MOTTOK MANIFEST: Den newzealandske statsministeren Jacinda Ardern og en rekke nyhetsaviser ble tilsendt manifestet til gjerningspersonen. Foto: New Zealand Prime Ministers Office / TT NYHETSBYRÅN

Terrormistenkt sendte manifest til statsministeren

CHRISTCHURCH (VG) Statsministerens kontor bekrefter at de mottok manifestet til den terrormistenkte 28-åringen, kun minutter før han gikk til angrep.

 • Emil Mogård
 • Erlend Fernandez Stedding

Artikkelen er over ett år gammel

Mens 400 mennesker var samlet til fredagsbønn i Al Noor-moskeen, tok en ubuden gjest i militærklær seg inn til forsamlingen.

De påfølgende minuttene er siden kjent som det verste terrorattentatet i New Zealands historie. Minst 49 mennesker er så langt bekreftet drept.

Les også: Slik var terrorangrepet

Gjerningen ble begrunnet i et 73 sider langt dokument, omtalt som et manifest, hvor mistenkte sier han har planlagt angrepet i to år. Dette manifestet ble sendt til statsminister Jacinda Ardern, kun ti minutter før angrepene fredag, skriver New Zealand Herald.

Andre mottakere av manifestet var en rekke aviser og prominente personligheter landets politikken.

– Det er skrevet på en slik måte at hendelsene allerede hadde skjedd. Han listet opp sine grunner for å utføre handlingen. Det var ingen mulighet til å kunne stoppe det, sier en talsperson for statsministeren.

Mannen bak manifestet

VG har lest det 73 sider lange dokumentet, og her antyder den terrormistenkte at han var inspirert av handlingene til Anders Behring Breivik – og at han har hatt noe kontakt med den norske terroristen.

BLOMSTERHAV: Det er vist mye kjærlighet i kjølvannet av terrorattentatet fredag. Her utenfor den rammede Linwood-moskeen. FOTO: Erlend Fernandez Stedding

Videre hevder han å ha kontaktet og fått en velsignelse fra Knights Templar, en såkalt hemmelig tempelridderorden Anders Behring Breivik tidligere påsto han var kommandør av, men siden har erkjent at ikke eksisterte.

«Men jeg har bare hatt kort kontakt med Knight Justiciar Breivik, og mottok en velsignelse for mitt oppdrag etter å ha kontaktet hans riddere», skriver han.

LA UT VIDEO: Denne mannen utgir seg for å være Brenton Tarrant, en 28 år gammel australsk mann. Han filmet seg selv før angrepet på moskeen i New Zealand. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mannen bak manifestet hevder at han var alene om handlingen.

«Ingen gruppe bestilte mitt angrep. Jeg tok avgjørelsen selv», skriver han.

Inskripsjoner på flere av våpenmagasinene gjerningspersonen brukte i angrepet viser også at han var inspirert av en rekke nålevende og historiske personer med anti-muslimsk budskap.

– Alle likene fraktet vekk

Ved moskeen i bydelen Linwood var det helt folketomt i gatene rundt den lille moskeen like før klokken 21.00 lokal tid. Kun to politimenn som holder vakt ved veisperringene i duskregnet og noen blomsterbuketter vitner om at noe hadde skjedd der.

En politimann som ikke ønsket å si navnet sitt fortalte VG at sperringene både der og ved den større Noor-moskeen trolig blir fjernet i løpet av kort tid.

– Alle likene er nå fraktet vekk. De ønsket å gjøre det på en så verdig måte som mulig, og det har derfor tatt tid. Dette har igjen ført til at de muslimske begravelsene har blitt utsatt, sier han til VG.

Ved Noor-moskeen har veisperringene blitt flyttet nærmere stedet der over 40 mennesker ble drept fredag ettermiddag. Det er hele tiden folk som kommer for å legge ned blomster og tenne lys i mørket, men det er likevel veldig få sammenlignet med tilsvarende scener i Europa.

– Det er vanligvis mange flere mennesker ute på en lørdag. Jeg tror det er en kombinasjon av at noen fortsatt er litt redde og at man ønsker å vise respekt for de drepte, sier den samme politimannen.

Les også

 1. NRK bruker Breivik-manifest i satireprogram

  «Satiriks på ekte» har oversatt utdrag fra Anders Behring Breiviks manifest til nynorsk, opprettet en falsk profil og…

Mer om

 1. New Zealand
 2. Terror

Flere artikler

 1. Dette betyr påskriften på våpenmagasinene

 2. Manifest: Skal ha blitt inspirert av Breivik

 3. Stoltenberg på terror-åsted: El Paso-angrepet kan være høyreekstremt motivert

 4. Terrorangrep på New Zealand: Minst 49 drept i moské

 5. Avis: Atta Elayyan, landslagskeeper i futsal, drept under bønnestund

Fra andre aviser

 1. 49 drept i terrorangrep mot to moskeer på New Zealand

  Bergens Tidende
 2. De høyreekstremes fiendebilde er endret

  Bergens Tidende
 3. Ekspert om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

  Aftenposten
 4. Gjerningsmann filmet angrepet direkte. Hevder han var inspirert av Behring Breivik.

  Fædrelandsvennen
 5. Verste angrepet mot muslimer i et vestlig land

  Bergens Tidende
 6. – En pågående rekke av morderiske voldshandlinger

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no