OMSTRIDT: Brett Kavanugh under den første høringen i forbindelse med at Donald Trump vil ha ham som høyesterettsdommer. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Drama om Trump-nominert: Kaos og arrestasjoner

NEW YORK (VG) Splittelsen i Donald Trumps USA ble synlig for alle da høringen om presidentens dommerkandidat til høyesterett utviklet seg til den reneste parodi med kaos, sinne, arrestasjoner, avbrytelser og uhøfligheter tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kvinnebevegelsen Women’s March hevder til og med at «kvinner vil dø hvis Kavanaugh blir valgt».

Får Trump godkjent republikanske Kavanaugh som høyesterettsdommer, vil det ta USA i en mer konservativ retning i flere tiår fremover.

Det vil gi et 5-4-flertall i konservativ favør i USAs høyesterett.

les også

Derfor har Trumps dommervalg enorme konsekvenser

Og med et republikansk flertall i Senatet, er det all grunn til å tro at han blir godkjent, selv om den første høringen i justiskomiteen tirsdag ble et kaos uten sidestykke.

Skrikende demonstranter avbrøt til stadighet senatorene og ble ført ut av salen av politiet. Allerede den første timen var 22 personer blitt arrestert.

RASERI: 22 demonstranter ble arrestert da Senatets justiskomité holdt sin første høring i forbindelse med nominasjonen av Brett Kavanaugh. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Den republikanske senatoren John Cornyn fra Texas stemplet innsigelsene fra sine demokratiske kolleger som «mafia-aktige».

Demokratene var nemlig rasende over at mer enn 40 000 sider ikke ble oversendt fra Det hvite hus før sent mandag kveld, noen timer før høringen startet.

les også

Mannen som Donald Trump ikke kan fordra

Pluss content

I tillegg er det rundt 102 000 sider med dokumenter som ikke blir offentliggjort. Det var Donald Trump som bestemte at disse holdes tilbake.

Disse stammer fra Kavanughs tid som stabssekretær i Det hvite hus under George W. Bush fra 2003 til 2006.

– Jeg har tjent i Senatet i 44 år og 19 nominasjoner til høyesterett. Det har aldri før vært så mye spill om en nominasjon før. Og jeg har aldri før sett så livsfarlig hastverk med å fylle det. Jeg har aldri sett denne komiteen synke til så lave nivåer som dette. Hva blir holdt skjult - og hvorfor? sa en rasende demokratisk senator Patrick Leahy fra Vermont.

– Det amerikanske folket får ikke vite sannheten før disse dokumentene blir offentliggjort, og republikanerne har dessverre gjort alt de kan for å unngå det, sier Leahy.

CBS skriver at demokratene under en telefonkonferanse mandag kveld ble enige om et koordinert forsøk på å sabotere høringen. Da demokratene ble konfrontert med denne opplysningen under høringen, nektet de ikke.

Den demokratiske Dick Durbin henvendte seg direkte til Kavanaugh da han sa følgende:

– Du er en nominert av Donald J. Trump, en president som har vist oss at han gir blaffen i loven. Han har sagt og gjort ting som vi aldri har sett før i historien. Denne presidenten sier at du er hans mann. Du er den han vil ha til høyesterett. Selvsagt er folk nervøse og bekymret. Det er mange i dette landet som er bekymret for fremtiden og demokratiet.

les også

NYT: Trumps favoritter – kan påvirke USA flere tiår

Den demokratiske senatoren Richard Blumenthal ba en rekke ganger om å få utsatt hele prosessen, uten å bli hørt av den republikanske lederen av Senatets juridiske komite, Chuck Crassley, som etter hvert virket stadig mer irritert.

– Komitélederen sier at han aldri har vært gennom en prosess som dette. Og han har rett, det har aldri vært en administrasjon som har tilbakeholdt informasjon på nivåer dette, sa Richard Blumenthal.

Den demokratiske senatoren Cory Broker understreket flere ganger at det må være noe virkelig alvorlig i de skjulte dokumentene, siden det haster sånn med å få Kavanaugh godkjent.

les også

Tidligere FBI-agent til VG: – Trump kjemper Putins kamp

Cory Boker sa at det simpelthen er sunn fornuft som tilsier at denne høringen bør utsettes.

– Dette er bare feil, sa en oppgitt Boker.

Chuck Crassley sa flere ganger at det aldri har vært så mange dokumenter tilgjengelige i forbindelse med en slik prosess før. Crossley understreker at senatorene har fått tilgang til nær en halv million med papir om Kavanaughs bakgrunn.

– Dette er den mest grundige nominasjonsprosessen jeg har vært vitne til. Vi har fått tilgang til dobbelt så mange dokumenter med Kavanaugh som med noen annen dommerkandidat i historien. Jeg kjenner igjen en god kandidat når jeg ser en, og du er en fantastisk en, sier den republikanske senatoren Orrin Hatch fra Utah, og ignorerte elegant demokratenes argument om at det ikke er frigitte dokumentene som er utfordringen, men de som ikke er det.

Hatch ble også avbrutt av en demonstrant.

– Få bort den bråkebøtta, sa Hatch, og la senere til:

– Jeg vet ikke komiteen skal behøve å bli utsatt for disse fornærmelsene som vi blir i dag. Disse menneskene er så uforskammet at de aldri burde vært tillatt i dette rommet.

Rasende kvinnebevegelse – over 30 arrestert

I 17-tiden tvitret den amerikanske kvinnebevegelsen «Women’s March» – som har over 600.000 følgere – at de er flere hundre kvinner på stedet som er villige til å bli arrestert for å forhindre at høringene fortsetter.

Omkring en time senere kom lederen av bevegelsen, Rachel O’Leary Carmona, med en uttalelse etter at angivelig over 30 kvinner var blitt arrestert, skriver The Independent og videreformidler:

«Kvinner forstyrrer høringen i dag fordi våre liv er i fare. Kvinner vil dø hvis Kavanaugh blir valgt».

«Politikere på begge sider trenger å vite dette – hvis Kavanaugh ikke blir stoppet, vil dere måtte betale for dette i november og i 2020. Hvis du er demokrat vil vi utfordre deg – hvis du er republikaner, vil setet ditt bli snudd. Hanskene er av, ringene er på, og vi er klare til motstå kampen som er over oss.»

USA splittet: Laveste støtte til en nominasjon blant folket siden 1987

ABC News melder tirsdag kveld at amerikanerne er helt delt i sin støtte om nominasjonen til Kavanaugh.

De eksakte tallene er 37 prosent er for og 39 prosent imot, mens de resterende er usikre. Det er den laveste støtten en nominert til høyesterett har hatt siden 1987.

Kun to andre nominerte har tidligere hatt dårligere støtte: Harriet Miers, som trakk nominasjonen, i 2005, og Robert Bork som ble avvist av senatet i 1987.

I en undersøkelse gjort for ABC News og Washington Post kommer det også frem at seks av ti amerikanere mener Kavanaugh må gå offentlig ut om sin holdning til abort, før han blir bekreftet.

President Donald Trump understreket natt til onsdag sin støtte til Kavanaugh i en Twitter-melding:

Reporter i Oslo: Edda Drægni

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder