Dommerkandidat Brett Kavanaugh sammen med den republikanske komitélederen Chuck Grassley ved starten av høringen i Senatets justiskomité tirsdag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Kaotisk høring av ny dommer til Høyesterett

Høringen av Donald Trumps dommerkandidat til høyesterett utviklet seg til det rene kaos tirsdag, med avbrytelser og krav om utsettelse fra demokratene i USA.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Høringen av er et ledd i godkjenningen av president Trumps kandidat til den ledige stillingen som dommer i høyesterett. Men starten på tirsdagens møte har vært kaotisk.

NTB skriver demokratene klaget over at nødvendige dokumenter først var oversendt fra Det hvite hus mandag kveld og at de ikke hadde hatt tid til å gå gjennom rundt 40 000 sider.

Den ene demokraten etter den andre tok ordet i Senatets justiskomité for å protestere mot den forserte saksgangen og at alt materialet kom i 12. time.

– Jeg går inn for at vi utsetter prosessen, sa senator Richard Blumenthal.

– Ikke bare skamfull, men falsk

En erfaren senator og demokrat fra Vermont, Patrick Leahy, kalte høringen «ikke bare skamfull, men falsk».

Med 44 års arbeid i den amerikanske kongressen poengterte han at han har sett flere slike høringer «enn noen som jobber i senatet i dag».

Videre kalte han høringen «den mest ufullstendige, mest partiske, minst transportvettige» han noen gang har sett for noen nominert til høyesterett, siterer The Guardian.

Les også: Derfor har Trumps dommervalg enorme konsekvenser

Se høringen direkte nedenfor:

Rundt klokken halv fem, norsk tid, tvitret en Washington Post-reporter om totalt 44 avbrytelser:

les også

NYT: Trumps favoritter – kan påvirke USA flere tiår

Senator Cory Brooker lurte på hva i all verden det er som gjemmer seg i papirmengden, siden det haster sånn for republikanerne med å få Brett Kavanaugh godkjent.

Kan sikre konservativt flertall i flere tiår fremover

Om Kavanaugh blir valgt, vil det sannsynligvis føre til et konservativt flertall i høyesterett i flere tiår fremover, ifølge Mark A. Peterson, som er jus- og statsvitenskapsprofessor ved University of California i Los Angeles.

– Dommer Anthony Kennedy (81), som nå går av, har vært en moderat konservativ som gjerne stemte sammen med de liberale dommerne i sosiale spørsmål. Han var ofte en vippestemme den ene eller andre retningen, forklarte professoren til VG i juli.

– Dette kan endre retningen for landet vårt i lang tid.

FJERNET: En kvinne blir fjernet under høringen av Brett Kavanaugh tirsdag, etter det brøt ut ville protester fra demokratene. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

22 arrestert hittil

22 mennesker skal ifølge amerikansk politi hittil ha blitt arrestert i forbindelse med protestene, melder NBC på Twitter.

De ble arrestert for «uordentlig oppførsel». Minst seks stykker skal i tillegg ha blitt fjernet fra høringen siden politiet gikk ut med antallet, skriver The Guardian.

Rasende kvinnebevegelse – over 30 arrestert

I 17-tiden tvitret den amerikanske kvinnebevegelsen «Women’s March», som har over 600 000 følgere, at de er på stedet og avbryter høringen jevnlig.

De opplyste også om flere hundre kvinner som er villige til å bli arrestert for å forhindre at høringene fortsetter.

Omkring klokken seks tirsdag kveld kom lederen av bevegelsen, Rachel O’Leary Carmona med en uttalelse, etter at angivelig over 30 kvinner var blitt arrestert, skriver The Independent og videreformidler meldingen:

«Kvinner forstyrrer høringen i dag fordi våre liv er i fare. Kvinner vil dø hvis Kavanaugh blir valgt».

«Politikere på begge sider trenger å vite dette – hvis Kavanaugh ikke blir stoppet, vil dere måtte betale for dette i November og i 2020. Hvis du er demokrat vil vi utfordre deg – hvis du er republikaner, vil sete ditt bli snudd. Hanskene er av, ringene er på, og vi er klare til å motkjempe kampen som valgte oss.»

«Det er en politisk pris å betale hvis du medvirker i Trumps hvite agenda om overlegenhet. Du vil bli stemt ut».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder