Flystyrten i Sverige: Piloten vinket til sine venner – én time senere styrtet de i døden

UMEÅ (VG) Det siste piloten hørte fra fallskjermhopper-vennene sine i småflyet, var at de var klare til å hoppe. Så ble det stille i radioen.

 • Marthe S. Lien
 • Henrik Giæver
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Hanna Kristin Hjardar (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Totalt åtte fallskjermhoppere og én pilot mistet livet da flyet styrtet i bakken på øya Stora Sandskär utenfor Umeå i Sverige søndag ettermiddag.

Piloten som har uttalt seg til Aftonbladet, og som er anonymisert, forteller at han selv pleier å fly ulykkesflyet – som skal være av typen GippsAero GA8 Airvan.

Søndag tok han imidlertid av fra Umeå flyplass i et annet fly. Han vinket farvel til vennene, som mindre enn en time senere skulle styrte mot bakken.

Les også: Ekspert: – Flytypen er sertifisert til åtte personer

FLYVRAKET: Vraket av det som skal være et fly av typen GippsAero GA8 Airvan ligger i et skogsområde på øya Stora Sandskär utenfor Umeå flyplass. Foto: PETER WIXTRÖM, AFTONBLADET

Ble stille på radioen

Det siste han hørte fra dem over radiosambandet en stund senere var at vennene var klare til å hoppe. Piloten som uttaler seg til Aftonbladet svarte da at han skulle holde seg unna med sitt fly, slik at han ikke skulle være i veien.

Så ble det helt stille på radiofrekvensen, forteller han.

Det neste han hørte over sambandet var en beskjed om å fly mot Stora Sandskär for å identifisere havaristedet.

– Det kjennes surrealistisk. De var akkurat på fire kilometers høyde, og nå sier de at flyet har styrtet. Det henger ikke sammen, sier piloten.

Her styrter flyet mot bakken:

Årsaken til styrten som kostet ni personer livet er ikke kjent, og ulykken er under etterforskning. En video VG har publisert viser at flyet tilsynelatende mangler den ene vingen og hele halepartiet når det styrter mot bakken.

Opplysningene støttes også av øyenvitner.

Aftonbladet skrev søndag at avdelingssjef i Statens havarikommisjon, Peter Swaffer, hevdet at flyet styrtet med begge vingene. Til VG sier han mandag at han mener han ble tolket feil.

– Det var vel den pressekanalen som tolket det på den måten. Jeg uttrykte at det på det billedmaterialet som var tilgjengelig da, så det for meg ut som at det fantes to vinger på flyet. Men om hele vingen var der eller ikke, er umulig å si. Det var det jeg sa, og det har blitt tolket annerledes, sier han.

Piloten Aftonbladet har snakket med forteller at det først gikk opp for ham hva som hadde skjedd da han fikk øye på registreringsnummeret på flyvraket han så mellom trærne på øya.

– Det føles som de skal lande snart, sier han til avisen.

VED STEDET: Redningstjenestens dykkere kom søndag inn med en båt med vrakdeler i havnen som ligger i nærheten av ulykkesstedet. Foto: Samuel Pettersson / NTB scanpix

Redningstjenesten møtt av rykende vrakdeler

Den svenske avisen Expressen har snakket med Christian Björkman, som var innsatsleder for redningstjenesten. Han forteller at de fort kunne konstatere at ingen hadde overlevd styrten.

– Da vi kom oss over til øya kunne vi konstatere at det ikke fantes liv igjen å redde, sier han til avisen.

Han forteller videre at flyet var relativt intakt på ulykkesstedet.

– Flyet lå innenfor et ganske begrenset område i et skogparti på øya.

Det skal ha ligget kropper både i og utenfor flyet, som det også kom litt røyk fra.

FLYPLASSEN OG ØYA: Øya Stora Sandskär med Umeå flyplass i bakgrunnen. Foto: PETER WIXTRÖM, AFTONBLADET

Flyet var sertifisert for åtte – var ni om bord

Flyekspert Jan Ohlsson fortalte søndag til VG at flyet som styrtet kun er sertifisert til åtte personer – likevel var det ni om bord da flyet styrtet. Han poengterer overfor VG at det kan finnes flere grunner til at flyet styrtet, men at han ser det som plausibelt at flyet kan ha kommet i ubalanse.

– Det kan for eksempel være fordi fallskjermhopperne har flyttet seg og forskjøvet balansepunktet i flyet, sier han til VG.

En annen grunn til at flyet styrter på den måten den gjør kan være at det har mistet en vinge eller stabilisator, mener eksperten.

– Mister du den det rett i bakken. Men de kan også falle av på grunn av g-kraften i fallet. Vi vet jo ikke når den ble slitt av, fortalte han.

Alle de involverte i ulykken skal ha vært svenske statsborgere, hvorav én har dobbelt statsborgerskap, ifølge etterforskningsleder Kristoffer Norén.

Mer om

 1. Flyulykker
 2. Sverige
 3. Luftfart
 4. Fly
 5. Flystyrten i Umeå

Flere artikler

 1. Havarikommisjonen på vei til ulykkesstedet: – Om hele vingen var der er umulig å si

 2. Ekspert: - Flytypen er sertifisert til åtte personer

 3. Syv menn og to kvinner mistet livet i flystyrten i Sverige

 4. Svensk fallskjermforbund etter styrten: – En stor sorg og en ufattelig følelse

 5. Flystyrten i Sverige: Den dødeligste ulykken med denne flytypen

Fra andre aviser

 1. Ni personer omkom etter flystyrt i Sverige

  Aftenposten
 2. Alle de omkomne i småflyulykken i Sverige var svenske statsborgere

  Aftenposten
 3. To omkom i flystyrt utenfor Borås

  Aftenposten
 4. Minst 12 døde i flystyrt i Kasakhstan

  Bergens Tidende
 5. Seks personer omkom i helikopterulykken i Alta

  Bergens Tidende
 6. Overlevende i Pakistan: – Hørte folk som skrek

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no