VISSTE FOR MYE: Ifølge en ny teori skal Alexander Litvinenko ha blitt drept fordi han visst for mye om sentrale maktpersoner i Kreml. Foto: Getty Pictures

Hevder Litvinenkos drapsmann er identifisert

(VG Nett) Venner av den drepte Alexander Litvinenko sier at britisk politi nå vet hvem Litvinenkos drapsmann er, og at han ble sendt av Kreml.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Eks-spionen Alexander Litvinenko ble syk den 1. november i fjor og mente han ble forgiftet av Vladimir Putins regime.

Samme dag landet en mann, som har blitt fanget opp av overvåkningskameraer, på Heathrow i London. Litvinenkos venner mener ifølge den britiske avisen The Times at det er nettopp denne mannen som forgiftet og drepte Litvinenko, skriver NTB.

Den ikke navngitte personen satt på samme fly som den russiske forretningsmannen Dimitrij Kovtun som er mistenkt for å ha transportert stoffet.

- Falskt EU-pass

Han skal ha reist med et falskt EU-pass og skal ha gitt Litvinenko den dødelige og radioaktive stoffet polonium 210 i en kopp te på et hotellrom i London, hevder vennene.

Bildene av personen skal stemme med beskrivelsen Litvinenko ga før han døde på et sykehus i London den 23. november.

Britisk politi har besluttet å ikke offentliggjorde bildene av mannen som kom med flyet fra Hamburg den 1. november, og som vennene mener var en leiemorder hyret av Kreml.

Beskyldte Putin

Litvinenko kom med sterke anklager mot president Putin på sitt dødsleie i London.

Putin avviste alle anklagene.

Litvinenko hadde tidligere vært KGB-agent, men hoppet av og flyttet til London.

Forgiftningssaken vekket stor oppmerksomhet verden over, og både Litvinenkos venner og russiske myndighetspersoner har beskyldt flere forskjellige personer for delaktighet i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder