STOLT: – Folk innser at utstyret vårt er perfekt, og kjennskapen til det likeså, sa Russlands forsvarsminister under de nylig avholdte russiskarrangerte internasjonale militærlekene. Foto: MAXIM SHEMETOV / X90156

Russland viser militære muskler

PARIS (VG) Den store våpenutstillingen i Moskva hevder å være verdens største, og er den andre av tre massive maktdemonstrasjoner fra Russland denne sensommeren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Forsvarsmessen som åpnet i Moskva tirsdag, er den største utstillingen av militært utstyr i verden, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

Det er forventet 550.000 besøkende til de 1200 utstillerne, sier departementet, som står som arrangører for forumet.

Landene som deltar er alle forsvarsallierte med Russland.

7 av de 14 deltagerlandene, som blant andre er Hviterussland, Kina, Kasakhstan, Pakistan og Sør-Afrika, har egne paviljonger.

I tillegg avlegger forsvarsministere fra til sammen 20 land, hovedsakelig i Afrika og Midtøsten, messen et besøk.

PUBLIKUMSSUKSESS: Publikum benytter gjerne sjansen til å posere ved det militære utstyret som vises frem på våpenmessen i Moskva. Foto: Scanpix

Største militærøvelse

Våpenutstillingen kommer kun en drøy uke etter det to uker lange russisk-arrangerte «International Army Games», der hele 32 land har konkurrert i militære disipliner.

Og heller ikke her stopper det for russerne.

Mandag denne uken varslet øverstkommanderende for det russiske forsvaret at Russland i september skal gjennomføre den største militærøvelsen siden Sovjetunionens fall.

– Øvelsen er større enn man noensinne tidligere har sett, både hva gjelder areal og antall styrker involvert, sa forsvarsminister Sergej Shoigu, ifølge Moscow Times.

Kina invitert med

Tidligere har « Zapad» i 1981, med sine 150.000 involverte, stått som den største, men nå planlegger russerne altså å slå denne Sovjet-rekorden.

Også store styrker fra Kina og Mongolia skal delta i den fem dager lange øvelsen i Zabaikalskij-regionen i Sibir.

les også

Det store overblikket: Slik ville en krig mellom NATO og Russland se ut

Pluss content

KONKURRERER: En av de mest populære øvelsene blant publikum under «Army Games», var skyting fra stridsvogn. Foto: Scanpix

NATO uteble fra «Militær-OL»

I det russiske «International Army Games» har deltagerlandene konkurrert i øvelser som skyting fra stridsvogn, militær nødhjelp, falkejakt og luftakrobatikk.

Publikum har kunnet la seg underholde av dette «militære OL» på utvalgte områder i syv ulike vertsland.

Hellas var det eneste NATO-landet som valgte å delta i de til sammen 28 ulike disiplinene, ifølge Euronews.

Styrker fra blant annet Syria, Iran og Israel, deltok også.

« IKKE TULL MED OSS»: Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu mener «militær-OL» har fått omverden til å innse at man ikke skal tulle med russerne. Foto: Scanpix

Selvhevding

Russland sikret seg, ikke overraskende, en overveldende sammenlagtseier i forsvarslekene.

Forsvarsminister Shoigu var rask med å understreke betydningen av en slik øvelse.

– Nå er det titalls millioner som følger denne øvelsen rundt verden. De ser dette og tenker «det er best å ikke tulle med disse typene», sa Shoigu ved arrangementsslutt, melder nyhetsbyrået Interfaks.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder