Bekrefter Kim Jong-un-besøk til Kina

Statlige kinesiske medier bekrefter at Nord-Koreas leder har besøkt Beijing i to dager på invitasjon fra Kinas president Xi Jinping. Kim skal ha sagt han er innstilt på atomnedrustning.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ryktene om statslederens besøk i Kina har gått i flere dager, etter store sikkerhetsoppbud enkelte steder i landet.

Natt til onsdag norsk tid bekrefter både Sør-Koreas presidentstab Cheong Wa Dae og statlige medier i Kina at Kim Jong-un har besøkt Beijing.

Reisen skal ha kommet til etter invitasjon fra Kinas leder Xi Jinping, og Kim skal ha hatt med kona Ri Sol-ju på turen som skal ha vart fra 25. til 28. mars.

MØTTES: Kim Jongun håndhilser på Xi Jinping i Beijing. Foto: Ju Peng/Xinhua via AP

Også Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA bekrefter at Kim har hatt samtaler med Xi.

Dette er Kims første utenlandstur etter at han kom til makten ved farens død i 2011. Ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua var Kim i samtaler med president Xi Jinping og flere fra hans stab, melder CNN.

les også

Ryktene svirrer om Kim-besøk i Kina

MAKTMØTE: Kim Jong-uns kone Ri Sol – ju, Kim Jong-un, Kinas president Xi Jinping og Kinas presidentfrue Peng Liyuan poserer i Beijing. Foto: Ju Peng/Xinhua via AP

Under besøket holdt Xi en bankett for å ønske Kim og Ri Sol – ju velkommen.

I en personlig beskjed fra den kinesiske presidenten, ble USAs president Donald Trump, informert om besøket, bekrefter talskvinne for Det hvite hus, Sarah Sanders.

– Vi ser denne utviklingen som ytterligere bevis på at vår kampanje med maksimalt press skaper en riktig atmosfære for dialog med Nord-Korea, sa Sanders ifølge NTB.

Ifølge Guardian er det ventet at Kim og Trump skal møtes i mai.

Kinas president sa ifølge den britiske avisen, i en uttalelse etter besøket at nedrustningen på den koreanske halvøyen kan bli en realitet, dersom USA «svarer på våre initiativ med god vilje og bidrar til fred og stabilitet.»

SIKKERHET: Store sikkerhetsoppbud fikk spekulasjonene til å gå om Kim Jongun var på besøk i Beijing. Her på Tinanmenplassen i Beijing 27. mars. Foto: WANG ZHAO / AFP

Nedrustning

Xinhua hevder Kim uttalte at han er innstilt på atomnedrustning på den koreanske halvøy.

– Saken om atomnedrustning på den koreanske halvøy kan få en løsning om Sør-Korea og USA responderer med godvilje på våre forslag og skaper en stemning for fred og stabilitet mens vi tar i bruk progressive og synkrone tiltak for å få realisert fred, skal Kim ha sagt.

Japans statsminister Shinzo Abe sa i den japanske nasjonalforsamlingen onsdag, at han ønsker en detaljert brifing om besøket fra kinesisk side.

– Jeg tror vi er en situasjon hvor den nordkoreanske siden søker samtaler, sa Abe ifølge NTB.

Japans statsminister la vekt på hvor viktig det er med nedrustning.

– Det er viktig med en total og irreversibel stans i Nord-Koreas atom- og missilprogram, sa Abe ifølge NTB.

President Xi sa Beijing er villige til å samarbeide med Nord-Korea for å fremme en varig «sunn og stabil utvikling av forholdet mellom Kina og Nord-Korea som vil komme beggelandene og begge folkene til gode, og gi nye bidrag til fred, stabilitet og utvikling av regionen.»

Ryktene om besøket begynte å gå etter at et nordkoreansk tog tok seg inn i Kina mandag, men tidligere har ingenting vært bekreftet. Også Kim Jong-uns far, Kim Jong-il skal ha brukt dette toget i Kina, ifølge AP.

Kina har tradisjonelt vært en alliert og en viktig handelspartner for Nord-Korea.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder