KOSOVO: En gutt står foran plakater i den etnisk delte byen Mitrovica nord i Kosovo mandag. Samtlige EU-land med unntak av Kypros sier de vil anerkjenne et uavhengig Kosovo, ifølge den svenske utenriksministeren Carl Bildt. Foto: REUTERS

Serbia vil ta Kosovo-strid til Haag-domstolen

EU nærmer seg en felles linje om Kosovos framtid. Men dersom Kosovo erklærer seg uavhengig, vil Serbia ta saken til FN-domstolen i Haag.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Så snart Kosovo erklærer seg uavhengig, vil Serbia kreve at Den internasjonale domstolen i Haag tar opp saken for å vurdere om uavhengigheten er lovlig, sa Serbias president Boris Tadic til statlig serbisk TV mandag kveld.

Den internasjonale domstolen er FNs viktigste juridiske organ og dømmer i konflikter mellom stater.

Tadic gjorde det også klart at Serbia kan klage saken inn for domstoler i landene som eventuelt anerkjenner Kosovo, noe som kan bety rettssaker både i USA og i EU.

Russland advarer EU

FNs frist for å komme til enighet i forhandlinger mellom serberne og det albanske flertallet i Kosovo utløp mandag uten resultat.

I kjølvannet har den kosovoalbanske regjeringen varslet at en uavhengighetserklæring vil komme innen mai neste år, noe som vil bli møtt med skarpe sanksjoner fra Serbia.

Tadics TV-utspill kom samtidig med at EUs utenriksministre diskuterte Kosovo med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Brussel mandag kveld.

Lavrov har gjentatte ganger advart EU mot konsekvensene hvis medlemslandene anerkjenner et uavhengig Kosovo.

- Dette vil skape en kjedereaksjon på Balkan og i andre deler av verden, og de som lager slike planer, må tenke veldig nøye gjennom konsekvensene, sa Lavrov etter møter med den kypriotiske presidenten Tassos Papadopoulos før avreise til Brussel-møtet.

At Lavrov kom til Brussel fra Kypros, er neppe tilfeldig, siden Kypros er det mest kritiske EU-landet når det gjelder en anerkjennelse av et uavhengig Kosovo.

Kypros er redd for at uavhengighet for Kosovo kan sette en presedens som kan få betydning for den delte øya. Den tyrkiske delen av ferieøya dannet på 1970-tallet sin egen stat som så langt bare er anerkjent av Tyrkia.

Mot EU-enighet

Men det portugisiske EU-formannskapet konkluderte etter EU-ministrenes interne møter mandag med at Unionen er på vei mot en felles linje i Kosovo-saken, selv om «noen skritt» gjenstår.

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt gjorde det klart at det bare er Kypros blant EU-landene som krever en resolusjon i FNs sikkerhetsråd før de kan anerkjenne et uavhengig Kosovo.

Men fortsatt har flere av de 27 EU-landene problemer med en kosovoalbansk uavhengighetserklæring. Både Spania, Hellas og Slovenia har reservasjoner, men skal være på glid i saken.

Den svenske utenriksministeren har tro på at de neste ukenes samtaler vil samle medlemslandene.

- Det handler om å få på plass en samlet pakke de neste ukene. Får vi det, blir vi enige, sa han.

Saken kommer opp igjen i EU med full tyngde fredag når EU-landenes stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel.

Det er ventet at EU vil bekrefte at Unionen tilbyr seg å ta over politi- og justisoppgavene i provinsen dersom de kosovoalbanske myndighetene ber om slik hjelp.

Norge på gjerdet

Norge har foreløpig ikke tatt stilling til en eventuell kosovoalbansk erklæring om uavhengighet, men følger situasjonen nøye. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet at Norge vil «ligge midt i et europeisk bilde».

Politisk direktør Kai Eide i Utenriksdepartementet mener Norge, med sitt tradisjonelt gode forhold til Beograd, har en rolle å spille i den kommende tiden.

- Noen land har åpne kanaler til Pristina, andre til Beograd. Samlet sett må vi bruke de kanalene vi har for å påvirke situasjonen i retning av ro og stabilitet, sier Eide til NTB.

Han legger til at Norge vil legge vekt på å bevare de åpne politiske kanalene som allerede eksisterer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder