KAMPER: Den tyrkiskstøttede militsen kjempet mot kurdiske styrker ved den syriske byen Manbij tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Tyrkia vil fortsette Syria-offensiv «med eller uten verdens støtte»

Tyrkia ignorerer USAs sanksjoner, og fortsetter kampene i Syria. – Vi kan aldri erklære våpenhvile, sier Erdogan tirsdag.

 • Toini Thanem
 • Ingrid Hovda Storaas

– De sier «erklær våpenhvile». Vi kan aldri erklære våpenhvile, sa Erdogan til journalister på en flytur tilbake fra Aserbajdsjan tirsdag, ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet Daily.

Også den tyrkiske kringkasteren NTV melder det samme, skriver Reuters.

Erdogans svar kommer etter at Donald Trump mandag ringte direkte til den tyrkiske presidenten med krav om at Tyrkia skulle «stoppe invasjonen av Syria», få i stand en øyeblikkelig våpenhvile og gå med på forhandlinger om en langvarig løsning på grensekonflikten.

Les også: Trumps krav til Erdogan: Truer med å ødelegge Tyrkias økonomi

– Tyrkia vil ikke forhandle med en terrororganisasjon, er Erdogans svar – som han sier han også har gitt Trump. Tyrkia ser på den kurdiske YPG-militsen i Syria som en terrororganisasjon.

USA har advart om at sanksjonene mot Tyrkia vil øke i styrke om ikke Erdogan vil samarbeide, og USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo skal etter planen reise til Ankara onsdag, trolig for å legge press på Tyrkia.

Pence skal møte Erdogan torsdag, opplyser Det hvite hus.

Sent tirsdag kveld melder russiske medier at også Vladimir Putin har hatt en telefonsamtale med Erdogan, der han ga uttrykk for at tyrkiske styrker ikke bør bli i Syria.

PÅ VEI FRA ASERBADSJAN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på vei fra Baku tirsdag. Foto: Presidential Press Service/AP

Erdogans kommunikasjonssjef, Fahrettin Altun, sa tidligere tirsdag til nyhetsbyrået AFP at de vil fortsette sine militære operasjoner i Syria, «med eller uten støtte fra resten av verden».

– I tillegg til å slippe fri flere tusen IS-fanger fra fangeleirer, har kurdisk milits med overlegg slått til mot sivile, inkludert journalister, ved den tyrkisk-syriske grensen, før de inngikk en skitten avtale med Assad-regimet, sier Altun videre.

Ifølge Al Arabiya svarer de kurdiske SDF-styrkene tirsdag kveld med å si at de vil plassere militærstyrker i områdene nordvest for Manbij.

Hevder Syria har kontroll over Manbij

Natt til tirsdag pågikk det harde kamper mellom kurdiske styrker og tyrkiskstøttet millits i Manbij-området, og ifølge Tyrkia ble en tyrkisk soldat drept i kampene – ifølge Erdogan av skyts fra det syriske regimet.

Tirsdag ettermiddag hevdet imidlertid Russland at den syriske regjeringshæren har full kontroll over byen og bosetningene rundt.

Etter at de amerikanske styrkene trakk seg ut av Manbij, kan man nå se russiske flagg i den strategisk viktige byen.

En tyrkisk soldat ble drept og åtte andre ble skadd i et angrep det tyrkiske forsvarsdepartementet regjeringsstyrker og beordret av den kurdiske militsen i regionen, skriver Reuters.

Det er de kurdiske SFD-styrkene som i lengre tid har hatt kontroll over byen som ligger omtrent 30 kilometer fra den tyrkiske grensen.

Manbij, nordvest i Syria, er for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sentral for å opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» langs hele grensen, der de på sikt akter å bosette millioner av syriske flyktninger som i dag befinner seg i Tyrkia.

MILITÆROFFENSIV: De syriske regjeringsstyrkene skal tirsdag ha fått kontroll over byen Manbij nordvest i Syria, ifølge Russland. Foto: AP / NTB scanpix

Leger Uten Grenser evakuerer

På grunn av situasjonen i området evakuerer nå den humanitære organisasjonen Leger Uten Grenser alle sine internasjonale hjelpearbeidere.

– Det er med tungt hjerte at Leger uten grenser har tatt den vanskelige avgjørelsen om å stanse de fleste aktivitetene våre, og å evakuere våre internasjonale hjelpearbeidere fra det nordøstlige Syria, skriver organisasjonen på Twitter tirsdag kveld.

De skriver videre at de ikke kan fortsette arbeidet der før alle de involverte partene i regionen kan forsikre dem om at de kan fortsette i trygghet.

NE #Syria Update ⬇ The highly unpredictable and fast-changing situation has made it impossible for us to negotiate… https://t.co/LQQWZM6bUu

UNICEF og Røde Kors evakuerer ikke

Leger Uten Grenser presiserer at de fortsatt vil være tilstede i nordvestlige deler av Syria for å tilby helsehjelp.

– Vi vil fortsette å støtte våre syriske kolleger eksternt, og undersøke alle mulige alternativer for å levere assistanse til folket der, skriver de.

Kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo i UNICEF Norge sier til VG at UNICEF er tilstede i området med hjelpearbeidere, og at de ikke kommer til å evakuere.

Kommunikasjonsdirektør i UNICEF Syria, Salam Abdulmunem Al-Janabi, sier at UNICEF for øyeblikket har 13 hjelpearbeidere i området.

– I dag var medarbeiderne våre i Hassakeh for å overvåke og koordinere, og i morgen skal de til Al-Hol. Vi fortsetter aktivitetene våre, dog med noen begrensninger for å forsikre oss om at hjelpearbeiderne og partnerne våre er trygge.

Ingen av UNICEFs arbeidere i området er norske.

Røde Kors opplyste til VG tidligere tirsdag at heller ikke de trekker seg ut fra området.

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. Syria
 3. Leger Uten Grenser
 4. Tyrkia

Flere artikler

 1. Russland hevder syriske styrker har kontroll over nøkkelby

 2. Syriske regjeringsstyrker fremme i viktig by

 3. Erdogan og Putin avgjør kurdernes skjebne

 4. Pence: USA og Tyrkia er enige om våpenstillstand

 5. Assad advarer Tyrkia: Vil svare med «alle legitime midler»

Fra andre aviser

 1. Trump distanserer seg fra Syria-krigen – Tyrkia fortsetter angrepene

  Aftenposten
 2. Erdogan roser USA og Russland, langer ut mot Nato

  Bergens Tidende
 3. Erdogans rådyre krigseventyr

  Bergens Tidende
 4. Assads soldater kan være nettopp det Erdogan vil se. – Det er ikke veldig negativt for meg.

  Aftenposten
 5. Tyrkia sangrep i Syria er i gang. Kritikken av Trump fortsetter.

  Aftenposten
 6. «En stor dag for sivilisasjonen», sa Trump. Men ingen andre er overbevist av avtalen.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder