SMITTEØKNING: Polen er et av flere land som nå er inn i den verste smitteuken. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP

Europa åpner opp – men flere europeiske land er i sin verste smitteuke

Samtidig som mange land letter i de strengeste tiltakene, er flere europeiske land i sin verste smitteuke. I VGs oversikt kan du se hvor smitten øker mest nå.

 • Yasmin Sfrintzeris
 • Sondre Nilsen

Artikkelen er over 64 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

De hardest rammede landene i Europa er i ferd med å åpne samfunnet, etter flere uker i lockdown. Grensene åpnes, flere kan samles og smittetallene er på god vei ned.

Smittesituasjonen i Europa er blitt bedre, men det er et økende antall coronatilfeller i Øst-Europa, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse mandag.

Dette er ikke tiden for noe land for å ta foten av gasspedalen, advarte han. På en pressekonferanse onsdag ettermiddag sa også helseminister Bent Høie at smitteøkningen innenlands og utenlands bekymrer.

Flere europeiske land er nå i sin verste smitteuke.

Her kan du selv søke i de verste dagene for alle land med rapportert smitte:

Topp i starten av april

Flere europeiske land hadde sin verste smitteuke i første halvdel av april. Blant andre Norge, Italia, Spania, Danmark, Sveits, Nederland og Island nådde en topp av registrerte tilfeller mellom 1. og 10. april.

For å beregne den verste smittedagen, bruker vi et glidende snitt på syv dager. Det vil si at vi regner ut gjennomsnittet fra den aktuelle datoen og seks dager tilbake i tid. Dette har vi gjort fordi rapporteringen kan variere mye fra dag til dag.

Flere rapporterte tilfeller i Øst-Europa

Ifølge VGs oversikt har smittetoppen kommet senere i flere østeuropeiske land og Russland. Flere øst-europeiske land nådde sin smittetopp i andre halvdel av april, mens andre er i den verste smitteperioden først nå:

I Russland og Hviterussland kom smittetoppen i slutten av mai, mens Ukraina, Moldova og Polen i sin verste smitteuke.

Moldova:

I Moldova ble det registrert flest enkelttilfeller 10. juni, med 296 nye smittede. Onsdag er den verste gjennomsnittlige dagen med nye smittetilfeller den siste uken – og den verste gjennomsnittlige dagen med coronadødsfall.

Onsdag ettermiddag har Moldova 10.321 registrert smittede og 371 døde.

Polen:

8. juni ble 599 personer registrert smittet i Polen – som er den verste enkeltdagen i landet. I gjennomsnitt har flest blitt smittet i landet den siste uken. 29. april døde imidlertid flest personer – basert på et gjennomsnitt for de seks foregående dagene, i tillegg til 29. april.

27.668 er onsdag ettermiddag registrert smittet i Polen. 1191 personer har dødd med viruset.

KIEV: Restauranteiere demonstrerer i Kiev for å få statsstøtte for restaurantet under lockdown 2. mai. Foto: VALENTYN OGIRENKO / X03345

Ukraina:

Ukrainas verste enkeltdag ligger noe tilbake i tid, med 890 nye tilfeller 1. juni. Den verste smittedagen basert på syv dager er 7. juni, mens det skjedde flest coronadødsfall i gjennomsnitt 18. mai.

Ukraina har onsdag ettermiddag 28.381 registrert smittede og 833 døde.

Smitteøkning i Sverige

Innen 15. juni vil regjeringen vurdere nye reiseråd for de nordiske landene. Samme dato vil Norge og Danmark igjen åpne grensene mot hverandre.

Et argument regjeringen har lagt vekt på for å åpne grensen til Danmark, er at smittesituasjonen i begge landene er relativt lik. Det oppdages få nye smittetilfeller daglig i Norge og Danmark, men i Sverige er situasjonen foreløpig en annen.

Den verste enkeltdagen med nye registrerte smittetilfeller i Sverige var 3. juni. Ser du på det glidende gjennomsnittet for de siste syv dagene er tirsdag den verste smittedagen. Noe av økningen kan skyldes økt testkapasitet.

FLERE SMITTEDE: Sverige har rapportert flere smittede i gjennomsnitt den siste uken enn tidligere i utbruddet. Foto: OLIVIER MORIN / FILES

Men det er ikke blitt registrert så mange smittede på en uke i Sverige siden utbruddets start.

Det ble rapportert flest dødsfall i Sverige i slutten av april, 24. april er den verste dagen i et snitt på syv dager. Antall coronadødsfall i landet har imidlertid et etterslep på opptil flere uker.

Onsdag ettermiddag har Sverige 46.814 registrert smittede og 4795 har dødd med coronaviruset.

VGs statistikk er basert på tall fra Johns Hopkins University, Det europeiske smittevernbyrået (ECDC), Reuters, offisielle myndighetssider og internasjonale aviser.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sverige
 3. Norge
 4. Øst-Europa
 5. Webview

Flere artikler

 1. I disse EØS-landene øker smitten mest

 2. Disse landene har registrert en smittebølge nå

 3. VGs oversikt: Disse landene er i sin verste smitte-periode

 4. I disse ferielandene har kurven flatet ut

 5. 13 land i Latin-Amerika har rapportert rekordhøye tall den siste uken

Fra andre aviser

 1. Antallet innlagte koronapasienter øker igjen

  Aftenposten
 2. Økende smittetrend i flere byer. – Vi befinner oss på et vippepunkt, sier smittevernoverlege.

  Bergens Tidende
 3. Over 300 koronasmittede i Agder: – Kristiansand bør følge nøye med på hvor smitten ser ut til å spre seg mest

  Fædrelandsvennen
 4. WHO rapporterer om rekordstor økning i globale koronatilfeller

  Aftenposten
 5. Europa åpnet grensene i juni. Nye tall viser hvor mange som ble smittet.

  Fædrelandsvennen
 6. Interne FHI-anslag: Så mange kan bli smittet når grensene åpnes

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder