Den mexicanske narkokongen Joaquin «El Chapo» Guzman ble utlevert til USA i 2017 og soner nå en livstidsdom. FOTO: AP / NTB scanpix

Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse

Åtte personer ble drept da mexicanske styrker mislyktes med å pågripe narkokongen Joaquin «El Chapo» Guzmáns sønn. Myndighetene innrømmer dårlig planlegging.

  • NTB

Forsvarsminister Luis Sandoval bekreftet fredag at Ovidio Guzmán ble pågrepet og deretter løslatt under kampene i byen Culiacán dagen før. En sivil, et medlem av nasjonalgarden, en fange og fem angripere ble drept.

– Strategien var dårlig planlagt, sa Sandoval i Sinaloas delstatshovedstad Culiacán fredag.

Svart røyk fra brennende biler hang torsdag over Culiacán, hovedstaden i den mexicanske delstaten Sinaloa, der tungt bevæpnede bandemedlemmer hindret at en av sønnene til narkokongen Joaquín «El Chapo» Guzmán ble pågrepet. Foto: FOTO: AP / NTB scanpix

Sikkerhetsstyrken var på patruljeoppdrag da de passerte et hus og ble beskutt, og de fant Ovidio Guzmán inne i huset, opplyste myndighetene torsdag. Men fredag bekreftet de at aksjonen var planlagt og at Guzmán skulle pågripes.

Tungt bevæpnede bandemedlemmer strømmet til. Videoer delt i sosiale medier viser maskerte og tungt bevæpnede menn som kjører rundt og skyter, biler som brenner og sivile som flykter i panikk.

En kassebil ble pepret med skudd under de krigslignende tilstandene som utspant seg torsdag. FOTO: AP / NTB scanpix

– Sikkerhetsstyrken handlet for raskt. Operasjonen var ikke improvisert. Den var planlagt, men det tar tid å skaffe arrestordre. Da aksjonen allerede var underveis, besluttet de å improvisere og forsøke å skaffe arrestordre og pågripe Guzmán, sa forsvarsministeren, som la til at han aldri ble «formelt pågrepet».

les også

«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel

President Andrés Manuel López Obrador forsvarer beslutningen om å løslate Guzmán, som sammen med sine brødre tok over over Sinaloa-kartellet etter faren.

– Jeg støtter beslutningene som ble tatt. Situasjonen ble svært vanskelig og mange sivile liv sto på spill. Mange mennesker, sier presidenten.

Ovidio Guzmán er tiltalt i USA for smugling av kokain, amfetamin og marihuana. «El Chapo» selv ble utlevert til USA i 2017 og soner en livstidsdom der.

Skudd gikk gjennom bakvinduet på en bil i skuddvekslingen som oppsto i Culiacán. FOTO: AP / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder