FRIKJENT? Muellers gransking skal ifølge justisminister William Barr ikke ha funnet bevis på en sammensvergelse. Foto: Douliery Olivier/ABACA / ABACA

USAs justisminister: Kan ikke konkluderes med at Trump begikk en forbrytelse

NEW YORK/OSLO (VG) Ifølge justisminister William Barr er det ingen bevis for at president Donald Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med Russland, men presidenten er ikke helt frikjent.

 • Robert Simsø
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over ett år gammel

– Denne rapporten konkluderer ikke med at presidenten har begått en forbrytelse, men den frikjenner ham heller ikke, skriver spesialetterforsker Robert Mueller i en rapport etter nesten to års etterforskning av Donald Trump, ifølge Justisdepartementet.

I samme rapport står det:

«Etterforskningen etablerte ikke at medlemmer av Trump-kampanjen konspirerte eller koordinerte med russiske myndigheter i sine aktiviteter for å blande seg inn i valget».

les også

Bakgrunn: Dette må du vite om Russland-etterforskningen

Det er justisminister William Barr – håndplukket av Trump for kort tid siden – som søndag offentliggjorde et fire sider langt dokument med hovedpunktene i granskingsrapporten.

«Ikke noe ulovlig samarbeid, ingen obstruksjon, fullstendig og total frikjennelse», skrev Trump på Twitter etter at konklusjonen ble kjent.

«Ikke bevis for konspirasjon med Russland»

Amerikanske sikkerhetstjenester har allerede slått fast at Russland påvirket presidentvalget i USA i 2016 for å hjelpe Trump med å vinne valget.

Men Mueller skal ikke ha funnet bevis for at Trump og hans valgkampstab bevisst konspirerte med Russland under valget.

Justisminister Barr sier at det ikke er nok bevis for å tiltale noen i Trump-sfæren for en sammensvergelse.

Kongressen har ikke sett Muellers fullstendige rapport ennå, og flere demokratiske kongressmedlemmer krever nå at den slippes i sin helhet.

SAMMENDRAGET: USAs justisminister William Barr har sendt dette brevet til Kongressen, som sammenfatter Mueller-rapportens hovedfunn. Foto: Jon Elswick / AP

Trump: – En skam å gjennomgå dette

Trump ga uttalelser til pressen på vei hjem fra en golfweekend i Florida.

– Etter en lang etterforskning, med så mange som ble såret og der den andre siden aldri ble gransket og mange forferdelige ting skjedde, ble det akkurat annonsert at det aldri var en sammensvergelse med Russland, sa Trump.

– Det var heller ingen hindring av rettens gang. Det var en komplett og total frifinnelse. Det er en skam at landet vårt måtte gjennom dette. Det er en skam at deres president gikk gjennom dette. Dette var en ulovlig felling som mislyktes, og noen må se på den andre siden, sier Trump, som med «den andre siden» trolig mener Hillary Clinton.

Presidenten nevnte ingenting om at Muellers rapport ifølge Justisdepartementet aldri frikjente ham helt.

Han ønsket ikke å svare på journalistenes spørsmål.

JUSTISMINISTEREN: Wiliam Barr på vei ut av sitt hjem i Virginia søndag. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Krangler om frikjennelse

– Dette er bedre enn forventet. La meg gjøre det klart for hundrede gang. Trump gjorde aldri noe galt, sier Trumps advokat Rudy Giuliani til CNN.

– Det var ingen kriminell handling. Så hvordan kan man obstruere noe når det ikke er en kriminell handling, legger advokaten til når han blir konfrontert med at Mueller ikke konkluderte om en mulig obstruksjon.

– Dette er en total frifinnelse av Trump, mener Trumps pressesekretær Sarah Sanders.

Demokraten Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, har et annet syn på saken:

– Mueller har klart og tydelig latt være å frikjenne presidenten.

Aktor til VG: Allerede fått konsekvenser

Den tidligere føderale Chicago-aktoren Renato Mariotti mener at Robert Muellers etterforskning har vært svært nyttig selv om det ikke påvises en direkte sammensvergelse mellom Trump og Russland.

les også

Ekspert om Mueller-rapporten: Tror Trumps sønn puster lettet ut

– Mueller har allerede dokumentert at Trump har hindret rettens gang, altså såkalt obstruksjon. Mueller har også gjort at det er blitt avslørt flere kriminelle handlinger fra en rekke medarbeidere av presidenten, som Paul Manafort (valgkampsjef) og Michael Flynn (sikkerhetsrådgiver), og flere andre medarbeidere, sier Mariotti til VG.

