / Reuters

Etter at Sisi tok makten i et militærkupp i 2013 har hans regime slått hardt ned på all opposisjon, forbudt demonstrasjoner, fengslet aktivister og opposisjonelle, og stengt uavhengige medier og nettsteder.

Samtidig er Egypts grunnlov endret slik at Sisi kan sitte som president til 2034, et kjent grep blant autoritære statsledere som ønsker å sementere makt.

Blant landets aktivister og politiske opposisjonelle har det i flere år nå blitt sett på som for farlig å åpent protestere i Kairos gater.

OPPFORDRER TIL PROTEST: Den egyptiske kontraktøren Mohammed Ali, som har jobbet med militæret, har de siste ukene anklaget Sisi for korrupsjon. Foto: Skjermdump

Avhopper oppfordrer til protest

Fredagens demonstrasjoner kommer etter at en tidligere kontraktør ansatt av militæret, Mohammed Ali, reiste fra Egypt til Spania i et selvpåført eksil. Fra Spania har Ali publisert en rekke videoklipp der han angivelig avslører massiv korrupsjon i det egyptiske militæret, som er under Sisis kontroll. Han anklager Sisi for å sløse folkets penger på presidentpalass, overdådige militære byggeprosjekter, inkludert et militæreid luksushotell.

Klippene har gått viralt i Egypt, og Ali har oppfordret folk til å ta til gatene for å felle Sisi.

– Hvis Sisi ikke går av innen torsdag vil egyptere ta til torget i protest på fredag. Sisi tid er omme, sa han i en video tirsdag denne uken.

les også

Tok bilder av massakre i Egypt: Løslatt etter fem år i fengsel

Turbulent tiår

25. januar 2011 brøt det ut massedemonstrasjoner mot Egypts mangeårige president Hosni Mubarak, som etter tre uker overlot makten til et militærråd.

Det muslimske brorskaps politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet, ble størst i valget på nasjonalforsamling som fulgte. Militærrådet oppløste forsamlingen før presidentvalget der Brorskapets kandidat Mohamed Mursi ble Egypts første demokratisk valgte president.

Knapt ett år senere ble Mursi styrtet i et militærkupp, ledet av hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi. Egypts regjeringshær slo få uker senere til mot ubevæpnede demonstranter i Kairo og drepte over 800.

Sisi-regimet er anklaget for omfattende brudd på menneskerettighetene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder