EU-president Tusk om brexit-utsettelse: – Ikke kast bort denne tiden

De 27 EU-lederne har under onsdagens krisetoppmøte i Brussel kommet til enighet, og sagt ja til å utsette skilsmissen på nytt. Theresa May håper imidlertid fortsatt å forlate EU før juni.

Forhandlingene om en ny utsettelse av brexit pågikk til godt over midnatt på det ekstraordinære brexittoppmøtet i Brussel onsdag kveld.

Klokken 00.45 bekreftet EU-president Donald Tusk på Twitter at EU-lederne er enige om en ny brexit-utsettelse, og at han ville møte May for å se om hun aksepterer dette.

Like før klokken 02.00 var møtet overstått – da meldte Tusk at han og May er blitt enige om en fleksibel utsettelse frem til 31. oktober:

– Dette betyr at Storbritannia får seks ekstra måneder på seg til å finne den beste løsningen, skriver Tusk.

Han og president i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker holdt senere natt til torsdag en pressekonferanse om den nye utsettelsen. Her kommer Tusk med en klar beskjed til britene:

– Denne utsettelsen er så fleksibel som jeg forventet og litt kortere enn jeg forventet. Men det er fortsatt nok til å finne den beste løsningen. Vær så snill å ikke kast bort denne tiden.

Han sier at britene nå må avgjøre hva de ønsker å gjøre. De kan ratifisere brexit-avtalen, de kan revurdere hele brexit-strategien – eller de kan velge å kansellere hele brexit.

FIKK JA: Storbritannias statsminister Theresa May får utsettelse. Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP

Datoen ser ut til å være et slags kompromiss mellom den korte utsettelsen May ønsket seg og en lang såkalt «flexit»-utsettelse på opptil et år – som på fohånd var foreslått av EU-president Donald Tusk.

Theresa May holdt pressekonferanse rundt kl. 02.45 natt til onsdag, og sier hun er fornøyd med at hun nå er blitt enig med EU om at utsettelsen kan kanselleres dersom Storbritannia blir enige om en avtale tidligere enn 31. oktober.

Det betyr at landet i teorien fortsatt kan forlate EU i slutten av mai slik May ønsker.

– Jeg vet det er mange som er frustrerte for at jeg måtte be om denne utsettelsen. Vi skulle ha forlatt EU nå, og jeg er lei meg for at jeg ikke fikk overtalt parlamentet, sa May og la til at hun nå skal hjem til Storbritannia for å forsøke å få til enighet rundt en avtale som er til det beste for nasjonen.

Bakgrunn: Slik blir Mays kritiske kveld foran EU-sjefene

Storbritannias statsminister Theresa May har bedt om utsettelse til 30. juni, for å unngå en hard brexit uten en avtale. Brexit har allerede blitt utsatt én gang, fra 29. mars til 12. april.

May var avhengig av støtte fra alle EU-lederne for å få gjennomslag for ønsket sitt.

Theresa May møtte først EU-president Donald Tusk da hun ankom Brussel ved 16.00-tiden onsdag. Etter dette holdt hun en tale til de 27 EU-lederne, som så fikk anledning til å stille statsministeren spørsmål.

I én time ble May grillet om hvorfor de skal gå med på å utsette brexit nok en gang, ifølge NTB. De europeiske lederne gikk deretter for å spise middag og komme frem til en avgjørelse.

KRISETOPPMØTE: Storbritannias statsminister Theresa May sammen med EUs president Donald Tusk og Luxembourgs statsminister Xavier Bettel på EUs ekstraordinære toppmøte om brexit. Foto: OLIVIER HOSLET / AP

Vil unngå hard brexit

Statsministeren har ønsket mer tid for å kunne fullføre samtalene med opposisjonsleder Jeremy Corbyn, som startet forrige uke. Samtalene har vært Mays eneste håp for å samle nok støtte til brexit-avtalen sin, ettersom flertallet i hennes parti har stemt nei til avtalen hennes tre ganger.

I videoen under kan du se historien om hvordan brexit startet:

Tirsdag dro May til Berlin og Paris for å møte Angela Merkel og Emmanuel Macron. Denne turen har blitt omtalt som en desperat tiggerferd i hjemlig presse.

Samme dag skrev EU-presidenten i et brev at han vil ha EU-landene med på «flexit» fra ni måneder til opptil ett år, og at Storbritannia forlater EU så snart Underhuset godkjenner avtalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder