PORTUGAL: En lokal mann spyler vann på skogbrannen som herjer i utkanten av Viana do Castelo, nord i Portugal. Foto: Reuters

Skogbranner herjer fortsatt i Portugal og Spania: Brannsjef bak 15 skogbranner

(VG Nett) Sjefen for en spansk brannbrigade er arrestert mistenkt for å ha tent på rundt 15 av skogbrannene som har herjet Galicia nordvest i Spania den siste uken.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL


Den 33 år gamle brannsjefen ble pågrepet lørdag kveld i Orense-provinsen. Han er mistenkt for å stå bak rundt 15 branner. Fortsatt truer flere branner seks bebodde områder i Orense og Pontevedra ved grensen til Portugal.

SPANIA BRENNER: Her fra en brann i skogen ved Monterrei, nordvest i Spania. Foto: AFP

Politiet hadde hatt mannen under oppsikt i flere dager etter at han reagerte negativt på ikke å bli oppnevnt til brannsjef i sitt hjemdistrikt.

277 arrestert
Ifølge den spanske sivilgarden er 277 antatte ildspåsettere arrestert hittil i år i forbindelse med omfattende skogbranner, hvorav 80 i Galicia og 89 i Andalucia.

Også i Portugal herjer skogbranner. For tiden flyr over 40 helikoptre og fly med vann over de mange brannene.

Får hjelp av EU
Portugal får nå hjelp av EU i kampen mot flammene. Tusenvis av portugisiske brannmenn kjemper dag og natt for å slokke de mange skogbrannene som herjer landet og som er de verste i Portugals historie.

EU skal ifølge nyhetsbyrået AFP hjelpe til med nødhjelp, spesielt i form av fly.

Nabolandet Spania var det første av EU-landene som tilbød hjelp, selv om de selv sliter med det samme. Frankrike og Spania har begge lovet å bidra med fly.

Regn i Spania, tørt i Portugal

Spanias hjelp til Portugal kommer fordi regn vil hjelpe til med slukkingen i landet. Slik ser det imidlertid ikke ut for Portugal.

- Værforholdene i store deler av landet ser veldig dårlig ut, sier Portugals innenriksminister Antonio Costa, og mener med dårlig at det er meldt tørt vær. Tørken er den verste i landet siden 1945.

Ber om mer samarbeid
Frankrikes innenriksminister, Nicolas Sarkozy, har bedt om et større samarbeid mellom nødhjelpsorganisasjonene i EU-landene i krisesituasjoner.

- I denne typen situasjoner er det aldri nok ressurser, sier innenriksministeren som har bedt om at 2000 medlemmer av forsvaret (GNR) skal mobiliseres.

- Hovedoppgavene til GNR i dag vil være å evakuere folk, stenge motorveier truet av brann og sørge for at ambulanser og lastebiler kommer frem på veiene, sa en talsmann for forsvaret til det portugisiske nyhetsbyrået Lusa.

3000 brannmenn
Søndag kjemper ifølge AFP mer enn 3000 brannmenn, soldater og politimenn mot 26 forskjellige skogbranner spredt over store deler av Portugal. Verst er det likevel i nord og midt i landet.

Sterk vind gjør slukningsarbeidet vanskeligere. Ti brannmenn har mistet livet mens de har prøvd å slukke skogbranner i Portugal så langt i år. Tre sivile har mistet livet mens de har prøvd å redde hjemmene sine.

Skogeksperter gir menneskene skylden for brannene. De mener at løssluppenhet i landlige omgivelser og plantingen av det lønnsomme, men svært brennbare eucalyptus-treet, må ta mye av skylden. I noen tilfeller mistenker man også at brannene kan ha vært påsatt.

BRENT: Veiskilten vedAlto das Estivadas, Galicia er svidd av skogbrannen. I bakgrunnen kam man se røyken fra brannen som fortsatt herjer. Foto: EPA

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder