Bekrefter Kim Jong-un-besøk til Kina

UTENRIKS

Statlige kinesiske medier bekrefter at Nord-Koreas leder har besøkt Beijing i to dager på invitasjon fra Kinas president Xi Jinping. Kim skal ha sagt han er innstilt på atomnedrustning.

Publisert: Oppdatert: 28.03.18 08:44

Ryktene om statslederens besøk i Kina har gått i flere dager, etter store sikkerhetsoppbud enkelte steder i landet.

Natt til onsdag norsk tid bekrefter både Sør-Koreas presidentstab Cheong Wa Dae og statlige medier i Kina at Kim Jong-un har besøkt Beijing.

Reisen skal ha kommet til etter invitasjon fra Kinas leder Xi Jinping, og Kim skal ha hatt med kona Ri Sol-ju på turen som skal ha vart fra 25. til 28. mars.

Også Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA bekrefter at Kim har hatt samtaler med Xi.

Dette er Kims første utenlandstur etter at han kom til makten ved farens død i 2011. Ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua var Kim i samtaler med president Xi Jinping og flere fra hans stab, melder CNN.

Under besøket holdt Xi en bankett for å ønske Kim og Ri Sol – ju velkommen.

I en personlig beskjed fra den kinesiske presidenten, ble USAs president Donald Trump, informert om besøket, bekrefter talskvinne for Det hvite hus, Sarah Sanders.

– Vi ser denne utviklingen som ytterligere bevis på at vår kampanje med maksimalt press skaper en riktig atmosfære for dialog med Nord-Korea, sa Sanders ifølge NTB.

Ifølge Guardian er det ventet at Kim og Trump skal møtes i mai.

Kinas president sa ifølge den britiske avisen, i en uttalelse etter besøket at nedrustningen på den koreanske halvøyen kan bli en realitet, dersom USA «svarer på våre initiativ med god vilje og bidrar til fred og stabilitet.»

Nedrustning

Xinhua hevder Kim uttalte at han er innstilt på atomnedrustning på den koreanske halvøy.

– Saken om atomnedrustning på den koreanske halvøy kan få en løsning om Sør-Korea og USA responderer med godvilje på våre forslag og skaper en stemning for fred og stabilitet mens vi tar i bruk progressive og synkrone tiltak for å få realisert fred, skal Kim ha sagt.

Japans statsminister Shinzo Abe sa i den japanske nasjonalforsamlingen onsdag, at han ønsker en detaljert brifing om besøket fra kinesisk side.

– Jeg tror vi er en situasjon hvor den nordkoreanske siden søker samtaler, sa Abe ifølge NTB.

Japans statsminister la vekt på hvor viktig det er med nedrustning.

– Det er viktig med en total og irreversibel stans i Nord-Koreas atom- og missilprogram, sa Abe ifølge NTB.

1 av 9TOPPMØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong Un smiler under et møte med Kinas President Xi Jinping (ikke synlig i bildet) under det uoffisielle besøket til Kina fra søndag til mandag.KCNA / X02538

President Xi sa Beijing er villige til å samarbeide med Nord-Korea for å fremme en varig «sunn og stabil utvikling av forholdet mellom Kina og Nord-Korea som vil komme beggelandene og begge folkene til gode, og gi nye bidrag til fred, stabilitet og utvikling av regionen.»

Ryktene om besøket begynte å gå etter at et nordkoreansk tog tok seg inn i Kina mandag, men tidligere har ingenting vært bekreftet. Også Kim Jong-uns far, Kim Jong-il skal ha brukt dette toget i Kina, ifølge AP.

Kina har tradisjonelt vært en alliert og en viktig handelspartner for Nord-Korea.

Her kan du lese mer om