TILTALT ELLER SKYLDIGE: Alle er implisert i Mueller-etterforskningen. Øverst fra venstre: Michael Cohen (skyldig), Trumps tidligere advokat; Michael Flynn (skyldig), tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump; Paul Manafort (skyldig), Trumps tidligere valgkampsjef. Nederst fra venstre: George Papadopoulos (skyldig), Trumps eks-rådgiver; Rock Gates (skyldig), var en del av Trumps valgkampanje; Roger Stone (tiltalt), Trumps venn og tidligere uformelle rådgiver. Foto: AFP

16 etterforskninger mot Trump

Uavhengig av de konkrete funnene i Muellers rapport, har hans etterforskning vært svært skadelig for president Trump. Mueller fant nemlig flere andre saker under sin etterforskning som ble henvist til andre anklagere.

Det betyr at det per nå er 16 etterforskninger av USAs president som impliserer ham enten som privatperson eller forretningsmann.

På toppen av dette kommer granskingene som pågår i Kongressen hvor Trump mistet flertallet i ett de to kamrene, Representantenes hus, i mellomvalget i november.

Det siste kan bety at veien til en riksrettssak er kort for Trump, selv om demokratenes leder Nancy Pelosi har uttalt at Trump «ikke er verdt det».

TAKKER MUELLER: Den tidligere føderale Chicago-aktoren Renato Mariotti mener at Mueller-granskingen har gitt store endringer. Foto: Thomas Nilsson / VG

Mener Mueller har gjort en god jobb

Renato Mariotti sier at Mueller holdt seg innenfor sitt mandat – å etterforske en mulig sammensvergelse mellom Trump-kampanjen og Russland, samt alle forbrytelser de kom over underveis.

– Jeg mener at Robert Mueller har hjulpet Amerika å se omfanget av Russlands angrep på det amerikanske valgsystemet. Han har også avslørt og domfelt flere personer for masse kriminell virksomhet. Og han har også gransket opptredenen til USAs president. Jeg mener det ser ut som Mueller har utført dette med stor kvalitet, selv om jeg ikke alltid har vært enig i hva han har gjort underveis.

Renato Mariotti mener det er noe «tullprat» når høyresiden messer om at hele etterforskningen har vært en heksejakt eller totalt meningsløs.

Men han legger ikke skjul på at det er forståelig at Trump personlig anser det som en seier når det ikke bevises at han personlig gjorde noe direkte overfor Russland for å få hjelp til å bli valgt som president.

– Forstår Trump

– Jeg har jobbet som forsvarsadvokat i kriminalsaker. Hvis aktor bestemmer seg for å droppe anklagene, har jeg alltid ansett det som en stor seier og en frifinnelse. Men det betyr ikke nødvendigvis at det ikke skjedde. Sånn sett forstår jeg at Trump og hans støttespillere gjør det, sier Mariotti, som i dag er partner i advokatgiganten Thompson & Coburn.

Justisminister William Barr ble nominert av Donald Trump. Barr skrev som privatperson et brev til justisdepartementet hvor han understreket at han mente at Muellers etterforskning var uten grunn.

Høyesterettsadvokat Neal Katyal, som skrev retningslinjene for en spesialetterforsker, sier nå at den fulle rapporten er nødt til å komme ut:

les også

Han skrev Mueller-retningslinjene: – Det er noe virkelig råttent her

– Barr-brevet sier at Mueller ikke avgjorde om Trump motarbeidet rettssystemet. Men Barr konkluderer med at det ikke var noen obstruksjon. Hvordan fant han ut det uten å intervjue Trump? spør Katyal på Twitter.

Trump ville la seg avhøre – men ble nektet av sine egne advokater.

Mer om

 1. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Amerikanere flest tror ikke Trump er renvasket i Russland-saken

 2. Bushs etikksjef i VG-intervju: Derfor sår han tvil om Mueller-sammendraget

 3. Har etterforsket Trump i to år – nå er rapporten klar

 4. USAs justisminister forsvarer håndtering av Mueller-rapporten

 5. Mueller om Russland-etterforskningen: – Å tiltale presidenten var ikke en mulighet vi kunne vurdere

Fra andre aviser

 1. Mueller-rapporten: Ingen bevis for sammensvergelse med Russland

  Bergens Tidende
 2. Trump om Mueller-rapporten: – Jeg har en god dag

  Bergens Tidende
 3. Frikjenner Trump-staben for samrøre med russere, men i tvil om Trump hindret rettens gang

  Aftenposten
 4. Trump om Mueller-rapporten: – Jeg har en god dag

  Aftenposten
 5. Graham: - Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall

  Aftenposten
 6. Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder