BYKRIG: En redningsarbeider bærer et barn vekk etter et bombeangrep i Hamoria, Øst-Ghouta i Syria i januar 2018. Foto: BASSAM KHABIEH / AFP

Ny rapport: Hvert femte barn lever i konfliktsone – 30 millioner flere på ett år

Siden 2010 er antallet grove forbrytelser begått mot barn i krig og konflikt verden over, nær tredoblet. Redd Barna kaller utviklingen «alarmerende».

Noen ganger blir drapene på barn i krig verdensnyheter. Som da et bombefly fra Saudi-Arabia den 9. august i fjor siktet seg inn på en skolebuss i nordlige Jemen. Bomben traff målet, 40 barn ble drept og verden reagerte, for noen dager, med sinne.

Men de aller fleste andre dødsfall blant barn i krig og konflikt, forblir ukjente og ofrene forblir anonyme. En ny rapport fra Redd Barna, som i dag lanseres på Munich Security Conference der verdensledere skal møtes gjennom helgen, forsøker å bringe overgrepene frem lyset.

– Summen av tallene vi har funnet frem til er alarmerende og sjokkerende. De dokumenterer en ekstrem negativ utvikling og viser hvordan det går i helt gal retning, sier generalsekretær i Redd Barna Birgitte Lange til VG.

40 DØDE BARN: En gutt ber ved graven til en skolegutt som ble drept da Saudi-Arabia bombet en skolebuss i august 2018. Foto: STRINGER / AFP

Rapporten, som er utviklet i samarbeid med Institutt for fredsforskning (PRIO), viser blant annet at antallet barn som lever i konfliktsoner er det høyeste på 20 år:

420 millioner barn bor i dag i konfliktområder. Det tilsvarer 18 prosent av verdens barn og er en økning på 30 millioner fra året før.

FNs årlige rapporter om barn og væpnet konflikt, som Redd Barna analyserer i rapporten, viser også en kraftig økning i alvorlige forbrytelser mot barn, fra 9000 i 2010 til over 25.000 i 2017 – det høyeste antallet hittil målt.

RAMMES AV FLUKT: En underernært gutt får hjelp ved en klinikk i Kasai, der kamper mellom militsgrupper og hæren har sendt 1,4 millioner på flukt siden 2016. Foto: JOHN WESSELS / AFP

Redd Barna skriver at barna i mange tilfeller er direkte mål og at mange er utsatt for én eller flere av det FN kategoriserer som de seks grove forbrytelsene mot barn i konflikt: Drap og lemlesting, rekruttering og misbruk, seksuell vold, bortføring, angrep mot skoler og sykehus, og fraværet av tilgang til humanitær hjelp.

Generalsekretæren sier at økningen delvis er en effekt av at moderne kriger pågår over lengre perioder, også i økende grad i urbane områder der det bor flere barn.

– Årsaken til den negative utviklingen er sammensatt, men et av de aller største problemene er at de som begår disse krigsforbrytelsene ikke blir straffeforfulgt. Det er fritt frem for å begå krigshandlinger mot barn, uten å bli stilt til ansvar. Verden lar det skje, sier Lange.

BARNESOLDATER: En nylig fri barnesoldat fotografert på en seremoni i Yambio i Sør-Sudan i februar 2018. De krigende partene i landet er kritisert for utstrakt bruk av barnesoldater. Foto: STEFANIE GLINSKI / AFP

Dette skjer til tross for at det finnes internasjonale regelverk som er ment å hindre krigsforbrytelser. Den samme problematikken bekymret FN-sjefen António Guterres, da VG møtte ham i juni.

– Stadig flere krigsforbrytelser blir ikke straffet, sa han, og viste til at antall døde i kriger er ti ganger flere enn i 2005.

Her er landene der barn i størst grad rammes av krig og konflikt. Foto: Grafikk: Redd Barna

100.000 babyer dør hvert år

Redd Barnas rapport lister opp de ti landene der barn er hardest rammet av krig og konflikt de siste årene.

  • Afghanistan
  • Jemen
  • Sør-Sudan
  • Den sentralafrikanske republikk
  • Den Demokratiske Republikken Kongo
  • Syria
  • Irak
  • Mali
  • Nigeria
  • Somalia

Rapporten anslår også at minst 500.000 babyer har mistet livet i disse landene mellom 2013 og 2017. Det tilsvarer et gjennomsnitt på over 100.000 babyer i året.

«Spedbarna har mistet livet som en indirekte konsekvens av konflikt og krig som for eksempel sult, manglende tilgang til helse- og nødhjelp, og svekket infrastruktur som ødelagte sykehus. Barna ville sannsynligvis overlevd hvis de ikke hadde bodd i et konfliktområde.»

Hva blir bedere?

Redd Barnas rapport prøver også å fremheve hvordan det er mulig å beskytte barn i krig. Organisasjonen mener innsats for å holde skoler trygge, unngå bruk av bestemte våpen, straffeforfølge de som begår forbrytelser mot barn, og investere i barns rehabilitering etter krig og konflikt, kan gjøre en direkte positiv forskjell i barns liv.

Redd Barnas rapport omfatter derfor mer enn 20 anbefalinger for regjeringer og andre innflytelsesrike aktører for å sikre at barn er beskyttet i krig og konflikt.

Birgitte Lange er håpefull, tross tallene hun er med å publisere:

– Vi håper og tror at verdens politikere lytter til oss. Både Statsministeren, forsvarsministeren og utenriksministeren er i München. Vi ber de presse Norges allierte til følge de opptegnede reglene, at de hever stemmen slik at barn i krigssoner beskyttes. Det haster.

ET LIV MED KRIG: Leker av leire i en flyktningleir i Juba, Sør-Sudan. Foto: Jason Patinkin / TT NYHETSBYRÅN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder