TOTAL GALSKAP: Hans egne etterretningsbyråer har slått fast, også overfor Trump, at Putin beordret et cyberangrep på oss, sier tidligere FBI-spesialagent Asha Rangappa om Trumps Putin-møte i sommer. Foto: LEAH MILLIS, Reuters og Privat

Tidligere FBI-agent til VG: – Trump kjemper Putins kamp

NEW YORK (VG) Tidligere FBI-spesialagent Asha Rangappa mener at Donald Trumps desperate forsøk på å diskreditere Mueller-etterforskningen tyder på at han har mistet kontrollen, og at han i realiteten kjemper Vladimir Putins kamp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Trump er veldig bekymret. Det er ingen annen grunn til at han skal sende ut disse seriene med forrykte Twitter-meldinger. Han slår rundt seg når han føler at han ikke har kontroll. Han kjenner presset, og han kjenner det ekstra når hans valgkampsjef, Paul Manafort, i disse dager er på tiltalebenken, sier høyprofilerte Asha Rangappa til VG.

I TRØBBEL: Paul Manafort var Trumps valgkampsjef i et halvt år og fikk mye av æren for at forretningsmannen ble president. Nå risikerer han fengsel ut livet. Foto: MANDEL NGAN, AFP

Trumps tidligere valgkampsjef er tiltalt i to rettssaker som er direkte resultat av Robert Muellers etterforskning. Manafort er mistenkt for skatte- og banksvindel for flere millioner dollar. I den andre rettssaken om noen uker står han tiltalt for å ikke å ha registrert seg som en lobbyist for en fremmed makt, og for å ha motarbeidet rettsvesenet.

les også

CNN: Cohen hevder Trump visste om møtet i Trump Tower

Men selv om over 30 personer hittil er tiltalt som et resultat av Muellers etterforskning, går det knapt en dag uten at Trump angriper den.

Trump kaller granskingen av en mulig koordinasjon mellom Trumps team og Russland for «en rigget heksejakt».

Nylig ba han også sin egen justisminister Jeff Sessions om å avslutte etterforskningen, før Det hvite hus rykket ut og sa at dette bare var en privat mening fra USAs president, ikke en ordre.

EN UTSTRAKT ARM: Donald Trump og Vladimir Putin under det kontroversielle toppmøtet i Helsinki 16. juli, hvor Trump i ettertid også har innrømmet at han sa feil ting. Foto: Kevin Lamarque, Reuters

les også

Sarah Sanders: Trumps tvitring er ingen ordre, det er en mening

– Nesten hver dag tvitrer han noe som er helt på jordet, tydelig midt i et raserianfall. Det sier meg at noe er galt. Det er som filmen Groundhog Day, hvor vi gjenopplever den samme dagen hver gang vi står opp, sier Rangappa, som jobbet med kontraspionasje i FBI og som nå er ekspert på Russland-etterforskningen i store amerikanske medier.

les også

Tidligere FBI-agent om Trump: «Hvorfor lyve hvis det ikke er noe å lyve om?»

Hun reagerer også sterkt på at det ikke er kommet en offisiell utskrift eller redegjørelse om hva Trump og Russlands president Vladimir Putin snakket om i to timer om i Helsinki i juli.

– Det er total galskap. Hans egne etterretningsbyråer har slått fast, også overfor Trump, at Putin beordret et cyberangrep på oss. Likevel går han inn i et møte med Putin, hjernen bak alt, uten å ha med noen andre offisielle representanter, understreker Rangappa til VG.

FBI-EKSPERT: Asha Rangappa ble hentet til FBI i New York etter 9/11-angrepet i 2001 for å jobbe med kontraspionasje. Nå er hun direktør og seniorlærer ved Jackson Institute for Global Affairs ved Yale University. Foto: PRIVAT

USAs nasjonale etterretningsdirektør Dan Coats overrasket mange da han under en pressekonferanse i Det hvite hus sist torsdag sa at han «ikke er i posisjon til fullt ut forstå hva som skjedde i Helsinki».

les også

Kanadiere reagerer på Trump-utsagn: – Han er kongen av rasshøl!

– Ingen vet hva som skjedde i det møtet. Vi vet ikke hva som ble sagt der inne. Putin kan for eksempel ha spurt Trump om å benåde Paul Manafort. Ikke vet vi. Dette er helt imot prinsippene i et amerikansk demokrati, sier Rangappa oppgitt.

«I KNOW NOTHING»: USAs nasjonale etterretningsdirektør Dan Coats innrømmet i Det hvite hus sist torsdag at han ikke vet hva som skjedde i Helsinki. Foto: Evan Vucci, AP

Hun mener at Putin-møtet var et vendepunkt for en del republikanere som inntil da hadde støttet Donald Trump nærmest uansett.

les også

Russisk ambassadør: Putin la fram konkrete forslag om Ukraina

– Trump så svak ut, uten ryggrad. Han aksepterte bare det Putin sa, og godtok at Putin kjørte over ham. I ettertid redigerte også Det hvite hus den offisielle utskriften fra pressekonferansen hvor Putin innrømmet at han ønsket at Trump skulle vinne presidentvalget. De redigerte altså bort faktuelle ting som ble sagt. Dette er som en dårlig novelle, sier Rangappa.

Hun mener Trump, muligens uten å forstå det selv, hjelper Putin i å svekke USA.

– Russland har større ambisjoner enn bare å blande seg inn i amerikanske valg. Et valg er bare et veldig godt tidspunkt å slå til på. Det store målet for Putin er å skape splittelser i det amerikanske samfunnet, og ødelegge sentrale verdier som verdenssamfunnet alltid har forbundet med USA. Så når presidenten underminerer institusjoner som FBI, domstolene og mediene, så kjemper han Putins kamp. Husk også at Trump nylig sa under et valgkampmøte at folk ikke skal tro på det de ser og hører, sier Asha Rangappa.

les også

Trumps team: Løy fem ganger om Air Force One-brevet

Under en felles presseseanse i Det hvite hus sist uke understreket FBI-sjef Christopher Wray, etterretningsdirektør Dan Coates, NASA-direktør, sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen og sikkerhetsrådgiver John Bolton at Russland blandet seg inn i valgkampen i 2016, og at de forventer det samme under mellomvalget i november – og trolig i 2020.

les også

Trump-ekspert til VG: – Fullstendig kaotisk på et nivå som ville utmattet en normal person

Dette er ord Trump selv aldri har sagt. Han har riktignok noen ganger blitt presset til å si at det trolig var Russland, men han har alltid lagt til at det også kan ha vært andre.

– Jeg har aldri i min levetid sett en administrasjon som presenterer et så forvirret budskap om en nasjonal sikkerhetstrussel. Faktum er at det sender et veldig splittet budskap til både våre fiender og våre allierte om at vi ikke har en klar politikk når det gjelder Russland. Dette har pågått for lenge til at det kan være inkompetanse, sier Leon Panetta (80), tidligere stabssjef for president Bill Clinton, til CNN.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder